Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στα ύψη πάλι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από την κρίση και η συνεπαγόμενη αύξηση της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα έδωσαν νέα ώθηση στις κινεζικές εξαγωγές και εκτίναξαν και πάλι στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας το Νοέμβριο.
Πρόκειται για μια εξέλιξη απογοητευτική για όσους ήλπιζαν ότι η έστω και απολύτως ελεγχόμενη από Πεκίνο ανατίμηση του γουάν θα εξορθολογικοποιούσε τα εμπορικά ισοζύγια των δυτικών χωρών με την Κίνα. Είναι επίσης απογοητευτική η εξέλιξη και για τη νομενκλατούρα του Πεκίνου, που προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές της Κίνας, το μήνα που πέρασε οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 35% συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2009 και η αξία τους έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 153,3 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση και έφθασαν στο επίσης άνευ προηγουμένου επίπεδο των 130,4 δισ. δολαρίων. Το πλεόνασμα που δημιούργησε το εμπορικό ισοζύγιο του Νοεμβρίου 2010 διαμορφώθηκε στα 22,9 δισ. δολάρια. Τριάντα οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News είχαν προβλέψει διαμόρφωση του πλεονάσματος στα 21,2 δισ. δολάρια.
Τα στοιχεία δεν δείχνουν μόνο τη μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές για τα κινεζικά προϊόντα, αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης στο εσωτερικό της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο. Ετσι αφήνουν κατά κάποιον τρόπο έκθετο τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος διστάζει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που είχε θέσει σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ύφεσης που ακολούθησε (στη Δύση βεβαίως, όχι στην Κίνα που συνέχισε να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς).
Οι εξελίξεις, τέλος, δικαιώνουν τους δυτικούς συνομιλητές του Ζιαμπάο και των άλλων κινέζων ηγετών, που τους ζητούν διαρκώς και πιεστικώς να επιτρέψουν την ταχύτερη ανατίμηση του εθνικού νομίσματός τους, του γουάν, υποστηρίζοντας την (κλονισθείσα και αμφισβητούμενη βεβαίως) θεωρία ότι ένα νόμισμα οφείλει να απεικονίζει την ισχύ της οικονομίας που το «κυκλοφορεί» και το διαχειρίζεται. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Κίνα να μην επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του γουάν, αφού το διεθνές εμπόριο έχει αποκατασταθεί πλήρως και έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που βρισκόταν προτού ξεσπάσει η κρίση», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Australia and New Zealand Banking Group Λιου Λι-Γκανγκ.
Ο εδρεύων στο Χονγκ Κονγκ αναλυτές πρόσθεσε ότι θεωρεί «σχεδόν βεβαία» μια αύξηση των κινεζικών επιτοκίων αυτό το Σαββατοκύριακο. Διότι η νέα επιτάχυνση της ανάπτυξης και της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα πυροδοτεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις που δεν καταδεικνύονται μόνο με την εκτίναξη του ετήσιου ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,1% το Νοέμβριο (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα ήταν μόνο στο 4,7%), αλλά και με την εκτίναξη του δανεισμού της χώρας (υπολείπονται μόνο 50 δισ. γουάν για να φθάσει ο δανεισμός στο προϋπολογισθέν επίπεδο των 7,5 τρισ. γουάν για το 2010) και επίσης με το εντυπωσιακό άλμα κατά 19,5% που έκανε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ2 (μετρά τη ρευστότητα μιας οικονομίας).
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου