Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2010 για το Ρέθυμνο

Το ολοκαύτωμα της Πρέβελης
Την Κυριακή 22 Αυγούστου οι ρεθυμνιώτες ξυπνούν από τις «αναθυμιάσεις» μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων ετών.
Ενός οικολογικού εγκλήματος, σύμφωνα με τους περισσότερους.
Το περίφημο Φοινικόδασος της Πρέβελης, «καρτ ποστάλ» της τουριστικής προβολής του Νομού Ρεθύμνου γίνεται στάχτη και εξαφανίζεται από το χάρτη.
Η πυρκαγιά ξεκινάει στις 5.30 τα ξημερώματα από τη θέση Γιαννιού και με τη βοήθεια του «στρατηγού άνεμου» θα επεκταθεί ταχύτατα για να τυλίξει στις φλόγες τους φοίνικες.
Συνολικά, θα καούν 5 χιλιάδες στρέμματα, τα χίλια από αυτά δάσος και τα υπόλοιπα χορτολιβαδική και γεωργική έκταση.
Κατόπιν εορτής, οι αρχές θα ακολουθήσουν τη γνωστή μέθοδο μετατόπισης ευθυνών και με περίσσια υποκρισία, θα αποφασίσουν την εφαρμογή άμεσων μέτρων για την αναγέννηση μιας ενταγμένης στο πρόγραμμα Natura περιοχής, η οποία στην πραγματικότητα, ουδέποτε προστατεύτηκε.
Όμως, οι σπασμωδικές κινήσεις των αρχών θα προσκρούσουν στις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων. Τουλάχιστον 40 χρόνια για να θυμίσει ξανά η περιοχή κάτι από τα παλιά...

Η Υγεία στο... απόσπασμα
Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο αλλά είναι η πικρή αλήθεια: Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί στο Ρέθυμνο, είναι να αρρωστήσεις!
Πράγματι, η αποδόμηση της έννοιας της ιατρικής περίθαλψης, επιδιώκεται-θα έλεγε κανείς- από την Πολιτεία σκόπιμα και σαδιστικά.
Νοσοκομείο υπό διάλυση, στο οποίο εργάζονται σε «συνθήκες πολέμου» 73 γιατροί τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι 137.
ΙΚΑ, στο οποίο τα ιατρικά ραντεβού ορίζονται σε… βάθος χρόνου.
Κέντρα Υγείας που αντί να εξυπηρετούν, ταλαιπωρούν.
ΚΕΚΥΚΑμεΑ, στο οποίο αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «κτίριο-φάντασμα»
Κλινική υπό τη διαρκή απειλή «λουκέτου».
Θυσία στο βωμό μιας αδιέξοδης μικροπολιτικής, η Υγεία στο Ρέθυμνο παραπαίει.
Γεροί να’ μαστε…
Σχετικά links:
Κλείνει η ιδιωτική κλινική "Ασκληπιός";
Στα "όρια" η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Στον "αέρα" οι εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Επιστολή της οικογένειας Γ. Λίτινα: "Η κλινική Ασκληπιός δε θα κλείσει"
Aπάντηση της Δ/νσης της κλινικής "Aσκληπιός"
"Άρρωστος" ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου
"Πάγος" στις χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Απάντηση των νοσηλευτών για τις χημειοθεραπείες
Παρακμάζει υποστελεχωμένο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου
Χωρίς γιατρούς και με πολλά προβλήματα το ΙΚΑ
Εφημερίες τέλος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
"Στον πάγο" το νέο νοσοκομείο στο Ν. Ρεθύμνου
Η "οδύσσεια" των Κέντρων Υγείας
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ
Με δανεικά αναλώσιμα λειτουργεί η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια στη ΜΕΘ Ρεθύμνου
Εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Με τρεις γιατρούς έμεινε η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: "Το υπουργείο θέλει να διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας"
Κραυγή αγωνίας για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου
Στο στόχαστρο των επιθεωρητών υγείας το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της μονάδας χημειοθεραπείας
Παραμένουν τα προβλήματα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Πρόβλημα με τις εφημερίες προ των πυλών του φθινοπώρου
Προς κλείσιμο οδεύει η Κλινική Ασκληπιός
Αναστάτωση για το επικείμενο "λουκέτο" στον "Ασκληπιό"
Αναζητούν λύση οι γιατροί για τον "Ασκληπιό"
Ζητούμενο η ίδρυση Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ: "Σε εφημεριακή κατάρρευση τα επαρχιακά νοσοκομεία"
Σε αδιέξοδο η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Ο Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου έχει απορριφθεί από το 2009!
Κινδυνεύει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Υπουργείο–προμηθευτές "παίζουν" με την υγεία των ασθενών!
Xρέη 3 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου!
Νέες κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς για τον νέο τρόπο προμηθειών στα Νοσοκομεία
Η πικρή αλήθεια για το νοσοκομείο Ρεθύμνου!
Ξανά από την αρχή οι διαδικασίες για το νέο νοσοκομείο!
Τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο-Λίγο έλειψε να ξεμείνει από οξυγόνο!
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ
Χωρίς εισιτήριο οι εξετάσεις στα Νοσοκομεία ως αντίδραση στα κυβερνητικά μέτρα
Παραμένει το πρόβλημα με τις εφημερίες των γιατρών
Εθνικό Σύστημα Υποβάθμισης της δημόσιας υγείας!
"Νοκ άουτ" ξανά ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου
Ιατρεία για ανασφάλιστους στα νοσοκομεία εισηγείται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και η ΟΕΝΓΕ
Κίνδυνος να "μείνει" από εφημερίες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου


--------------------------------------------------------------------------------

Αποχαιρετισμός και υποδοχή
Την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι καμπάνες στην Κρήτη χτυπούν πένθιμα, καθώς εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος. Πλήθος πιστών με δάκρυα στα μάτια και λυγμούς θα προσκυνήσουν το σκήνωμα του Μακαριστού και θα πουν το τελευταίο αντίο στον πνευματικό τους πατέρα.
Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου οι ιεράρχες της Κρήτης θα εκλέξουν για νέο Μητροπολίτη τον Επίσκοπο Κνωσού κ.κ. Ευγένιο, ενώ το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο λαός του Ρεθύμνου, αναφωνώντας «άξιος-άξιος» θα καλωσορίσει το νέο του Ιεράρχη.
Ο νέος μητροπολίτης υπόσχεται πως θα είναι κοντά στο λαό, κοντά στη νεολαία, κοντά όπως είπε «στις αγωνίες, τον πόνο των πιστών» και θα αγωνιστεί για να βελτιωθούν οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας.
Η αποκαθήλωση του μιναρέ
Τον Απρίλιο, η πτώση μιας σανίδας από τη σκαλωσιά του μιναρέ στο τζαμί Νεραντζέ, οδηγεί σε μια θλιβερή διαπίστωση. Η κορυφή του μνημείου έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, όπως δυστυχώς και τα περισσότερα μνημεία του Ρεθύμνου, αποκομμένο-αν και σύμβολο- από την καθημερινότητα, θα εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Η σοβαρότητα του προβλήματος απαιτεί επείγουσα παρέμβαση η οποία όμως θα «παγιδευτεί» στην αδιαφορία της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά.
Έτσι, ο μιναρές αρχικά θα τυλιχτεί (!) για να ξεκινήσει στη συνέχεια η καθαίρεση των λίθων στα τελευταία εννιά μέτρα του. Οι εργασίες ολοκληρώνονται και η μελέτη συνολικής αποκατάστασης του… κουτσουρεμένου μιναρέ βρίσκουν για αποκούμπι το ΕΣΠΑ.
Όταν και εφόσον ενταχθεί…

Τα πεντάδυμα του "Καλλικράτη" και το "εξπρές" Μαρινάκης
Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω του «Καλλικράτη», λίγους μήνες πριν από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, θα αποτελέσει αφορμή για πάμπολλες συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, όπου πρωταγωνιστεί το ακανθώδες ζήτημα της εξασφάλισης πόρων.
Και ενώ οι αμφιβολίες και οι επιφυλάξεις αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν, στις 28 Απριλίου ανακοινώνεται η τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την χωροταξική κατανομή των δήμων στο νομό, η οποία αναφέρεται στη δημιουργία πέντε δήμων.
Τον Οκτώβριο, το Ρέθυμνο θα εισέλθει και αυτό, επισήμως στην προεκλογική περίοδο και η μάχη του σταυρού για μία θέση στα συμβούλια θα… φουντώσει.
Στις εκλογές, οι ρεθυμνιώτες θα αναδείξουν για δεύτερη φορά, δήμαρχο τον Γιώργο Μαρινάκη με ιλλιγιώδες ποσοστό που αγγίζει το 74%, ενώ στην Περιφέρεια το Ρέθυμνο θα εκπροσωπηθεί από την αντιπεριφερειάρχη πλέον, Μαίρη Λιονή και επτά συμβούλους.
Όμως, το κεφάλαιο «Καλλικρατικές» εκλογές στο Ρέθυμνο, συνεχίζεται με την αναμονή της τελικής απόφασης του Εκλογοδικείου, για την ένσταση Ταταράκη και την αντένσταση Πιπεράκη στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Στο μεταξύ, οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη…

Η εξαφάνιση της Αγγελικής Σταυρουλάκη
Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου η 20χρονη Αγγελική Σταυρουλάκη φεύγει το πρωί από το σπίτι της στην Ασή Γωνιά, με κατεύθυνση την Επισκοπή.
Μερικές ώρες αργότερα, εντοπίζεται στην περιοχή του Πετρέ, το αυτοκίνητό της με τα κλειδιά πάνω στη μηχανή. Από εκείνη την ημέρα η Αγγελική Σταυρουλάκη θα εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα άλλο ίχνος πίσω της.
Αμέσως θα σημάνει συναγερμός, και θα στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση των αρχών με τη συνδρομή και πάρα πολλών πολιτών για την ανεύρεση της. Οι πολυήμερες έρευνες όμως θα παραμείνουν άκαρπες.
Τον Αύγουστο, μια απαγωγή επαναφέρει την υπόθεση της 20χρονης Αγγελικής στο προσκήνιο. Ο 40χρονος αδερφός της μαζί με πέντε ακόμα συναυτουργούς – συνεργούς θα απαγάγει και θα κρατήσει όμηρο για πέντε μέρες 50χρονο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Βασικός σκοπός του 40χρονου είναι να εκμαιεύσει από τον 50χρονο καθηγητή πληροφορίες σχετικά με την τύχη της αδερφής του. Η περιπέτεια για τον 50χρονο πανεπιστημιακό θα έχει αίσιο τέλος, ενώ οι δράστες θα συλληφθούν.
Η υπόθεση θα πάρει νέα τροπή με καταθέσεις του πανεπιστημιακού, την ανάμειξη ακόμα και της Scotland Yard, και την επανεκκίνηση των ερευνών οι οποίες όμως για ακόμη μια φορά θα καταλήξουν σε αδιέξοδο…
Αναζητώντας γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
Με την είσοδο του 2010, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα οξύ πρόβλημα ιατρικής περίθαλψης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου καταγγέλλει όλες τις συμβάσεις και δεν συνάπτει νέες με τους ίδιους όρους. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει αντιπαλότητα μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών και ΟΑΕΕ η οποία θα διαρκέσει έξι ολόκληρους μήνες.
Στο μεσοδιάστημα, για τους 4500 άμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και τις οικογένειες τους, θα αντιστοιχούν έξι γιατροί.
Στις 21 Ιουνίου, οι επαγγελματίες αποφασίζουν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κατάληψη και κλείσιμο του τοπικού γραφείου του ΟΑΕΕ και αναστολή πληρωμής των εισφορών.
Μερικές μέρες αργότερα, η διοίκηση του ΟΑΕΕ προχωράει-επιτέλους-σε συμβάσεις με 15 επιπλέον γιατρούς στο νομό Ρεθύμνου. Αν και οι ασφαλισμένοι διεκδικούν περισσότερους, μπροστά στην ανυπαρξία ιατρικής περίθαλψης, δηλώνουν «πως αυτή ήταν μία κατ' αρχήν θετική εξέλιξη».

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις… αντλιοστάσια!
Ήδη από το 2009, η Κρητική Επιθεώρηση είχε αναδείξει με ρεπορτάζ την παράλογη υπόθεση κατασκευής αντλιοστασίων επί του αιγιαλού στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου, χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και με συνέπειες εγκληματικές όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την τουριστική φήμη της περιοχής.
Το 2010, το γεγονός, θα προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Ρεθύμνου αλλά και της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για την προστασία των περιοχών Natura.
Το Μάιο, τρεις ακτές του Δ. Αρκαδίου θα χάσουν τη Γαλάζια Σημαία, ενώ τον Αύγουστο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά τον έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, «φρενάρει» την κατασκευή δύο αντλιοστασίων στη Σκαλέτα.
Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Αρκαδίου «αναγκάζονται» σε επανεξέταση των δεδομένων, με τις εργασίες να αναστέλλονται μέχρι… νεωτέρας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
GOODNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου