Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αγωνιώδες ερώτημα μιας μαθήτριας προς τους πολιτικούς:

Γιατί άνεργη ή μετανάστρια;
Πώς βλέπει τα μέτρα των μνημονίων μια μαθήτρια; Κι αυτή, όπως και η οικογένειά της, βιώνει τα δεινά της κρίσης που δημιούργησαν οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών, όπως τα βιώνουν και εκατομμύρια οικογένειες.
Σε επιστολή της στην Κρητική Επιθεώρηση, χωρίς να έχει ασχοληθεί, όπως σημειώνει, με την πολιτική διατυπώνει την άποψή της για την κατάσταση που επικρατεί μετά την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και απευθύνεται στους πολιτικούς με την ερώτηση: «Γιατί μας κάνετε άνεργους ή μετανάστες;».

Γράφει η μαθήτρια Αθηνά Θεοδ. Θεοδωράκη, από το Σπήλι: «Συνέχεια ακούω "όσο μπορείς ζήσε το σήμερα και αύριο έχει ο Θεός". Μέχρι ενός σημείου, η αντίληψη αυτή με βρίσκει σύμφωνη. Όμως πρέπει να σκεφτούμε και λίγο το αύριο, γιατί μπορεί ο θεός να ξεμείνει! Νομίζω, και θα ήταν καλό, όλοι να αντιληφθούμε το μέγεθος των ευθυνών μας, γιατί όλοι εμείς είμαστε το κράτος. Και να πάψουμε να λέμε, όταν θέλουμε να μεταθέσουμε αλλού τις αιτίες, το γνωστό: «Ε, τι περιμένεις! Στην Ελλάδα είμαστε...»
«...Δηλώνουμε περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά μας περιβάλλει η κατάθλιψη για την κατάντια αυτής της χώρας. Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα και οι αντιδράσεις, όταν δεν φτάνουν σε ακρότητες, είναι δικαιολογημένες. Εγώ, ως ένας απλός παρατηρητής, καταλήγω πως γι’ αυτή την κατάντια τις ευθύνες έχουν οι εκάστοτε κυβερήσεις και, βέβαια, τα κόμματα που ανέχτηκαν πολιτικές της ρεμούλας και της διαπλοκής. Μη μου πείτε πως δεν τις γνώριζαν; Και τις γνώριζαν και σε κάποιες πρωταγωνίστησαν!
Εξοργίζεσαι, πραγματικά, όταν πολιτικοί με την ψήφο του λαού καταχράστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε κι έμειναν ατιμώρητοι. Και αυτό, δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο αλλά μια νοοτροπία δεκάδων χρόνων που ανέχτηκαν, η επιδοκίμασαν ή συμμετείχαν, δυστυχώς, και πολιτικοί μας.
Ειλικρινά ντρέπομαι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που αντί να φτιάξουν μια σταθερή υποδομή για τις γενιές τις δικές μας, τώρα, μας δίνουν το εισιτήριο για την ανεργία, ή της μετανάστευσης...
«Τι φταίμε εμείς, ρωτώ τους πολιτικούς, που διαχειρίστηκαν για δεκαετίες την τύχη της πατρίδας μας; Θέλω να μου απαντήσει ένας πολιτικός και να με πείσει ότι έχω άδικο. Τι φταίμε εμείς για τα λάθη, τις σκοπιμότητες και τις παραλείψεις τους; Γιατί και πάλι, ο απλός κόσμος να καλείται με τα σκληρά μέτρα που μας επέβαλλαν να πληρώσει σε μια υπόθεση που δεν φταίει, όπως το ομολογούν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός και υπουργοί και άλλοι πολιτικοί;
Ως νέος άνθρωπος αυτής της χώρας, που δεν σεβάστηκαν οι πολιτικοί, δεν γνωρίζω αν έχω μέλλον στην πατρίδα μου! Και βλέποντας μεγαλύτερους μου να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης ή άλλοι να το σκέφτονται πολύ σοβαρά, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της».
Εγώ θα κατέθετα τη διαφοροποίησή μου, πως στην «Ελλάδα, οι πολιτικοί στραγγαλίζουν τα ελληνόπουλα». Αυτά τα λίγα κι ας με συγχωρήσουν όλοι εκείνοι, ζώντες και τεθνεότες, που μας έφτασαν στον πάτο του βαρελιού...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου