Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Χωρίς δουλειά και ελπίδα… χωρίς ζωή

GOODnet
Το ποσοστό του 40% αγγίζει η αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ενώ δραματική είναι η αύξηση των περιστατικών στην Κρήτη, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο.
Το γεγονός εξέθεσε ο ίδιος ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή Λεύτερη Αυγενάκη για την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της οικονομικής κρίσης και των κυκλωμάτων τοκογλυφίας.
Στο Ρέθυμνο
Σε ό,τι αφορά στο Ρέθυμνο η αύξηση των καταθλίψεων, των αυτοκτονιών και των απόπειρων αυτοκτονιών είναι αλματώδης με τα αίτια σε μεγάλο βαθμό να βρίσκονται στην οικονομική κρίση. Δάνεια που δεν μπορούν να εξοφληθούν, ανεργία, μειώσεις μισθών, αρκετούς συμπολίτες τους οδηγούν στην απελπισία και κάποιους στην αυτοχειρία, όταν η απόγνωση τους έχει κυριεύσει.
Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας τα περιστατικά ανθρώπων που ζητούν βοήθεια έχουν αυξηθεί, όπως μας είπε πρόσφατα ο Διευθυντής του Αντώνης Λιοδάκης και ένας βασικός παράγοντας είναι η κρίση.
Τόσο άντρες όσο και γυναίκες, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν κάνουν διαχωρισμούς, απευθύνονται σε αυτό έχοντας χάσει ελπίδες, όνειρα, μη έχοντας προσδοκίες, βλέποντας παντού «τοίχους».
Μάλιστα υπάρχουν αρκετά περιστατικά πια και σε νέους ανθρώπους και έφηβους, κάτι που κάνει ακόμη πιο αναγκαία τη δημιουργία του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου που θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό για να διαγιγνώσκει προβλήματα και να προσφέρει υπηρεσίες.
Η ψυχολόγος Αντωνία Στυλιανουδάκη επισημαίνει πως οι καταθλίψεις στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη εμφανίζονται σε υπερθετικό βαθμό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον αλλά και από ειδικό στο να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος το πρόβλημα.
Μάλιστα η ίδια σημειώνει πως ακόμη στα χωριά και στις μικρές κοινωνίες η επίσκεψη σε ειδικό ή το να μοιραστεί το πρόβλημα κάποιος με τον κοινωνικό ή οικογενειακό του περίγυρο είναι ταμπού, οι άνθρωποι περνούν μόνοι τους το όποιο πρόβλημα, κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί γιατί μπορεί να σώσει ζωές.
Οι άντρες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα είναι πολύ πιο «κλειστοί» και πολλές φορές η απελπισία τους οδηγεί σε εξαρτήσεις, αλκοόλ ή ναρκωτικά και κάποιοι φτάνουν στο σημείο να αφαιρέσουν τη ζωή τους, οι γυναίκες μπορεί να κλείνονται σπίτι και να εκτονώνονται με το κλάμα, ωστόσο από την άλλη πλευρά είναι πιο ανοιχτές στο να μιλήσουν σε ειδικούς, λέει η ίδια.  

Αξίζει να σημειώσουμε πως ειδικά η ανεργία που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο πια, βιώνεται όπως το πένθος, όπως τονίζει η κα Στυλιανουδάκη. Σοκ, άρνηση, κλείσιμο στον εαυτό και χρειάζεται μεγάλη στήριξη από την οικογένεια στον άνθρωπο που βιώνει το πρόβλημα.
Οικονομικά αδιέξοδα και τοκογλυφία
«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού Υγείας.
Το έγγραφο του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι «η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο».
Μόνο στην Κρήτη όπως έχει επίσης επισημάνει ο κ. Αυγενάκης έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες 20 αυτοκτονίες με πρόσφατη την αυτοκτονία επιχειρηματία στην Κεντρική Λαχαναγορά της πόλης του Ηρακλείου, αυτοχειρία που σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούν σε επιχειρηματίες κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών.
Στον βουλευτή είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες, με έγγραφό του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ενημερώνοντας ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί, την ανά τη χώρα εξέλιξη των συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας και αναπτύσσει τις απαραίτητες συνεργασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για τα πανελλαδικά κυκλώματα τοκογλυφίας, είχε ερωτηθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ενημερώνει ότι το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της αποστολής του για την πρόληψη και την καταστολή της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος και με στόχο την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, προβαίνει σε ενέργειες που στοχεύουν στην αποκάλυψη και εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας. Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι «η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα και την άρση του τραπεζικού απορρήτου με στόχο την αποκάλυψη «μαύρου χρήματος» και παράνομης διακίνησης κεφαλαίων».
Μαζί με την απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφα της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με την καθυστέρηση σε εγκρίσεις δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Η μεν ΤτΕ περιορίζεται να υπενθυμίσει ότι απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα η αποδοχή καταθέσεων χρημάτων και η χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων, εφόσον δεν τους έχει παρασχεθεί ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν κατά τη χορήγηση των δανείων να εκτιμούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τον πιστωτικό κίνδυνο, ήτοι τον κίνδυνο που αφορά την ενδεχόμενη αδυναμία του πελάτη-δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις εκ του δανείου απορρέουσες υποχρεώσεις του. «Η εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου θα πρέπει να αξιολογείται από τις τράπεζες συνδυαστικά με το γεγονός ότι τα κεφάλαια, που δανείζουν, δεν είναι στην πλειοψηφία τους, δικά τους αλλά προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανήκουν σε άλλους καταθέτες και επενδυτές, αλλά και στο Δημόσιο», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.
Μολαταύτα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010), αναφέρει ωστόσο ο υπουργός Υγείας αλλά διαβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης αυτής είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου