Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πόσο μειώνεται το χρέος ;

Από την Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής εως τους τελικους υπολογισμους

Ενημερώθηκε: 23.07.2011 // 08:24

Κατά 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ θα μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας από την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, για την επαναγορά του χρέους από τη δευτερογενή αγορά και το «κούρεμα» ορισμένων ομολόγων, ενώ, ταυτόχρονα, μεταθέτει πληρωμές χρεολυσίων ύψους 135 δισ. ευρώ για μετά το 2020, ανακουφίζοντας τη δημοσιονομική διαχείριση της προσεχούς δεκαετίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας, χθες, την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι του δημόσιου χρέους», προσθέτοντας ότι «το δημόσιο χρέος τίθεται υπό έλεγχο, η χώρα είναι ασφαλής, όλοι θεωρούν ότι το σχήμα είναι απολύτως βιώσιμο και γενναίο και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία».
Εκτίμησε ότι, αν λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί, αν έχουμε επαναγορά, αν έχουμε εμείς πιστή εφαρμογή των προϋπολογισμών και παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012, όπως προβλέπεται, και αν επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η εξέλιξη της καμπύλης του χρέους θα είναι εντυπωσιακή, σημειώνοντας ότι αρκεί μια ανάπτυξη της τάξης του 1%, που αναμένεται από το 2012, για να βελτιωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ.
Οπως εξήγησε ο υπουργός, με την εφαρμογή, για πρώτη φορά, του μηχανισμού επαναγοράς δημοσίου χρέους, μέσω δανείων από τον EFSF και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το όφελος θα είναι η μείωση του χρέους σε ονομαστικές τιμές κατά 12 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 26 δισ. ευρώ.
Τι αλλάζει η συμφωνία
-Τα ομόλογα αναφοράς, που είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά και λήγουν μέχρι το 2020, είναι συνολικού ύψους 154,6 δισ. ευρώ, με ερωτηματικό αν θα προλάβει να ενταχθεί στη διαδικασία το πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου 2011. Από τα ομόλογα αυτά θα ενταχθούν στη διαδικασία επιμήκυνσης το 90% ή περίπου 135 δισ. ευρώ. Η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 30 χρόνια.
- Ενα μέρος των ομολόγων θα αντικατασταθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας και για ορισμένα στο 80%. Δεν διευκρινίστηκε ακόμα πώς θα γίνει η επιλογή των ομολόγων, που αντικαθιστούν στο σύνολο ή στο 80% της ονομαστικής τους αξίας.
-Από τα ομόλογα που θα υποστούν «hair cut», το όφελος θα ανέλθει σε 13,5 δισ. ευρώ.
-Η διαδικασία αντικατάστασης θα διαρκέσει μέχρι και το 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει άπαξ μία γενική αντικατάσταση των ομολόγων με νέους τίτλους, αλλά σταδιακά, κάθε φορά, θα επιλέγονται συγκεκριμένοι τίτλοι, από εκείνους που λήγουν μέχρι το 2020. Το ερώτημα είναι ποιος θα έχει την πρωτοβουλία και πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες μελλοντικές αρνήσεις (π.χ. έπειτα από πέντε χρόνια) ιδιωτών να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.
-Με την επιμήκυνση, μειώνονται και τα επιτόκια των ομολόγων. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα κινηθεί περίπου στο 5% και το συνολικό επιτόκιο θα είναι κάτω από 5%, για τα πρώτα χρόνια όμως κοντά στο 4%.
- Προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος του νέου πακέτου στήριξης του δημόσιου τομέα. Αρα για τα πρώτα 10 χρόνια δεν θα αποπληρώνονται χρεολύσια, που ανακουφίζει ιδιαίτερα τη διαχείριση του χρέους.
- Οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων μέχρι το 2020 συρρικνώνονται και περιορίζονται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα και ειδικά δάνεια, τα οποία δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.
- Θα επιμηκυνθεί ανάλογα και το δάνειο από το μηχανισμό στήριξης και συγκεκριμένα το κομμάτι των 65 δισ. ευρώ, που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα μέχρι τώρα. Ηδη η διάρκεια των συγκεκριμένων δανείων επιμηκύνθηκε στα 10 χρόνια, από τρία έως πέντε έτη που προβλεπόταν αρχικά, αλλά τώρα θα ακολουθήσει και νέα επιμήκυνση. Ενδεχομένως να μη θιγεί το επιτόκιο, το οποίο σήμερα είναι 3,6% και 4,6%.
- Από τις επαναγορές χρέους, προσδιορίστηκε ένα όφελος (μείωση του δημόσιου χρέους) της τάξης των 12,6 δισ. ευρώ. Οι επαναγορές θα γίνουν με κεφάλαια που θα δανειστεί η Ελλάδα από τον EFSF και θα προαγοράζει ομολόγα πριν τη λήξη τους από τη δευτερολογεί αγορά. Η αγορά θα γίνεται στις τρέχουσες αξίες, δηλαδή χαμηλότερες της ονομαστικής τιμής και άρα θα μειώνεται ο όγκος του χρέους. Στο όφελος των 12,6 δισ. ευρώ, έχει συνυπολογιστεί και η άνοδος των τιμών των ομολόγων, που θα προκαλέσει η έναρξη των επαναγορών, αλλά και γενικά η βελτίωση του κλίματος, έναντι των ελληνικών ομολόγων.
- Διπλασιάζεται η μέση διάρκεια του χρέους, από 6,5 έτη, σε μία μέση διάρκεια που υπερβαίνει τα 13,5 χρόνια για το σύνολο του χρέους, δηλαδή μεγαλύτερη και από τη διάρκεια του είχε το χρέος στην προ κρίσεως εποχή, που ήταν 8 - 8,5 χρόνια.
Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου