Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Παραπλανητικά στοιχεία διαλύουν το ΕΣΥ!

GOODnet
της Χαράς Βηλαρά
Διαλυτική για το ΕΣΥ και γεμάτη λάθη σκοπιμότητας είναι η αναδιάταξη του περιβόητου υγειονομικού χάρτη της χώρας, σύμφωνα με την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. 
Χθες και στο Ρέθυμνο οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος,
 αφού μπορεί να μην επλήγη με συγχώνευση και μείωση προσωπικού, αλλά συνεχίζει στο δρόμο της φθοράς, χωρίς καμία πρόταση αναβάθμισης από το υπουργείο. Αντίθετα μειώνονται κλίνες και σε κλινικές μάλιστα που είναι ζωτικές – Εντατική και Μαιευτική – ενώ το προσωπικό παραμένει το ίδιο και λιγότερο από τον παλιό Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί εδώ και μήνες από τη Διοίκηση του Ιδρύματος ο νέος αναμορφωμένος οργανισμός λειτουργίας στο υπουργείο και είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στη στελέχωση.
Χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης με την πρόταση του υπουργείου είναι πως ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου 318 ασθενείς, το υπουργείο στην πρότασή του αναφέρει πως ήταν 158 και προτείνει μείωση κλινών. Πώς προκύπτουν αυτά τα στοιχεία είναι μια μεγάλη απορία που οδηγεί τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως υπάρχει σκοπιμότητα.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη των προτάσεων για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Ν. Ρεθύμνου:
• Το Νοσοκομείο δεν αναβαθμίζεται ούτε στο ελάχιστο σαν υπηρεσία υγείας
• Τα στοιχεία που δόθηκαν στο υπουργείο υγείας από το νοσοκομείο αφορούσαν χρονικό διάστημα λειτουργίας 9 μηνών (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2010),  αλλά καταμετρήθηκαν ως ετήσια από το ΥΥ. Όλα τα νούμερα των νοσηλευομένων υπολείπονται κατά 1/4. Το σύνολο που νοσηλεύτηκε το 2010 είναι 10.905 και το ΥΥ γράφει 8.020. Άρα όλα τα ποσοστά πού έκαναν χρήση αυτών των αριθμών είναι λάθος. Η ποσοστιαία κάλυψη κλινών δηλ. και η μέση διάρκεια νοσηλείας. Το αποτέλεσμα αυτών των υπολογισμών είναι η μείωση των κλινών όλου του ιδρύματος, η μείωση των κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η μη αναβάθμιση του νοσοκομείου σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό. Ο νέος οργανισμός προέβλεπε 356 κλίνες. Ως τώρα αναπτυγμένες είναι 199 και η πρόταση του ΥΥ είναι 192. Σύνολο απώλειας κλινών 7 από τις ήδη λειτουργούσες, 3 ΜΕΘ και 4 από τις υπόλοιπες κλινικές και θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες 4 πού πωλούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δηλ. 11. Μετρώντας βέβαια από τις αναγκαίες με τον νέο οργανισμό, η απώλεια είναι 164 κλίνες. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν αναφέρεται ως να μην υπάρχει και ελπίζουμε ότι είναι «απλώς» άλλο ένα λάθος της γραφειοκρατικής διαδικασίας.
• Τα δεδομένα του 2011 δείχνουν αύξηση κατά 4,5% του αριθμού των νοσηλευομένων. Το νοσοκομείο, όμως, θα έχει λιγότερα κρεβάτια και οι διάδρομοι θα ανθίσουν και πάλι.
• Δεν προβλέπεται δημιουργία νέου τμήματος, ούτε πρόσληψη γιατρού νέας ειδικότητας, όπως το παθολογοανατομικό και οι βιοψίες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Αθήνα, με την καθυστέρηση πού αυτό συνεπάγεται ή ιδιωτικά και με πληρωμή από τον άρρωστο. Ούτε ενδοκρινολογικό προβλέπεται και με δεδομένο ότι δεν έχει και το νοσοκομείο Χανίων, οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό ιδιωτικά και φυσικά πληρώνοντας. Δεν προβλέπεται πρόσληψη νευρολόγου και ο ένας πού υπάρχει και υπηρετεί μόνος το νομό χρόνια τώρα, θα συνεχίσει την μοναχική του πορεία. Ούτε κυτταρολογικό προβλέπεται.
• Χάνονται 4 κλίνες από την Μονάδα νεογνών Δυτικής Κρήτης στα Χανιά και άλλες 2 από την Μονάδα Μεσογειακής αναιμίας.
• Το τμήμα επειγόντων δεν αναφέρεται ως ανεξάρτητο τμήμα και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί στερώντας γιατρούς από τις άλλες κλινικές.
• Το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με μειωμένο το ιατρικό προσωπικό. Ο στόχος του ΥΥ είναι 0,7 γιατροί ανά κλίνη. Το Ρέθυμνο έχει 0,61 ειδικευμένους και ειδικευόμενους ανά κλίνη, 0,34 ειδικευμένους ανά κλίνη και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι 0,93 γιατροί (ειδικοί και μη) ανά κλίνη.
Υπηρετούν 69 ειδικευμένοι και 54 ειδικευόμενοι. Ο αριθμός κλινών θα είναι 192. Ο νέος οργανισμός θεώρησε αναγκαίους τους 125 ειδικευμένους γιατρούς με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες του νομού. Για το υπουργείο οι άμεσες ανάγκες περιορίζονται σε πρόσληψη 7 νέων γιατρών, ενώ στη πράξη υπάρχει άμεση ανάγκη για 14 γιατρούς και για πλήρη στελέχωση αρκετοί παραπάνω.

• Για να μειώσουν τις ανάγκες σε γιατρούς εισάγουν σε εφαρμογή την εφημερία σε επίπεδο τομέα, πρακτική αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για την σημερινή πραγματικότητα. Ο Δερματολόγος αν έχει εφημερία θα καλείται να δει ένα περιστατικό εμφράγματος για παράδειγμα. Εγκληματική πολιτική θα θρηνήσουμε θύματα.
• Το νοσηλευτικό προσωπικό πού απαιτείται για το νοσοκομείο Ρεθύμνου με την αναλογία πού το ΥΥ θεωρεί απαραίτητη και ασφαλή  (1,1 νοσηλεύτρια/κλίνη), είναι 212 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για τις 192 κλίνες.
• Σε επίπεδο ΠΦΥ οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών στα Κέντρα Υγείας ακόμη και με τα αναξιόπιστα εντέλει στοιχεία πού δίνει το υπουργείο. Τα ΚΥ είναι ήδη υποστελεχωμένα και σε ειδικευμένο ιατρικό και σε νοσηλευτικό και σε λοιπό προσωπικό, διοικητικό κ.ά.
• Το υπουργείο και οι τεχνοκράτες του θεωρούν και μετρούν ως ιατρική εργασία μόνο την νοσηλεία ασθενών, τα χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ότι δηλαδή μπορεί να μετρηθεί με χρήμα. Γι αυτό εξάλλου στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ασθενών που εισήχθη προσφάτως πιλοτικά στο νοσοκομείο μας, ο ασθενής πλέον είναι και καταγράφεται ως ΠΕΛΑΤΗΣ.
"Αντίσταση στην κατεδάφιση του ΕΣΥ"
«Η κρίση παράγει αρρώστια, κάτι που ομολογείται και επίσημα από το υπουργείο υγείας, έχει αυξηθεί η ζήτηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όλοι οι δείκτες νοσηρότητας και ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας έχουν επηρεαστεί αρνητικά, υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών και παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να συρρικνώσει με το πρόσχημα του εξορθολογισμού τη δημόσια περίθαλψη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ανδρέας Ξανθός, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.
Η τακτική του υπουργείου οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, υπογράμμισε ο ίδιος. «Περικόπτει το υπουργείο δημόσιες κλίνες και σε δεύτερο χρόνο θα περικόψει το αντίστοιχο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό οδηγεί στο να πληρώνουν οι πολίτες ακόμη περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για αυτά που θα έπρεπε να παρέχει η ίδια η πολιτεία.
Εμείς σε αυτήν  την κατεδάφιση του εθνικού συστήματος υγείας θα προβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή αντίσταση.
Σήμερα αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή περικοπή πόρων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διακυβεύεται το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να έχουν δημόσια περίθαλψη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξανθός δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι στη χώρα μας σήμερα κυριαρχεί «οικονομική και κοινωνική βία και κλίμα πολιτικής ασφυξίας» και πως «για να ανασάνει η κοινωνία πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να αλλάξει πλήρως το πλαίσιο στο οποίο κινείται η οικονομική και κοινωνική πολιτική».
"Η πολιτική του υπουργείου είναι βαμμένη με το αίμα ανθρώπων"
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης, τις κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου, για να φτάσει στο σήμερα και στη χαριστική, όπως είπε βολή στη δημόσια υγεία από τον υπουργό υγείας.
Παράλληλα θεωρεί ότι το νοσοκομείο συνεχίζει την φθίνουσα πορεία του αφού το υπουργείο δεν δίνει καμία σημασία στις ανάγκες του.
«Είναι λυπηρό και ύποπτο να ακούς ρεθυμνιώτες να λένε ότι το νοσοκομείο μας δεν θίχτηκε και δεν έχει πρόβλημα από την αναδιάταξη. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θίχτηκε στην πορεία αργού θανάτου που έχει μπει εδώ και χρόνια. Στραγγαλίζεται στα επίπεδα του οργανισμού του 1985 και σε κατώτερα μάλιστα επίπεδα. Ο επικαιροποιημένος οργανισμός που στηρίζεται σε πραγματικές ανάγκες και στοιχεία ζητά 350 κρεβάτια και μας δίνουν 190, ζητάμε 120 ειδικευμένους και μας δίνουν 60. Το λοιπό προσωπικό είναι στον πάτο της επικράτειας.
Τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκαν αυτές οι στατιστικές είναι ψευδή. Όλη η Ελλάδα βοά για τα ψευδή. Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο που να μην έχει αντιδράσει έντονα σε αυτήν την ιστορία που προωθείται.
Μειώνονται σε όλη τη χώρα οι μαιευτικές κλίνες, οι χειρουργικές, οι κλίνες στις ΜΕΘ παίδων, οι ογκολογικές, οι ψυχιατρικές, οι νευρολογικές  - που μας αφορά γιατί όλα τα νευρολογικά περιστατικά μας προορίζονται για τα Χανιά – οι ψυχιατρικές δομές – κανείς δεν έχει μεριμνήσει για το που θα πάνε 120 άνθρωποι με το κλείσιμο του Ψυχιατρείου στα Χανιά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαριδάκης αναφέρθηκε σε περιστατικά πρόσφατα σε νοσοκομεία της χώρας που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί λόγω των περικοπών και που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.
«Η πολιτική αυτή είναι βαμμένη με το αίμα των τραυματιών στις διαδηλώσεις με το αίμα των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στο δρόμο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εξαιτάις των τραγικών ανεπαρκειών του συστήματος υγείας. Είναι βαμμένο με το αίμα της εγκύου που πέθανε στη βορειοδυτική Μακεδονία γιατί δεν υπήρχε νοσοκομείο που να έχει μαιευτική και παιδιατρική κλινική μαζί, είναι βαμμένη με το αίμα των νεογνών που κόντεψαν να πεθάνουν στην Ξάνθη για να εξοικονομήσει το κράτος 10 λεπτά από τα μανταλάκια του ομφάλιου λώρου. Και ο διοικητής του νοσοκομείου εγκαλεί τους γιατρούς και θα κάνει ΕΔΕ επειδή λέει ότι δυσφημούν το νοσοκομείο.
Εμείς ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας ως ελάχιστη ένδειξη ευθιξίας και να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος με βάση την απογραφή του 2011 για να εκπονηθεί ένας υγειονομικός χάρτης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού».
Στα όρια τους οι εργαζόμενοι
Στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της δαπάνης και τίποτα άλλο, τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Αντώνης Φουρναράκης.
Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία των εργαζομένων με τη διάθεση κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Πώς θα γίνεται αυτό; Θα βγάλουμε κάποιον ασθενή που δεν είναι ασφαλισμένος σε ιδιωτική εταιρεία και θα τον αφήσουμε να πεθάνει για να βάλουμε κάποιον που έχει ιδιωτική ασφάλιση; Αυτό θυμίζει αμερικάνικο σύστημα όπου ο ανασφάλιστος πεθαίνει ακόμη και σήμερα στο δρόμο.
Αν κάποιοι το ζηλεύουν αυτό το σύστημα να μας το πουν ευθέως», σημείωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της μη πληρωμής των εργαζομένων για τις υπερωρίες τους αλλά και την μεγάλη πίεση της δουλειάς που καλείται να αντιμετωπίσει το ελάχιστο προσωπικό. Πρόσθεσε, δε, πως το φετινό καλοκαίρι είναι ίσως το πιο δύσκολο των τελευταίων 25 ετών.
 «Αγγίζει επικίνδυνα επίπεδα η οριακή στελέχωση εκτός από το νοσηλευτικό προσωπικό και στο διοικητικό προσωπικό και το τεχνικό και το εργαστηριακό.
Θεωρούμε πια ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες και ταυτόχρονα καλούμαστε να συμπληρώνουμε καθημερινά διάφορους πίνακες με στοιχεία, προσωπικό, ανεξόφλητες υποχρεώσεις τα οποία χρησιμοποιούνται στη λάθος στιγμή και με λάθος τρόπο.
Αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες και σαν νοσοκομείο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν ξέρω αν το φιλότιμο και η προσπάθεια η δική μας φτάνουν για να ξεπεραστούν».
Η γραμματέας του συλλόγου Όλγα Αντωνουσάκη πρόσθεσε ότι στον καινούριο οργανισμό προβλέπονται επιπλέον 50 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, κάνοντας έτσι σαφή την εικόνα των αναγκών.
Το ήδη υπάρχον προσωπικό,«έχει εξουθενωθεί και σωματικά και ψυχολογικά, έχουν πολλά χρωστούμενα ρεπό, δεν παίρνουν άδειες και σε αυτήν την κατάσταση δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πέντε μήνες τις υπερωρίες τους.
Πώς να δουλέψουν και να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες;» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.
"Αν μειωθούν οι κλίνες η ΜΕΘ θα κλείσει"

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Χαράλαμπος Μαρκάκης είναι ένας από τους τρεις γιατρούς που πριν 14 χρόνια κατάφεραν μαζί με δέκα άτομα προσωπικό να δημιουργήσουν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ρέθυμνο.
Τώρα βλέπει πως η προσφορά της ΜΕΘ αν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση του υπουργείου θα σταματήσει αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τη μείωση κλινών. 
«Πριν 14 χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια για δημιουργία ΜΕΘ καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να βρουν βοήθεια και περιστατικά που χρειάζονταν χειρουργεία τα οποία έχρηζαν εντατικής υποστήριξη να διακομίζονται σε άλλο νοσοκομείο.
Ανοίξαμε τέσσερα κρεβάτια και σύντομα διαπιστώσαμε ότι τα 4 ήταν ανώφελο να τα έχουμε και παρά το ότι δεν είχαμε προσωπικό τα αυξήσαμε σε 7. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υποστεί περικοπές στο προσωπικό, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να απειλήσουμε το υπουργείο ότι θα κλείσουμε κρεβάτια για να μας δώσει προσωπικό, αλλά ποτέ δεν τα κλείσαμε ουσιαστικά. Είναι δύσκολο να βλέπεις έναν άρρωστο να πεθαίνει στο διάδρομο, να έχεις ένα κρεβάτι και να λες ότι δεν παίρνεις τον ασθενή επειδή δεν έχεις  νοσηλευτικό προσωπικό. Ποτέ αυτά τα χρόνια ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν ήταν κάτω από 270 – 290. Είναι τραγικό πως το 2010 όταν έχω φτάσει να νοσηλεύω 318 ασθενείς το υπουργείο να μου λέει ότι νοσήλευσα 158 και να μου κλείνει τρία κρεβάτια. Αν γίνει αυτό τότε ισοδυναμεί με κλείσιμο της Εντατικής, διότι αν έχω δυο περιστατικά που είναι χρόνια και μείνουν 20μέρες, ούτε χειρουργεία τακτικά μπορούν να μπουν ούτε οι εμφραγματίες μπορούν να υποστηριχθούν», είπε ο κ. Μαρκάκης εξηγώντας την κατάσταση.
Συμπλήρωσε επίσης  πως οι γιατροί έχουνε προσφέρει πολλά στη λειτουργία της ΜΕΘ, έχουν κάνει απλήρωτες εφημερίες, αλλά «ποτέ δεν τολμήσαμε να πούμε ότι θα κλείσουμε τη μονάδα επειδή θα κάνουμε απλήρωτες εφημερίες. Θέλαμε να στηρίξουμε τον τόπο και τον ρεθυμνιώτικο λαό.
Καλώ το υπουργείο να πάρει πίσω την πρόταση και να μην τολμήσει να περικόψει τις μονάδες εντατικής νοσηλείας ούτε κατά μία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ΜΕΘ και ο κ. Φουρναράκης.
«Ειδικά για τη  ΜΕΘ πρέπει να πω ότι είμαστε όλοι υπερήφανοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μείωση των κλινών σε αριθμό κάτω των 7 υφισταμένων. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι μια παράλληλη αναβάθμιση με μονάδα αυξημένης φροντίδας για καρδιολογικά περιστατικά.
Η κάλυψη της ΜΕΘ είναι της τάξης του 70%. Το 2010 νοσήλευσε 318 ασθενείς, τα στοιχεία του υπουργείου μιλούν για 158, δεν ξέρω που τα βρήκαν, φαντάζομαι ότι υπάρχει μια σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά. Από αυτά τα περιστατικά επίσης 40 ήταν από άλλους νομούς. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας δηλαδή εξυπηρετεί και γειτονικούς νομούς», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου