Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Προβληματισμός για την ρύπανση στον Κουμπέ-Εκκένωση της πισίνας στο κολυμβητήριο

της Αγγελικής Καλλέργη
GOODnet
Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στα μέλη του Συλλόγου Λουομένων Φίλων Δεσποτικής Κολύμπας και στους κατοίκους της περιοχής η μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής από τη θραύση του αγωγού μεταφοράς λυμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν για «βαριά αμέλεια» τους υπευθύνους και την ίδια στιγμή αναρωτιούνται πως θα απορρυπανθεί η αμμουδιά και πότε θα είναι και πάλι εφικτό όλους να χαρούν την παραλία.

Την ίδια ώρα, χθες το μεσημέρι ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ρεθύμνου προκάλεσε πανικό στο κολυμβητήριο του ΝΟΡ, αφού ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση της πισίνας, στην οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν δεκάδες μικρά παιδιά και έκαναν το μάθημα τους, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να διαπιστωθεί με δειγματοληπτικούς ελέγχους εάν στην πισίνα υπάρχει κίνδυνος εισχώρησης μολυσμένου θαλασσινού νερού. Η εξωτερική πισίνα, πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΟΡ, Μανώλη Κουφάκη, χλωριώνεται καθημερινά και θεωρείται σχεδόν απίθανο να έχει μολυνθεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία έχει απαγορεύσει την κολύμβηση στο σημείο, αλλά και σε απόσταση 200 μέτρων εκατέρωθεν της περιοχής.
Έντονος προβληματισμός από τους Φίλους της "Δεσποτικής Κολύμπας"
Απευθυνόμενα προς τους αρμόδιους φορείς τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Λουομένων Δεσποτικής Κολύμπας ζητούν να υπάρξουν εγγυήσεις για τον καθαρισμό της περιοχής. Αναλυτικά αναφέρεται:
«Όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, χθες (σ.σ. την Τετάρτη) περίπου 14.00 ώρα ,συνεργεία της ΔΕΗ και του εργολάβου άρχισαν να τρυπούν το έδαφος για ένα έργο, χωρίς καμιά άδεια ούτε ενημέρωση της ΔΕΥΑΡ, όπως αναφέρθηκε.  
Το έργο ήταν η τοποθέτηση ενός στύλου στο πλάι του δρόμου πάνω από τη ακτή κολύμβησης στη Δεσποτική Κολύμπα.
Αποτέλεσμα το μηχάνημα εκσκαφής να σπάσει τον κεντρικό καταθλιπτικό αγωγό (Φ500) της ΔΕΥΑΡ που μεταφέρει τα λύματα από το κοντινό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, στη Μύτη Γρύντα.
Τα λύματα (εκατοντάδες κυβικά) με μεγάλη δυσοσμία έβγαιναν από τον σπασμένο αγωγό και κατέληγαν στην αμμουδιά και τη λεκάνη κολύμβησης περίπου 30 λεπτά μέχρι να επέμβει η ΔΕΥΑΡ να αλλάξει τη πορεία των λυμάτων στον εφεδρικό αγωγό που ευτυχώς υπάρχει.
Ο σπασμένος αγωγός με μικρότερη παροχή συνέχιζε να αδειάζει λύματα στην ακτή μέχρι τις 19.00 ώρα περίπου, τότε μόνο έγινε επέμβαση από το συνεργείο του εργολάβου και της ΔΕΗ για να εκτρέψουν τα λύματα στο κοντινό φρεάτιο αποχέτευσης, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει άμεσα από τις 15.00 ώρας.
Τώρα τι γίνεται, όλοι εμείς οι κάτοικοι και όχι μόνο της δυτικής περιοχής του Ρεθύμνου, καταδικαζόμαστε, εξαιτίας της βαρείας αμέλειας των υπευθύνων να στερηθούμε καλοκαιριάτικα την ακτή μας; Από ό,τι ανακοινώθηκε θα γίνουν μηνύσεις στους υπευθύνους από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, παρενέβη και ο εισαγγελέας για σχηματισμό δικογραφίας.
Η ρύπανση της θάλασσας χαρακτηρίζεται αυτοδιαλυόμενη, όπως ανακοινώσε ο κ. Λιμενάρχης, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί αρκετός καιρός και μια μεγάλη τρικυμία. Η αμμουδιά που παίζουν τα παιδιά πως θα απορρυπανθεί; Τα βράχια που πότισαν από τα λύματα πως θα καθαρίσουν;
Ένας τρόπος κατά τη γνώμη μας είναι να ανασκαφεί βαθιά αρκετές φορές για να αεριστεί η αμμουδιά. Τα βράχια και οι γύρω κατασκευές από μπετόν να πλυθούν με πιεστικό με αρκετό νερό και να απομακρυνθούν τα χώματα και τα μπάζα . Η υγειονομική υπηρεσία μπορεί να υποδείξει και άλλο τρόπο, πρέπει συγχρόνως να λαμβάνει δείγματα για να διαπιστώσει την απορρύπανση. Κάποιος πρέπει να επιβάλει την αποκατάσταση και να εγγυηθεί την υγεία του κόσμου με την αποκατάσταση των ζημιών».
Προληπτική εκκένωση της πισίνας στο κολυμβητήριο

Ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που έφτασε χθες στη διοίκηση του ΝΟΡ ζητούσε την προληπτική απομάκρυνση των παιδιών που έκαναν μάθημα κολύμβησης από την εξωτερική πισίνα, που λειτουργεί με θαλασσινό νερό. Στόχος της υπηρεσίας είναι να ληφθούν δείγματα του νερού από την πισίνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης της. Χθες το μεσημέρι, όταν οι υπεύθυνοι του κολυμβητηρίου ενημέρωσαν τους γονείς για το έγγραφο της διεύθυνσης δημόσιας υγείας, υπήρξε έντονος προβληματισμός και αρκετές διαμαρτυρίες από τους γονείς που φοβήθηκαν για το γεγονός ότι ήδη τρεις ημέρες είχε επιτραπεί στα παιδιά να κολυμπούν.
Η Κρητική Επιθεώρηση επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΝΟΡ, Μανώλη Κουφάκη, ο οποίος τόνισε πως αφού η διεύθυνση δημόσιας υγείας ζήτησε την προληπτική εκκένωση της πισίνας, αυτό έπρεπε να γίνει.
Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ τόνισε πως το νερό της πισίνας, που ανανεώνεται καθημερινά, χλωριώνεται επίσης κάθε πρωί.
«Ενημερωθήκαμε ότι θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο νερό της πισίνας και αφού μας ζητήθηκε να κλείσουμε την πισίνα εμείς το κάναμε. Το νερό χλωριώνεται κάθε μέρα και ούτως ή άλλως αυτές τις μέρες είχαμε στο πρόγραμμα την πισίνα να την αδειάσουμε και να την καθαρίσουμε», είπε ο κ. Κουφάκης.
Και η διοίκηση του κολυμβητηρίου θα φροντίσει να ληφθεί δείγμα, ώστε τις επόμενες ημέρες να έχει τα αποτελέσματα, ενώ ουσιαστικά η εξωτερική πισίνα θα μείνει κλειστή μέχρι να δοθεί και επίσημα το πράσινο φως από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου