GOODnet
της Χαράς Βηλαρά
Στα όριά τους έχουν φτάσει για μια ακόμη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων στο Ρέθυμνο, αφού ακόμη περιμένουν την καταβολή των χρημάτων.
Συνολικά 1.100 δικαιούχοι στο νομό κάθε δίμηνο περνούν την ίδια ψυχοφθόρα διαδικασία για το ποσό των περίπου 300 ευρώ
που λαμβάνουν ή ακόμη και λιγότερο, ανάλογα την περίπτωση, αφού ενώ τα επιδόματα κανονικά δίνονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε δεύτερου μήνα στην περίπτωση του Ρεθύμνου αυτό δεν ισχύει.
Το Σωματείο ΑμεΑ του νομού καταγγέλλει τον δήμο για καθυστέρηση στην αποστολή των ενταλμάτων στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τονίζοντας πως τα χρήματα έχουν αποσταλεί στον δήμο από τις 27 Ιουνίου.
Από την πλευρά του ο δήμος αποδίδει τα όσα συμβαίνουν στη γραφειοκρατία και στις πολλές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τη στιγμή που φτάνει το έγγραφο του υπουργείου για την πληρωμή μέχρι τη στιγμή που θα υπογραφούν τα εντάλματα από την επίτροπο.
Θέατρο του παραλόγου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης τα όσα συμβαίνουν με τα επιδόματα.
«Στην αρχή θεωρήσαμε πως είναι κάτι σαν ‘παιδική ασθένεια’ που θα περάσει λόγω του ότι με τον «Καλλικράτη» δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Τα χρήματα έχουν έρθει από το υπουργείο στις 27 Ιουνίου, άρα φταίει η πρόνοια, φταίει ο δήμος που δεν έστειλε τα εντάλματα πληρωμής στην επίτροπο».
Ο ίδιος σημείωσε πως για το 80% περίπου των δικαιούχων που είναι άτομα με αναπηρία τα χρήματα αυτά είναι το αποκλειστικό τους εισόδημα και περιμένουν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τα φάρμακά τους. «Δεν είναι δυνατόν ούτως ή άλλως να ζήσει κανείς με αυτά τα χρήματα και μάλιστα τους τα καθυστερούν. Αν είναι δυνατόν. Οι άνθρωποι αυτοί δεινοπαθούν, υπάρχει φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαχάκης. Τόνισε, δε, ότι η απάντηση από πλευράς δήμου στο σωματείο είναι ότι «από μέρα σε μέρα έρχονται τα χρήματα, κάτι που είναι παραπλανητικό αφού από το υπουργείο μου είπαν ότι έχουν έρθει τα χρήματα από τις 27 Ιουνίου».
Ο κ. Τσαχάκης θεωρεί πως εφόσον γνωρίζουν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο πρέπει να καταβληθούν τα επιδόματα, έχουν χρέος να έχουν ετοιμάσει όλα τα σχετικά έγγραφα για να γίνει στη συνέχεια η κατάθεση στην επίτροπο των ενταλμάτων.
Τι απαντά ο δήμος
Επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Τάσο Παπαδουράκη, ώστε να πάρουμε απαντήσεις για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία κάθε φορά που έρχεται η ώρα να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Λάβαμε την απάντηση ότι ο δήμος βρίσκεται μπροστά σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και οι διαδικασίες αυτές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η ταλαιπωρία δηλαδή θα συνεχιστεί.
Τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι να φτάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: Έρχεται η ενημέρωση από το υπουργείο για την έγκριση πληρωμής, γίνεται δημοτικό συμβούλιο για την αποδοχή του χρηματικού ποσού, στη συνέχεια γίνεται εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή για να τα εγκρίνει για να σταλούν ακολούθως στην επίτροπο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδουράκης, το έγγραφο από το υπουργείο ήρθε στις 30 Ιουνίου, την 1η Ιουλίου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Δ.Σ. με τα μέλη του σώματος καθώς δεν ήταν δυνατόν να περιμένουν να τεθεί το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για να γίνει η αποδοχή (προβλέπεται από τον νόμο), στις 5 Ιουλίου ήρθαν τα χρήματα στο δήμο, στις 8 εγκρίθηκαν τα εντάλματα από την Οικονομική Επιτροπή και έχουν σταλεί ήδη στην Επίτροπο.
Η διαδικασία για φέτος θα είναι αυτή, σημειώνει ο ίδιος, αφού δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του δήμου να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό τα χρήματα αυτά και αν είναι ευέλικτη η διαδικασία Από του χρόνου όμως και εφόσον έχει περάσει η διάρκεια του ελέγχου από την πολιτεία, τότε θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό και δεν θα υφίστανται οι δικαιούχοι αυτήν την ταλαιπωρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου