Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Παραμένει ως έχει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, συνδιοικήσεις στην υπόλοιπη Κρήτη

ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Συνενώσεις κλινικών, μετακινήσεις γιατρών, διοικητικές ενοποιήσεις νοσοκομείων, περιλαμβάνει ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας που παρουσίασε χθες από τα Χανιά ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σχεδόν αλώβητο παραμένει στον υγειονομικό χάρτη της Κρήτης το Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία της Κρήτης – ειδικά σε Ηράκλειο και Λασίθι - όπου αναμένονται έντονες αντιδράσεις λόγω των συνδιοικήσεων και των μετακινήσεων γιατρών που προτείνονται από το υπουργείο υγείας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο που επισκέφθηκε ξαφνικά τα Χανιά και παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε ξενοδοχείο στον Πλατανιά.
Ο κ. Λοβέρδος κράτησε μυστική την έλευσή του στο νησί, προφανώς φοβούμενος τις αντιδράσεις πολιτών εναντίον του.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαβούλευση αφού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου το σχέδιο και στις 20 Ιούλιου θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις μετά και το διάλογο που θα γίνει στη Βουλή.
Τι αναφέρει το σχέδιο για την Κρήτη
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συνδιοικήσεων μεταξύ ιδρυμάτων που ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας. Επίσης οι προτάσεις για μετακινήσεις γιατρών που θα γίνουν σε πολλά ιδρύματα όλης της χώρας, το Ρέθυμνο δεν το αγγίζουν αφού ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών παραμένει ο ίδιος που είναι σήμερα (109).
Αυτό δεν χαροποιεί βέβαια το ιατρικό προσωπικό γιατί οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποια τμήματα και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική, ωστόσο τουλάχιστον δεν υπάρχει μείωση.
Σε επίπεδο Κρήτης πάντως –εκτός Ρεθύμνου -  η πρόταση του υπουργείου υγείας αναφέρει ότι 56 γιατροί αλλάζουν θέση.
Παράλληλα στο σχέδιο των εσωτερικών συνενώσεων κλινικών στα νοσοκομεία για το Ρέθυμνο προτείνονται συνενώσεις, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αλλάζει ιδιαίτερα την κατάσταση.
Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος είπε πως:
Δεν θα κλείσει κανένα κέντρο υγείας και δεν θα καταργηθεί κανένα νοσοκομείο.
Στα Χανιά συνδιοικούνται το νοσοκομείο και το Θεραπευτήριο Ψυχικών παθήσεων.
Στο Ρέθυμνο το νοσοκομείο παραμένει ως έχει.
Στο Ηράκλειο θα γίνει συνδιοίκηση ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου.
Στο Λασίθι παραμένει ως έχει το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και συνδιοικούνται τα νοσοκομεία Νεαπόλεως Ιεράπετρας και Σητείας.
Ο Α. Λοβέρδος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν κλείνει κανένα Κέντρο Υγείας και δεν καταργείται κανένα νοσοκομείο, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί. «Για την 7η ΔΥΠΕ λυπάμαι για κείνους τους προβοκάτορες που διακίνησαν τη φήμη ότι θα κλείσω κέντρα υγείας. Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτούς», είπε.
Συνενώσεις από Σεπτέμβρη
Οι πρώτες συνενώσεις σε όλη τη χώρα αναμένεται να γίνουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο 83 διοικητές να διοικούν στο εξής τα 133 νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία που θα συνενωθούν με μεγαλύτερα, θα υπάρχει αναπληρωτής διοικητής. Στο σύστημα θα υπηρετούν στο εξής 31 διοικητές και αναπληρωτές, λιγότεροι.
Το Σχέδιο αναδιάταξης προβλέπει ότι πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην υπόλοιπη χώρα, μετατρέπονται σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας.
Στην Κρήτη (7η ΥΠΕ) συνενώνονται 6 κλινικές στο Γ.Ν. Χανίων. Στο Γ.Ν. Ρεθύμνου συνενώνονται 2 κλινικές και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου συνενώνονται 5 κλινικές, 3 από τις οποίες ανήκουν στον χειρουργικό τομέα.
Η συνένωση των 330 κλινικών και η μεταφορά άλλων 40 σε διαφορετικά νοσοκομεία, οι συνενώσεις των 500 νοσοκομειακών εργαστηρίων, αλλά και οι κρίσεις των γιατρών θα οδηγήσει αρκετούς από αυτούς να υπηρετήσουν σε διαφορετική θέση. Εντός των ορίων του νόμου που ήδη υπηρετούν, θα μετακινηθούν περίπου 600 γιατροί.
Κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου στα Χανιά
Την απόφαση για έγκριση έκτακτης επιχορήγησης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "Αγ. Γεώργιος" με το ποσό των 500.000 ευρώ, για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου, ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος εξήρε την συμβολή του δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη, προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του χρόνιου αυτού αιτήματος της χανιώτικης κοινωνίας, τονίζοντας ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη και του δήμου Χανίων, είναι η ανέγερση στον χώρο του παλιού νοσοκομείου ενός Κέντρου Υγείας, καθώς και η δημιουργία πάρκου και χώρων πρασίνου.
"Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Χανίων και του υπουργείου, ώστε να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ο εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο", δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Νίκου Πολύζου, το σύνολο της δαπάνης θα καλυφθεί από αδιάθετα υπόλοιπα επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. για την εκτέλεση έργων, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν κατατεθειμένα στο λογαριασμό που τηρεί η εταιρεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλο το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ
01/07/11
Με κύρια χαρακτηριστικά την αλλαγή χρήσης για 13 νοσοκομεία της χώρας, τις μετατάξεις γιατρών, τη συνένωση κλινικών, αλλά και τη διοικητική ενοποίηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ, με στόχο τη Δημόσια διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.


Οι πρώτες συνενώσεις αναμένεται να γίνουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο 83 διοικητές να διοικούν στο εξής τα 133 νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία που θα συνενωθούν με μεγαλύτερα, θα υπάρχει αναπληρωτής διοικητής. Στο σύστημα θα υπηρετούν στο εξής 31 διοικητές και αναπληρωτές, λιγότεροι.
Το Σχέδιο αναδιάταξης προβλέπει ότι πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην υπόλοιπη χώρα, μετατρέπονται σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας.
Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση είναι τα εξής:
- 1η ΥΠΕ Αθήνας: Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»
- 2η ΥΠΕ Πειραιά και νήσων: Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»
- 3η ΥΠΕ Θεσσαλονίκης: Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών
- 5η ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας: Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, Κύμης
- 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου: Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας
- 7η ΥΠΕ Κρήτης: Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης
Τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια μετατρέπονται σε Μονάδες βραχείας νοσηλείας, συνεργαζόμενα με το Γενικό Νοσοκομείου Χαλκίδας. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το «Σπηλιοπούλειο» στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως Μονάδες Χρονίων Παθήσεων, όπως αναπνευστικές, καρδιολογικές, μεταβολικές και άλλες παθήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει μέχρι το τέλος του 2011 τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και 500 εργαστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία. Από την αρχή του νέου έτους θα προχωρήσει πιθανότατα η ένταξη στο ΕΣΥ του «Ντυνάν», του Αιγινητείου, του Αρεταίειου και του Ευγενίδειου.
Στην περιοχή της Αττικής (1η Υγειονομική Περιφέρεια) θα γίνουν συνολικά 117 εσωτερικές συνενώσεις και μεταφορές κλινικών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Συνενώσεις αναμένονται στον χειρουργικό και παθολογικό τομέα του ΚΑΤ, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, στον χειρουργικό τομέα του Γ.Ν. «Παμμακάριστος», στους παθολογικούς και χειρουργικούς τομείς και των 5 νοσοκομείων του ΙΚΑ, στον χειρουργικό τομέα στο «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» (Ερυθρός) και στους χειρουργικούς τομείς σε ΓΝΝΘ «Σωτηρία», στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και στο ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς». Συνενώσεις χειρουργικών και παθολογικών κλινικών θα γίνουν στα τρία νοσοκομεία Παίδων της πρωτεύουσας.
Στην περιφέρεια Πειραιώς και νησιών (2η Υγειονομική Περιφέρεια-ΥΠΕ), στο Ασκληπιείο της Βούλας θα συνενωθούν 6 κλινικές χειρουργικού και παθολογικού τομέα, στο Θριάσειο θα συνενωθεί μία χειρουργική κλινική και στο ΠΓΝ «Αττικό» θα συνενωθεί επίσης άλλη μια χειρουργική.
Σε Μακεδονία και Θράκη (3ης ΥΠΕ), τα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς θα υποστούν δυο και τρεις αντίστοιχα συνενώσεις κλινικών χειρουργικού τομέα. Στη Θεσσαλία (5η ΥΠΕ) στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, γίνεται συνένωση της ενδοκρινολογικής με την δερματολογική κλινική, του παιδιατρικού με τη νεογνολογική κλινική, του ογκολογικού με τη μονάδα χημειοθεραπείας και δέχεται τη παιδοχειρουργική κλινική από το Γ.Ν. Λάρισας.
Στη Δυτική Ελλάδα (5ης ΥΠΕ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας διατηρεί μόνο τους ξενώνες, τα προστατευόμενα διαμερίσματα και τα οικοτροφεία του και τα υπόλοιπα τμήματα του μεταφέρονται στο Γ.Ν. Κέρκυρας. Στην Πελοπόννησο (6η ΥΠΕ) ο παθολογικός και χειρουργικός τομέας του Γ.Ν. Κρεστένων μεταφέρονται στο Γ.Ν. Πύργου. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης θα λειτουργεί μόνο τις εξωτερικές του δομές και το Γ.Ν. Ναυπλίου "χανει" το μαιευτικό και παιδιατρικό του, τα οποία μεταφέρονται στο Άργος.
Στην Κρήτη (7η ΥΠΕ) συνενώνονται 6 κλινικές στο Γ.Ν. Χανίων. Στο Γ.Ν. Ρεθύμνου συνενώνονται 2 κλινικές και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου συνενώνονται 5 κλινικές, 3 από τις οποίες ανήκουν στο χειρουργικό τομέα.
Η συνένωση των 330 κλινικών και η μεταφορά άλλων 40 σε διαφορετικά νοσοκομεία, οι συνενώσεις των 500 νοσοκομειακών εργαστηρίων, αλλά και οι κρίσεις των γιατρών θα οδηγήσει αρκετούς από αυτούς να υπηρετήσουν σε διαφορετική θέση. Εντός των ορίων του νόμου που ήδη υπηρετούν, θα μετακινηθούν περίπου 600 γιατροί.
Η πρόταση του υπουργείου υγείας αναφέρει ότι από την 1η ΔΥΠΕ θα πρέπει να μετακινηθούν 213 γιατροί, κυρίως από τον Ερυθρό Σταυρό, το «Γεννηματάς», το «Αλεξάνδρα», το «Ανδρέας Συγγρός», το Ιπποκράτειο. Στη 2η ΔΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Πειραιά και νήσων, αλλάζουν θέση 76 γιατροί, 53 από τους οποίους εργάζονται σήμερα στο «Αττικόν», 77 γιατροί μετακινούνται μέσα στην 3ης ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης και 43 από την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης.
Άλλοι 53 γιατροί μετακινούνται στην 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, κυρίως από τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Λάρισας και το Πανεπιστημιακό Λάρισας. Στην 6η ΔΥΠΕ μετακινούνται 100 γιατροί, με τους 50 να "φεύγουν" από το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και «Άγιος Ανδρέας». Επίσης, άλλοι 56 γιατροί αλλάζουν θέση από τα νοσοκομεία της Κρήτης (7η ΔΥΠΕ).


GOODnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου