Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ουρές από τους ασφαλισμένους για συνταγογράφηση φαρμάκων

  23/06/12 της Χαράς Βηλαρά
GOODnet.gr
Ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα Κέντρα υγείας, το νοσοκομείο και τα ΚΑΠΗ (αυτά που έχουν γιατρό) από ηλικιωμένους κυρίως ασφαλισμένους που σπεύδουν να πιάσουν θέση στη σειρά από τα ξημερώματα, για να γράψουν τα φάρμακά τους.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε την εβδομάδα αυτή λόγω του ότι με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών το προηγούμενο διάστημα που δεν χορηγούσαν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να βάλουν το χέρι στην άδεια τσέπη τους για να τα πληρώσουν,
 από τη Δευτέρα που έληξε η κινητοποίηση τρέχουν να προλάβουν να τους τα γράψουν ο γιατροί, φοβούμενοι και νέα παύση χορήγησης με πίστωση από τους φαρμακοποιούς.
Από τις 6 - 6.30 το πρωί περιμένουν υπομονετικά οι ηλικιωμένοι μέχρι να ανοίξουν τα Κέντρα Υγείας ή τα ΚΑΠΗ για να έχουν μια «καλή» σειρά, προκειμένου να μην τους πιάσει το μεσημέρι και η ζέστη.
Ευτυχώς, δε, που ακόμη ισχύει η παράταση για τη χειρόγραφη συνταγογράφηση και έτσι οι αγροτικοί γιατροί έχουν τη δυνατότητα να γράφουν φάρμακα χωρίς «πλαφόν» συνταγών. Στο τέλος του μήνα όμως που λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί επί υπουργίας Λοβέρδου, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.
Εκτός αν η νέα ηγεσία του υπουργείου αναιρέσει την οδηγία για τις χειρόγραφες συνταγογραφήσεις ή εξοπλίσει τα αγροτικά ιατρεία με όλα τα σύγχρονα μέσα για να μπαίνουν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης…
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Μεγάλη κίνηση υπάρχει και στα φαρμακεία της πόλης, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, τα οποία δεν αγόραζαν το προηγούμενο διάστημα.  
Οι ασφαλισμένοι φοβούνται νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και σπεύδουν αφού γράψουν τα φάρμακά τους να τα προμηθευτούν από το φαρμακείο, μην τυχόν και χρειαστεί ξανά να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
Ωστόσο οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου συνεχίζουν κανονικά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων μέχρι και εάν αποφασιστεί νέος γύρος κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και όλα τα ενδεχόμενα από την ερχόμενη εβδομάδα είναι ανοιχτά.
Άλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει μόνο τα μισά χρήματα του Απριλίου στους φαρμακοποιούς αντί για ολόκληρο το ποσό που θα έπρεπε να έχει κάνει μέχρι χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου