Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Χωρίς εφημερίες τμήματα του νοσοκομείου ολόκληρο το Σαββατοκύριακο

GOODnet.gr
της Χαράς Βηλαρά

Είτε γειτονικό νοσοκομείο είτε ιδιώτη γιατρό πρέπει να ψάχνουν  οι ρεθυμνιώτες και οι επισκέπτες της πόλης που θα τους τύχει περιστατικό που θα πρέπει να το εξετάσει νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος ή ψυχολόγος.
Αυτό το Σαββατοκύριακο καμία από τις παραπάνω ειδικότητες δεν εφημερεύει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ χθες δεν εφημέρευε γιατρός ούτε στην Ψυχιατρική κλινική.
Και η έλλειψη εφημεριών δεν αφορά μόνο τους ειδικευμένους γιατρούς, αλλά και τους ειδικευόμενους.

Στην Καρδιολογική κλινική για παράδειγμα, το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή εφημερεύει μόνο ειδικευμένος γιατρός.
Όπως εύκολα μπορεί να δει κάποιος στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου (http://www.rethymnohospital.gr/) όπου ανακοινώνονται οι εφημερίες, τα τμήματα αυτά ουσιαστικά δεν λειτουργούν το Σαββατοκύριακο και προφανώς όταν προκύπτει περιστατικό που θα έπρεπε ο ασθενής να απευθυνθεί ή να μεταφερθεί εκεί, εξυπηρετείται από άλλο γιατρό συγγενούς ειδικότητας ή αλλιώς πρέπει να επισκεφθεί κάποιο γειτονικό νοσοκομείο, στην προκειμένη περίπτωση των Χανίων αφού συνεργάζονται μεταξύ τους και με υπουργική απόφαση.
Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει βέβαια εδώ και καιρό ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε τέλος του μήνα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό σε κάποια τμήματα και των περικοπών στις εφημερίες από το υπουργείο υγείας. Οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν τις νόμιμες επτά εφημερίες και ότι δεν εργάζονται εθελοντικά πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, με επιπλέον ξενύχτια και τεράστια κούραση για τους ίδιους, βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. 
Σε άλλα τμήματα που έχουν ελλείψεις προσωπικού  και εφημερεύουν τέλος του μήνα, οι γιατροί δουλεύουν επιπλέον εφημερίες χωρίς καν να περιμένουν να πληρωθούν (όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) και γα να μην αφήσουν εκτεθειμένους τους ασθενείς. Μέχρι να αποφασίσουν και αυτοί να σταματήσουν…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου