Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Tρόικα> Αυτοί οι 4 υπουργοί έριξαν έξω το Μνημόνιο.

Βενιζέλος, Χρυσοχοίδης, Ραγκούσης, Λοβέρδος. 
(Τι απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης)
Από τον Ζώη Τσώλη
Στον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδότησεων που οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (ενόψει των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ) και στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του μνημονίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε τέσσερις τομείς - ΟΤΑ, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού - το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Η τρόικα εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση «καρφώνει» τους παλαιούς συνομιλητές της υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.
Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.
Το μεγάλο πάρτι των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ όπου μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000 άτομα. Στην έκθεση εκφράζεται έκπληξη για το «εντυπωσιακό» όπως χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της «καθαρής αύξησης» των υπαλλήλων στους ΟΤΑ κατά 5% ή κατά 4.500 άτομα, δηλαδή του αριθμού μετά και τις συνταξιοδοτήσεις, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που είχε σχεδιαστεί για εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα προερχόταν και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης (διαβάστε ολόκληρη την  έκθεση) έχουν ως εξής:
* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.
* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».
* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι μεταρρυθμιστές και το ναυάγιο
Είναι προφανές ότι η μεταρρύθμιση του κ. Γιάννη Ραγκούση απέτυχε παταγωδώς, όσο προφανείς είναι και οι ευθύνες για την αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.
Ο δεύτερος μεγάλος τομέας όπου ναυάγησε η προσπάθεια μείωσης προσωπικού είναι ο χώρος της Υγείας όπου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρά ταύτα το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.
Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ>

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά προσωπικά είναι απαραίτητο να σας γνωρίσω εκ των υστέρων τα παρακάτω, αφού δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω έγκαιρα τον συντάκτη σας.
Πρώτον, η αρμοδιότητα για την έγκριση των προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση και στους ΟΤΑ περιήλθε στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Από τότε και μέχρι στις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα τα καθήκοντα του Υπουργού, και παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από όλα τα Υπουργεία, εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια.
Δεύτερον, παρακαλώ να κατανοήσετε την αντικειμενική μου αδυναμία λόγω της αποχώρησής μου από το συγκεκριμένο Υπουργείο είτε να επιβεβαιώσω, είτε να διαψεύσω τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Εσείς είστε όμως σε θέση να ερευνήσετε την απόλυτη ακρίβεια των εγκρίσεων που φέρουν την υπογραφή μου δεδομένου ότι τα σχετικά έγγραφα διατηρούνται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ ούτως ή άλλως είχαν από τότε αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Τρίτον, όσον αφορά το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και πάλι για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο 2011, αυτό το οποίο προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, είναι ότι το δημοσιονομικό αυτό όφελος ξεπέρασε στο αρχικό στάδιο εφαρμογής  το 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εθνικολογιστική προσέγγιση, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η αυτοδιοίκηση εμφανιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργεί συνεχώς δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2010 έφτασε στα 550 εκ.ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 η αυτοδιοίκηση κατέγραψε το 2011, πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, πλεόνασμα 35 εκ. ευρώ.
Τέλος, δεν είναι χωρίς αξία η υπενθύμιση ότι μετά το 2010 όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ είχαν υπαχθεί στις αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, μετά την ψήφιση του ν.3812/09 με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι πελατειακές εξαιρέσεις.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τη δημοσίευση της απάντησης μου που θα δώσει την δυνατότητα στους αναγνώστες σας για πληρέστερη εικόνα του ζητήματος,
Γιάννης Ραγκούσης
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=463760

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου