Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σφοδρές συγκρούσεις με νεκρό διαδηλωτή στην Αϊτή

Φωτιές στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Inite στην Αϊτή, έβαλαν οι διαδηλωτές μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Από τα σοβαρά επεισόδια σκοτώθηκε ένας διαδηλώτης, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν από σφαίρες.
Τα αεροδρόμια προς την Αϊτή έκλεισαν, μεταξύ αυτών και το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα.

Ο Ζιντ Σελεστάν υποψήφιος του κόμματος του προέδρου της χώρας Ρενέ Πρεβάλ ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου πίσω από την πρώτη κυρία της χώρας Μιρλάντ Μανιγκάτ, όμως μπροστά από τον μουσικό Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος θεωρείτο φαβορί.

Ειδικότερα, η 70χρονη Μανιγκάτ συγκέντρωσε το 31,37% των ψήφων, ενώ ο Σελεστάν κατέλαβε το 22,48% στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, κατά τα επίσημα αποτελέσματα. Ο μουσικός Μισέλ Μαρτελί τέθηκε εκτός κούρσας, συγκεντρώνοντας μόλις το 21,89% των ψήφων.

Χιλιάδες οπαδοί του Μαρτελί, νεαροί στην πλειοψηφία τους, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών. Κρατώντας ξύλα φώναζαν συνθήματα υπέρ του Μαρτελί και κατά του απερχόμενου προέδρου Πρεβάλ και έστησαν οδοφράγματα.

Η Μανιγκάτ και ο Σελεστάν θα λάβουν μέρος στον δεύτερο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο, αφού κανείς τους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων που χρειαζόταν για νίκη από τον πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο Μπαν Κι Μουν «ανησυχεί για τις καταγγελίες για νοθεία» κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, καθώς και για τα σφοδρά επεισόδια. Επίσης «σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι οριστικά» και κάλεσε όλους τους υποψηφίους «να εξαντλήσουν όλες τις νομικές διαδικασίες». Παράλληλα, τόνισε «σε όλους τους υποψηφίους ότι έχουν προσωπικά την ευθύνη να ενθαρρύνουν τους οπαδούς τους να παραμείνουν ήρεμοι και να σταματήσουν τη βία».

Οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines και Air Transat ανακοίνωσαν εξάλλου ότι αναστέλλουν προσωρινώς όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς την Αϊτή.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου