Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Νέες διαδηλώσεις στην Αγγλία για τα δίδακτρα και κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση

 Αρκετές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και σήμερα σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, την παραμονή της παρουσίασης στο κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για την Παιδεία, τοι οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τον τριπλασιασμό των διδάκτρων. Είναι η τέταρτη διαδήλωση των φοιτητών, ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Πέμπτη.


Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση των διδάκτρων από το πλαφόν των 3.290 λιρών (περίπου 4 χιλιάδες ευρώ) ετησίως σε 9.000 λίρες (περίπου 11 χιλιάδες ευρώ).

Οι διαδηλωτές φοιτητές οργάνωσαν ψεύτικες πανεπιστημιακές τάξεις μπροστά στα Πανεπιστήμια και σε σταθμούς του Μετρό στο Λονδίνο και στη Σκωτία. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο αφορά μόνο την Αγγλία αλλά οι φοιτητές των αυτόνομων βρετανικών περιοχών διαδήλωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης και για την άσκηση περισσότερων πιέσεων στην κυβέρνηση του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συμμαχίας των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρώην υποψήφιος για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Ντέιβις.

Επίσης, πολλοί βουλευτές των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», δεν θ' ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, παρότι ο αρχηγός τους και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ διαβεβαίωσε ότι οι 17 υπουργοί και υφυπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση συμμαχίας θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά το κόμμα των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» είχε δεσμευτεί ότι θα ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά τους να έχει πέσει στο 12%, από 22% που ήταν πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου