Δεκάδες φτωχές χώρες που προσφεύγουν για δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρησιμοποιούν τα χρήματα που τους δίνονται για την δημόσια υγεία σε άλλους σκοπούς, όπως αποκαλύπτει έρευνα βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι σκληροί όροι που επιβάλει το ΔΝΤ στις χώρες που δανειοδοτεί, οδηγεί τις φτωχότερες εξ αυτών να δαπανούν για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης μόλις ένα σεντ για κάθε δολάριο που λαμβάνουν σε βοήθεια για την υγεία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Health Services, εξηγεί τους λόγους που ολοένα περισσότερα κράτη χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, αδυνατούν να επιτύχουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs) των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση κατά δύο τρίτα της βρεφικής θνησιμότητας και κατά τρία τέταρτα της μητρικής. Σύμφωνα με την έρευνα, μία εξήγηση είναι ότι οι περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες που απαιτούνται από το ΔΝΤ, υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις των φτωχών κρατών να χρησιμοποιούν τη βοήθεια για την υγεία σε άλλες ανάγκες. Αντίθετα, τα κράτη που δεν έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ διαπιστώθηκε ότι διοχετεύουν κατά μέσο όρο 45 σεντ στο σύστημα υγείας για κάθε δολάριο βοήθειας που λαμβάνουν.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, παρατήρησε την πορεία 34 κρατών χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος που δανείστηκαν από το ΔΝΤ και 101 κρατών αντίστοιχου εισοδήματος που δεν προσέφυγαν σε αυτό. Η ανάλυση έδειξε ότι μεταξύ του 1996 και 2006 οι δαπάνες για την υγεία στις χώρες που δανείστηκαν από το ΔΝΤ, ήταν αισθητά μικρότερες από εκείνες των χωρών που δεν ακολούθησαν τον δρόμο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=378558&dt=17/01/2011#ixzz1BWdVlrcn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου