Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Τα εργασιακά δικαιώματα είχαν ήδη ανατραπεί. Επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες»

«Εμείς δε ζητήσαμε συνενόχους, γιατί αυτό προϋποθέτει ενοχή» τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρωινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι επιδιώκει συμμετοχή στις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει. Σημείωσε επιπλέον ότι με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν καταργούνται οι κλαδικές και οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά ενδυναμώνεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Τόνισε επιπλέον, ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ήδη ανατραπεί και η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να βάλει κανόνες.
Ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ καλώντας τους να συναινέσουν στις ανατροπές σε ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα.
"Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μας, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις", είπε και πρόσθεσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ήδη ανατραπεί εδώ και χρόνια και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την κρίση. Για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Επιπλέον, υπερασπίστηκε την επιλογή να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναφέροντας ότι είναι συνταγματικά προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. "Δεν είναι κάτι που θέλουμε να υιοθετούμε ως κανόνα, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να το υιοθετούμε και είναι μέσα στις δημοκρατικές λειτουργίες".
Εν τω μεταξύ, πέντε νομοσχέδια τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Μεταξύ αυτών βρίσκεται εκείνο για την "εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών", αλλά και το σχέδιο νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.
Σαρωτικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες
Μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών, σε δύο στάδια, μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε εταιρεία συμμετοχών και δημιουργία δύο εταιριών αντί των πέντε που είναι σήμερα, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας.
Αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρνει το σχέδιο νόμου «Περί Ανταγωνισμού», για τη θεσμική ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, εντός του 2011 θα έρθει στη Βουλή, ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα καθώς μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων.
Έναν κύριο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Έναν κύριο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Οργανισμός Παροχής Υγείας, που μετονομάζεται, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, σε Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα έχει υπό την εποπτεία του τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και νοσηλευτικές μονάδες του ΙΚΑ οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν, ως παραρτήματα, σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου