Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μια ενημέρωση επί της ουσίας για την 3η μέρα συγκέντρωσης του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Αναρτήθηκε από τον/την Candia Alternativ@ στο Μαΐου 28, 2011
Για 3η μέρα σήμερα Παρασκευή 27 Μάη, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία ελευθερίας, παρά την δυνατή βροχή. Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν το μικρόφωνο και εκφράστηκαν δημόσια, και μια σύντομη
 (και υποκειμενική φυσικά) αποτίμηση αυτών των τοποθετήσεων είναι ότι σήμερα οι σκέψεις των ανθρώπων ξεπέρασαν την υπερβολική επανάληψη του “είμαστε έλληνες, πατριώτες, είμαστε πολίτες, για την ελλάδα” και  άλλα τέτοια που είχαν σχεδόν μονοπωλήσει τις 2 προηγούμενες μέρες.
Απόψεις όπως
* είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε,
* είμαστε εργάτες που μας εκμεταλλεύονται,
* είμαστε φοιτητές που δεν έχουμε μέλλον, δεν έχουμε πια όνειρα…
* συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά, αλλά ξέρουμε πολύ καλά πως παγκόσμια, για να κατακτηθεί κάτι έχει χυθεί αίμα και είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για τις δικές μας κατακτήσεις
* προτάσεις όπως να δημιουργήσουμε το δικό μας κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και να αρνηθούμε συλλογικά να πληρώσουμε ΔΕΚΟ
Με λίγα λόγια, αχνά και επιφυλακτικά αλλά σταθερά η λαϊκή συνέλευση στο Ηράκλειο μέρα με τη μέρα αρχίζει να παίρνει ταξικά χαρακτηριστικά και από “αγανάκτηση” να γίνεται χώρος πολιτικής διεργασίας. Ο κόσμος φαίνεται να είναι εκεί κάθε μέρα για να αγωνιστεί, δεν αρνείται την πολιτική του υπόσταση, παρόλο που κανείς δεν γουστάρει πια τους πολιτικούς και την κομματική πολιτική αντιπροσώπευση. Η πλειοψηφία δείχνει να έχει διάθεση να αποδεχτεί και να συνυπάρξει με την διαφορετική πολιτική στάση και οπτική του καθένα. Κορυφαία στιγμή το σύνθημα που ακούστηκε κάποια στιγμή, “Να καεί να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή” που φωνάχτηκε όχι μόνο από αναρχικούς αλλά από πολύ κόσμο, όπως και το “Στις νάρκες του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου”.
Αξίζει να περιγραφεί και η ένταση που προκλήθηκε σε κάποια στιγμή, όταν ακούστηκε μια ρατσιστική τοποθέτηση ενάντια στους μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές, και αυτόματα γιουχαρίστηκε από όλους και όλες που είμασταν εκεί.  Κάποιοι ελληναράδες ή και φασίστες νόμισαν ότι είχαν ευκαιρία να σπείρουν το μίσος και εδώ αλλά διώχτηκαν αμέσως. Δημιουργήθηκε αρκετή ένταση και φωνές, πράγμα που δίχασε πολλούς από όσους βρίσκονταν εκεί μιας και ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει στο όνομα της υποτιθέμενης δημοκρατίας να ανέχεται να ακούγονται τα πάντα. Τελικά η φάση τελείωσε νωρίς και η συνέλευση συνεχίστηκε με ακόμα πιο εποικοδομητικές τοποθετήσεις.
Το μόνο μελανό σημείο, η κάμερα που στήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που συμμετέχουν και όχι μόνο βλέπεις αν έχει κόσμο η πλατεία, αλλά ακούς και τα πάντα. Κάθε όνομα, κάθε συζήτηση που γίνεται εκεί κοντά στο σημείο που είναι στημένη, μεταδίδεται στο διαδίκτυο.
Τέλος, αρκετοί άνθρωποι μένουν και το βράδυ στην πλατεία, και τρέχουν συνέχεια από το πρωί διάφορα οργανωτικά ζητήματα, όπως η συλλογική κουζίνα που έχει στηθεί, ένα μικρό και υποτυπώδες κέντρο αντιπληροφόρησης, καθαρισμός του χώρου και όλα αυτά τα πρακτικά που είναι απαραίτητα για να έχει ζωή κάθε μέρα η πλατεία.
Σάββατο 28/5/2011 : Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης – ώρα : 16:00 – (Πλατεία  Ελευθερίας )και Λαική συνελευση/συγκέντρωση ώρα 18:00 -(Πλατεία Ελευθερίας ).
πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1296061

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου