Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Στο µικροσκόπιο οι άδειες στο ΕΣΥ

ΆΠΟ 1ης ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στο µικροσκόπιο οι άδειες στο ΕΣΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
   
Στο µικροσκόπιο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τις άδειες συγκεκριµένων ειδικοτήτων στο ΕΣΥ. Στο µεταξύ, την 1η Ιουνίου εγκαινιάζεται η λειτουργία των νοσοκοµείων του ΙΚΑ στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας.
Στα πρότυπα της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες σε σύσκεψη που είχε µε τους διοικητές των νοσοκοµείων της χώρας και των Υγειονοµικών Περιφερειών ότι έλαβε σχετική καταγγελία για το ιδιαίτερο καθεστώς αδειοδότησης ειδικοτήτων, όπως για παράδειγµα αυτή των ακτινολόγων.
Σύµφωνα µε τα όσα τόνισε, δικαιούνται 35 ηµέρες κανονική αδεία, 45 ηµέρες άδεια ακτινοβολίας, 15 ηµέρες εκπαιδευτική άδεια και 84 ρεπό. Παράλληλα, για τη συγκεκριµένη ειδικότητα προβλέπεται και µειωµένο ωράριο εξαιτίας της ακτινοβολίας. Οι συγκεκριµένες ρυθµίσεις ορίζονται από τα ?ιεθνή Στάνταρ Ακτινοπροστασίας, µε τον υπουργό Υγείας να αφήνει αιχµές για πιθανή καταστρατήγησή τους. «Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από το αίτηµα πολλών νοσοκοµείων ότι θέλουν προσωπικό. Το ζήτηµα θα εξεταστεί και εφόσον η καταγγελία είναι βάσιµη, θαψηφιστεί σχετική τροπολογία για να διευθετηθεί το θέµα», υπογράµµισε ο υπουργός Υγείας.
Στο µεταξύ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανήγγειλε ότι από τον επόµενο µήνα αρχίζει η ένταξη των νοσοκοµείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Εµφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του εθνικού οργανισµού παροχής υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας ότι η πρόβα τζενεράλε της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας για όλους τους ασφαλισµένους έδειξε θετικά αποτελέσµατα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι µέρες αναµονής των ασφαλισµένων του ΙΚΑ στα πολυϊατρεία του Ταµείου µειώθηκαν από 45 σε 15 ηµέρες. Παράλληλα, επιτεύχθηκε και συγκράτηση της φαρµακευτικής δαπάνης παρότι το δίκτυο των γιατρών ενισχύθηκε και από ιδιώτες. Ιδιαίτερη έµφαση έδωσε ο κ. Λοβέρδος και στο θέµα των προµηθειών. Μάλιστα χθες, το Σώµα Επιθεωρητών Υγείας έκανε έφοδο στο πανεπιστηµιακό νοσοκοµείο Ιωαννίνων, καθώς πλήρωναν ακριβά τα στεντ µε φάρµακα. Ενώ το παρατηρητήριο τιµών έχει ορίσει ως ανώτερη τιµή τα 1.000 ευρώ, το νοσοκοµείο τα προµηθευόταν προς 1.500 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι την ερχόµενη εβδοµάδα θα καταθέσει φάκελο µε στοιχεία που αφορούν τις προµήθειες στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να εξεταστεί. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία µε το υπουργείο ?ικαιοσύνης θα κατατεθεί σύντοµα σχετική τροπολογία που θα δίνει το δικαίωµα στους επιθεωρητές υγείας να ασκούν ελεύθερα ελέγχους, χωρίς τον φόβο των µηνύσεων, ενισχύοντας το «ακαταδίωκτο».
TA NEA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου