Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ενημέρωση απο την συγκέντρωση του κόσμου στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά

Αναρτήθηκε από τον/την Candia Alternativ@ στο Μαΐου 28, 2011
Ενημέρωση από πέμπτη 26/5
Μετά τη χτεσινή συνέλευση είχε ανανεωθεί το ραντεβού για την πέμπτη στις 18:00 στην αγορά. Ο κόσμος που μαζεύεται είναι ελαφρώς λιγότερος, γύρω στα 400 άτομα, αν και πέρασαν περισσότεροι.
Σε κάποια φάση γύρω στα 7-8 φασιστοειδή μαζεύονται απέναντι από την Αγορά στην πλ. Κοτζάμπαση (είναι η κλασική πλατεία που αράζουν οι ασφαλίτες). Κανά δυό από αυτούς έχουν ελληνικές σημαίες. Δεν πλησιάζουν τη συγκέντρωση και μετά από 5 λεπτά και με τις προτροπές των ασφαλιτών αποχωρούν.
Γύρω στις 20:00 ξεκινάει η συνέλευση. Διάφορος κόσμος παίρνει το μικρόφωνο και μιλάει. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Τετάρτη(στις 25/5). Κάποια στιγμή κάποιος κόσμος αρχίζει και κλείνει το δρόμο. Κάποιοι θέτουν το ζήτημα στη συνέλευση και κατά πόσο θέλουμε να ενοχλούμε τους υπόλοιπους κλείνοντας το δρόμο. Λένε να ψηφίσουμε αν θα κλείσουμε όλο το δρόμο ή το ένα ρεύμα ή δεν θα τον κλείσουμε καθόλου. Δημιουργείται ένα σούσουρο με αντεγκλήσεις, το οποίο όμως ξεπερνιέται με κάποιες τοποθετήσεις. Μετά από κάποιες λίγες τοποθετήσεις, κάποιοι διακόπτουν λίγο απότομα τη συνέλευση και βάζουν μουσική.
Έπειτα από λίγη ώρα μαθαίνεται ότι φασίστες χτύπησαν μετανάστη στο πάρκο ειρήνης&φιλίας. Αμέσως ανακοινώνεται από το μικρόφωνο, αλλά υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για το τι θα κάνουμε. Η κουβέντα κινούταν γύρω από το οτι “αυτό που ήρθαμε να κανουμε είναι διαφορετικό”, “μη γινουμε ίδιοι με αυτούς”, κτλ. Μετά από καμιά ώρα, 2 φασίστες περνάνε προκλητικά μέσα από τη συγκέντρωση. Αμέσως γίνονται αντιληπτοί, αρκετός κόσμος κινείται προς το μέρος τους, και φάγαν τα ελάχιστα που τους άξιζαν. Ο 3ος δικός τους που ήταν στην περιοχή, φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος από  4-5 ζητάδες. Φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα και ο κόσμος ξαναγύρισε στην αγορά, όπου μετά τις 12 άρχισε σιγά-σιγά να διαλύεται.
Ενημέρωση από παρασκευή 27/5
Την Παρασκευή 27/5, η συγκέντρωση είχε λιγότερο κόσμο λόγω καταρρακτώδους βροχής. Αυτό όμως δεν πτόησε καθόλου τους παρευρισκόμενους. Η συνέλευση ξεκίνησε με καμία 60αριά άτομα μέσα στην Αγορά, και αν και μεταφέρθηκε 2 φορές, κράτησε για 2+ ώρες. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για δράσεις-κοινωνικοποίηση, για τις οποίες οι αποφάσεις θα παρθούν σήμερα.
Υπήρχαν προφανώς πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις για το ζήτημα της προηγούμενης μέρας(με τους φασίστες), το ζήτημα της βίας, και πως οργανωνόμαστε απέναντι σε αντίστοιχα γεγονότα, πώς περιφρουρούμε τις συγκεντρώσεις κτλ. Το θετικό στοιχείο, ήταν οτι υπήρχε πραγματικά πολλή διάθεση για συζήτηση-ζύμωση, υπήρχε σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, συμμετοχή σχεδόν όλου του κόσμου στην κουβέντα, όπως επίσης και τέθηκαν σαν βάσεις του εγχειρήματος η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση. Ειπώθηκε από πολύ κόσμο ότι δεν ήρθαμε εδώ μόνο για τους μισθούς και την ανεργία και ότι δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για το τί γίνεται γύρω στην πόλη, ειδικότερα όταν οι φασίστες χτυπάνε κόσμο. Συζητήθηκε επίσης η χθεσινή παρουσία φασιστών στην πόλη αλλά και στην αγορά και έγινε σαφές πως ούτε οι σημαίες είναι επιθυμητές ούτε οι εθνικιστικές φανφάρες, αφού και οι μετανάστες αναγνωρίστηκε ότι βρίσκονται εν δυνάμει ανάμεσά μας, αλλά και σε μια κατεύθυνση διεθνοποίησης του αγώνα. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα των μιντια και κατά πόσο θέλουμε ή όχι να λειτουργούμε διαμεσολαβημένα.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν καταγράφηκαν, αλλά λόγω της βροχής και της συνεχούς μεταφοράς της συνέλευσης, ο κόσμος έσπασε, οπότε ειπώθηκε να ανανεωθεί το ραντεβού για σήμερα (28/5). Γενικώς φάνηκε ότι όσοι ήρθαν ήταν από αυτούς που δείχνουν να έχουν διάθεση να συνεχίσουμε και γενικώς η κουβέντα ήταν αρκετά εποικοδομητική.
πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1296337

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου