Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Από το Ηράκλειο θα ανακοινώσει ο Α. Λοβέρδος τις αλλαγές στα Νοσοκομεία

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από όπου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει την πρόταση για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της Κρήτης.

Βάσει της πρότασης που έχει διαμορφωθεί με οδηγό τη μελέτη που έχει κάνει για όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας η επιτροπή με επικεφαλής τον Λ. Λιαρόπουλο θα ξεκινήσει ο διάλογος που έχει προαναγγείλει ο υπουργός ο οποίος θα ανακοινώσει τις επίσημες αποφάσεις του υπουργείου την 1η Ιουλίου. 
Ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας επέμεινε στην άποψή του ότι οι αλλαγές και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν αφού, όπως είπε, το πρώτο πείραμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» δείχνει να έχει επιτυχία.
Ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά και γι’ αυτό είπε πως η συζήτηση και αντιπροτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση του νέου σχήματος για να οριστικοποιηθεί η νέα λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζουμε πως τα σενάρια για τις αλλαγές την Κρήτη κάνουν λόγο για συγχώνευση διοικητική όλων των νοσοκομείων του Λασιθίου μεταξύ τους, των Χανίων με του Ρεθύμνου, του ΠΑΓΝΗ με το Βενιζέλειο.
Σε δεύτερη φάση προβλέπονται συγχωνεύσεις ιατρικών τμημάτων εντός νοσοκομείου αλλά και μεταξύ γειτονικών νοσοκομείων, για παράδειγμα να συγχωνευτεί  η καρδιολογική κλινική στο Ρέθυμνο με των Χανίων και άρα να υπάρχει μόνο ένα τέτοιο τμήμα νοσοκομειακό στη δυτική Κρήτη με την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Άλλωστε και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω του προέδρου της ομοσπονδίας τους Δημήτρη Βαρνάβα προειδοποίησαν πως αν γίνουν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων που σχεδιάζονται, «θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία».
Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των νοσοκομείων
Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οικονομικής φύσης θέματα, σχετικά με τις προμήθειες υλικών, τη μείωση των φαρμάκων, τις μέρες νοσηλείας.
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Υγείας μπαίνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, προμηθευόταν καρδιολογικά στεντς με φαρμακευτική ουσία και τα πλήρωνε 1.500 ευρώ, ενώ η τιμή που έχει καθορίσει το Παρατηρητήριο Τιμών δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών θα παραδοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Τόνισε, επίσης, ότι έχει στείλει ήδη φάκελο με διάφορες υποθέσεις στον εισαγγελέα, οι οποίες αφορούν κυρίως τις προμήθειες και δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο των μεταμοσχεύσεων που θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία ώστε οι επιθεωρητές υγείας να μπορούν να παρεμβαίνουν σε βάθος και να κάνουν έρευνα όπου υπάρχουν σκιές.
Εξήγησε ακόμη ότι από 1ης Ιουνίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς θα συνδεθούν τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επίσης, ανακοίνωσε στους διοικητές ότι εξετάζεται η δυνατότητα να συνεργάζονται τα δημόσια νοσοκομεία με ασφαλιστικές εταιρίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα για κάποιες άλλες υποθέσεις που απασχολούν το υπουργείο Υγείας, όπως ενδεικτικά είπε ότι υπάρχουν ακτινολόγοι που παίρνουν 174 μέρες άδεια το χρόνο.


Goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου