Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Νυστέρι» στα προνόμια των ακτινολόγων

http://img.protothema.gr/544511CA1271B8B239ED02D6C681B8B9.jpg    Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση των ακτινολόγων  του ΕΣΥ θα επιχειρήσει να βάλει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της πολύμηνης άδειας που λαμβάνουν ετησίως, προκαλώντας έτσι τεχνητά κενά και δραματικές καθυστερήσεις στο σύστημα  δημόσιας υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και τους προέδρους των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας στο ΕΚΕΠΥ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ακτινολόγοι που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας λαμβάνουν συνολικά 95 ημέρες άδειας το χρόνο, καθώς και 84 ημέρες ως ρεπό, παρατηρώντας μάλιστα ότι πρόκειται για «ακραίες καταστάσεις, που ευτυχώς δεν αφορούν μεγάλη μερίδα εργαζομένων στο ΕΣΥ». Σημειωτέον, φυσικά, ότι αυτές οι ημέρες άδειας και ρεπό προβλέπονται πανευρωπαϊκά για όλους τους ακτινολόγους.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατραπεί άμεσα αυτό το ευνοϊκό καθεστώς απασχόλησης των ακτινολόγων, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων.
Στον εισαγγελέα φάκελος με «φουσκωμένες» προμήθειες
Κατά την ίδια σύσκεψη των στελεχών του ΕΣΥ, στο μικροσκόπιο μπήκαν και οι προμήθειες των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά τις προμήθειες υγειονομικού υλικού στο ΕΣΥ και τόνισε ότι τα ευρήματα του ελέγχου θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ενδεικτικό της τεράστιας προσπάθειας του υπουργείου Υγείας να συγκρατήσει τις δαπάνες των προμηθειών είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στους Επιθεωρητές Υγείας να διενεργούν συνεχώς σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί το ακαταδίωκτο των Επιθεωρητών, θα κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, με την οποία θα δίνεται απόλυτη ελευθερία στους επιθεωρητές της Υγείας για ελέγχους, αλλά και «ασυλία» κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Μόλις το πρωί της Παρασκευής, το Σώμα των Επιθεωρητών Υγείας μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο προμηθευόταν καρδιολογικά στεντς με φαρμακευτική ουσία στην τιμή των 1.500 ευρώ, όταν η τιμή του Παρατηρητηρίου Τιμών είναι μόλις 1.000 ευρώ.
«Εμείς ως ηγεσία καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για έλεγχο των προμηθειών, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί μας, προφανώς οι διοικητές που έχουν την ευθύνη για τις προμήθειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιτρέπει στους διοικητές να προμηθεύονται τα υλικά με τιμές διαφορετικές από εκείνες που ορίζει το Παρατηρητήριο Τιμών, στην περίπτωση που είναι χαμηλότερες.
  PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου