Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μόνο 4 αιμοδυναμικά εργαστήρια για όλη την Β.Ελλάδα

Μόνο 4 νοσοκομεία διαθέτουν αιμοδυναμικά εργαστήρια, απαραίτητα για ασθενείς με έμφραγμα, στη Β. Ελλάδα. Οι ασθενείς από τα υπόλοιπα 19 νομοσοκομεία πρέπει να διακομίζονται στα νοσοκομεία αυτά, παρότι χρίζουν άμεσης φροντίδας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την αδυναμία του ΕΚΑΒ να εκτελεί δρομολόγια λόγω έλλειψης οχημάτων και φόρτου εργασίας. Αποτέλεσμα είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, αιμοδυναμικά εργαστήρια διαθέτουν 3 νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου) και 1 στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι οι αθενείς με έμφραγμα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία αναγκάζονται να διακομίζονται σε αυτά παρόλο που οι πρώτες 3 ώρες είναι οι κρισιμότερες για τους ασθενείς με έμφραγμα.
Σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας το 2010 νοσηλεύτηκαν στις καρδιολογικές κλινικές της Μακεδονίας και της Θράκης για οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου 2.200 ασθενείς. Το 75% νοσηλεύτηκε σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αντίστοιχα μόνο 5% διακομίστηκε σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο ενώ οι ασθενείς που έφτασαν καθυστερημένα ξεπερνούν το 50%. Επιπλέον μόνο 30-35% υποβλήθηκε σε επέμβαση πρωτογενούς αγγειοπλαστικής ακόμη και σε νοσοκομεία όπου υπήρχε η δυνατότητα.
Για την αναγκαιότητα δημιουργίας εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο αλλά και σε ένα ή δύο άλλα νοσοκομεία ώστε να αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα περιστατικά εμφράγματος και να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΒΕ, Π.Γκελέρης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας της ΚΕΒΕ, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως πρόσθεσε, θα πρέπει να διατίθενται 1-2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καθημερινά μόνο για εμφραγματίες, για να μην κινδυνεύουν ασθενείς αλλά και να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα ώστε η αγγειοπλαστική να εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία που έχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Σχετικές επιστολές έχουν σταλεί από την ΚΕΒΕ στο Υπουργείο Παιδείας και τις Γ’ και Δ’ Υγειονομικές Περιφέρειες.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου