GOODnet.gr
της Χαράς Βηλαρά
Μπορούμε να αποκτήσουμε και να διαθέσουμε τρόφιμα και διάφορα χρηστικά αντικείμενα χωρίς χρήματα; Μπορούμε. Με την ανταλλαγή και τη συνειδητοποίηση ότι το βαθιά καταναλωτικό μοντέλο που μάθαμε να ακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να το ξεπεράσουμε και να αναπτύξουμε μεταξύ μας σχέσεις προσφοράς και αλληλεγγύης.
Η κρίση τελικά βοηθάει να αντιληφθούμε πως η επιβίωσή μας δεν εξαρτάται από την κατανάλωση όπως την εννοούσαμε μέχρι σήμερα.
Στο Ρέθυμνο, το Δίκτυο Ανταλλαγών Προϊόντων και Υπηρεσιών, διοργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή στο φιλόξενο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου το 1ο Ανταλλακτικό Παζάρι – Γιορτή Αλληλεγγύης και ήδη όλοι όσοι πέρασαν από αυτό ρωτούν πότε θα ξαναγίνει.
Μαρμελάδες, κηπευτικά, σάλτσες, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, αξεσουάρ, έργα τέχνης και πολλά άλλα, αντάλλαξαν μεταξύ τους τα μέλη του Δικτύου, αλλά και όσοι δεν είναι μέλη και ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή μέσω του παζαριού με το Δίκτυο. Επίσης όσοι ενδιαφέρονταν ενημερώθηκαν και για την ανταλλαγή υπηρεσιών (οικοδομικές εργασίες, μαθήματα γλωσσών, φύλαξη παιδιών κ.α.) και είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή στο Δίκτυο. Το κυριότερο, ο κόσμος που συμμετείχε στο παζάρι είχε την ευκαιρία να γνωριστεί, να συζητήσει με τους ανθρώπους που ζει μαζί τους στην ίδια πόλη και αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητας
Οποιοσδήποτε ήθελε, έφερε κάτι που δεν το χρειαζόταν και το αντάλλαξε με κάτι που δεν χρειαζόταν ή δεν ήθελε κάποιος άλλος. Στο Ρέθυμνο ο τρόπος της ανταλλαγής διαφοροποιείται από την πρακτική που ακολουθούν άλλα δίκτυα στη χώρα με εναλλακτικό νόμισμα και μονάδες. Εδώ έχει επιλεγεί ο τρόπος της δι-υποκειμενικής συνεννόησης, της ανταλλαγής δηλαδή μεταξύ δυο ατόμων που παίρνουν οι ίδιοι την ευθύνη της ανταλλαγής και της συμφωνίας και ορίζουν το δίκαιο και το ηθικό.
Κάποιοι που ανταλλάσσουν για παράδειγμα ντομάτες με ρούχα ή μαρμελάδες με σαπούνια ορίζουν οι ίδιοι βάσει της λογικής τους την ποσότητα που θεωρούν δίκαιη.
«Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήματα αλλά όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι». Αυτή τη φράση έκαναν πράξη οι πολίτες του Ρεθύμνου με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο παζάρι και είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ήταν το πρώτο παζάρι και ενδεχομένως κάποιοι είχαν αμηχανία για το πως θα λειτουργήσει η ανταλλαγή, τελικά φάνηκε πως μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το παζάρι είχε μεγάλη συμμετοχή, ενώ αρκετοί επίσης ήταν αυτοί που ήρθαν διερευνητικά να δουν πως λειτουργεί και έφεραν αργότερα αντικείμενα και προϊόντα για να ανταλλάξουν.
Το πρώτο αυτό ανταλλακτικό παζάρι πλαισιώθηκε από μια μουσική γιορτή αυτοσχεδιασμού, με πλούσιο μπουφέ με διάφορα φαγητά και σαλάτες και φασολάδα που… φτιάχτηκε επιτόπου συλλογικά.
Το ανταλλακτικό παζάρι ήταν η πρώτη δράση του Δικτύου με άμεση απεύθυνση στην τοπική κοινωνία. Το Δίκτυο ήδη αριθμεί περισσότερα από 120 μέλη και πραγματοποιεί γενικές συνελεύσεις μια φορά το μήνα και στο «εσωτερικό» του έχουν δημιουργηθεί ομάδες (όπως αλληλεγγύης, καλλιεργειών κ.λ.π).
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη μέλη του Δικτύου βρίσκονται στον Ξενώνα Νάκλι στην παλιά πόλη, (Μοσχοβίτη 24 πίσω από τα Βρυσάκια) από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε όποιος θέλει να παίρνει πληροφορίες για το Δίκτυο και να γίνονται εγγραφές νέων μελών.
Σκοπός του Δικτύου Ανταλλαγών
«Να δημιουργήσουμε δυνατότητες για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και τύπο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Να αποκτήσουμε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας (ατομικής και κοινωνικής) και να δημιουργήσουμε μια ηθική και ισότιμη κοινωνία και οικονομία:
• Εφαρμόζοντας έναν τρόπο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Έναν τρόπο που θα αντισταθεί στα καταναλωτικά πρότυπα, τον ανταγωνισμό, τη συσσώρευση και την κερδοσκοπία.
• Με ανταλλαγές που να γίνονται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο χωρίς κανένα κερδοσκόπο μεσάζοντα.
• Εισάγοντας και εφαρμόζοντας οριζόντιες πρακτικές όπως η αυτοοργάνωση και η άμεση δημοκρατία. Προωθώντας τη συλλογική δράση.
• Καταπολεμώντας τη μοναξιά και τον ατομικισμό, οργανώνοντας εκτός των άλλων συναντήσεις, εκδηλώσεις κ.ά. στη βάση της επικοινωνίας και της αλληλο-μόρφωσης.
• Ενισχύοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία και το σεβασμό προς τη φύση. Στοχεύοντας στη ριζοσπαστική οικολογία και όχι στο νέο εμπόρευμα, τον «πράσινο καπιταλισμό».
• Αποδοκιμάζοντας, καταδικάζοντας και αποκλείοντας ρατσιστικές, φασιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές και πρακτικές κομματικής προπαγάνδας.
• Εξασφαλίζοντας και βοηθώντας την επιβίωση και την αξιοπρέπεια επισφαλών κοινωνικών ομάδων και ατόμων, από τη μια μεριά με κοινωνικό έργο και παροχή βασικών αναγκαίων αγαθών και από την άλλη με ενδυνάμωση των ικανοτήτων τους: επιμορφωτικά σεμινάρια, συλλογική δουλειά. (Άλλωστε όταν αφαιρέσουμε την εκμετάλλευση από την εργασία, τότε θα υπάρχουν περισσότερα για όλους μας).
• Με προσπάθειες σύνδεσης με άλλες συλλογικότητες παρόμοιων αξιών και πρακτικών με στόχο την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου