Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συλλαλητήριο για την ενδυνάμωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

GOODnet.gr
 της Χαράς Βηλαρά

«Καζάνι που βράζει» είναι ο χώρος της υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ το Ρέθυμνο θα στείλει σήμερα το δικό του μήνυμα στο υπουργείο υγείας και όλους τους αρμόδιους: ότι δεν θα ανεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου, του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό,
 ούτε θα δεχθεί περίεργες «συνεργασίες» με το νοσοκομείο των Χανίων, όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο,  που προαναγγέλλουν συγχώνευση.
Ένα κοινό μέτωπο έχουν δημιουργήσει οι φορείς του Ρεθύμνου τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ και καλούν όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 10.30 το πρωί έξω από το Δημαρχείο (μεταφέρθηκε ο τόπος συνάντησης λόγω κακοκαιρίας από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη), ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το νοσοκομείο, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από αυτό.
Λόγω της κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 10 έως τη 1 και από τις 11 ως τις 2 αντίστοιχα, για να μπορούν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι.
Οι υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου θα μείνουν κλειστές από τις 10 ως τη 1 (εκτός από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς).
Στο μεταξύ σήμερα απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, κατά του εφαρμοστικού νόμου, που φέρνει νέες καταργήσεις νοσοκομείων και περικοπές στις δαπάνες.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η νέα μείωση δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα, που για το τοπικό νοσοκομείο είναι της τάξης του 17%- ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρο είναι 8% - σύμφωνα με τους γιατρούς οδηγεί σε «ακρωτηριασμό» της λειτουργίας βασικών τμημάτων, ιατρικών πράξεων, εργαστηριακών εξετάσεων. 
Πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο
Να φωνάξουν ένα βροντερό «όχι» κατά της κοροϊδίας και να διεκδικήσουν για το Ρέθυμνο αξιοπρεπείς και λειτουργικές υπηρεσίες υγείας, που θα εξυπηρετούν τον πολίτη, καλούν σήμερα οι τοπικοί φορείς τους ρεθυμνιώτες. Εναντιώνονται, δε, σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το ΦΕΚ που έγινε γνωστό πριν λίγες εβδομάδες, τα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Χανίων θα «συνεργάζονται» στον επιστημονικό τομέα, αλλά και στον τομέα παροχής υπηρεσιών με ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών, κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους, αλλά και με διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών αυτών και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν αναρωτηθεί γιατί πρέπει να ορίσει το υπουργείο μια συνεργασία μεταξύ δυο νοσοκομείων, τη στιγμή που αυτό ούτως ή άλλως συμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη και θεωρούν ότι απλώς είναι το πρώτο βήμα για τη συγχώνευσή τους, με το Ρέθυμνο να βγαίνει χαμένο, λόγω του ότι το νοσοκομείο είναι μικρότερο. Διαμαρτυρίες έχουν εκφράσει όμως και οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών, Κοσμάς Περπυράκης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, τόνισε πως το συλλαλητήριο είναι η απάντηση σε όσους αγνόησαν τους ρεθυμνιώτες στα αιτήματα που έθεσαν και ζήτησαν απάντηση.
«Ούτε μπήκαν καν στον κόπο να μας απαντήσουν για τα θέματα του νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ, για αυτό θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι ρεθυμνιώτες σήμερα εκφράζονται για τον τόπο τους, για την εμπορευματοποίησης της υγείας, λέμε όχι στην αποδυνάμωση και συγχώνευση του νοσοκομείου. Βροντοφωνάζουμε τέρμα στην κοροϊδία της δωρεάν περίθαλψης και συνταγογράφησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων», είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Δερεδάκης, υπογράμμισε πως το σύνθημα «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία» παίρνει σάρκα και οστά στο Ρέθυμνο «με το νοσοκομείο και γενικότερα την περίθαλψη να είναι ο μεγάλος ασθενής». Σημείωσε πως: «Αγωνιζόμαστε για να στηρίξουμε και να βελτιώσουμε το νοσοκομείο μας. Ο ΕΟΠΥΥ επίσης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε, να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους γιατί όλοι έχουν πληρώσει για την ασφάλειά τους. Και τα Κέντρα Υγείας ζητάμε  να μην είναι φαντάσματα αλλά να είναι στελεχωμένα».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Νικολιδάκης, κάλεσε τους ρεθυμνιώτες να παλέψουν για το νοσοκομείο «που ανήκει στο Ρέθυμνο». «Επειδή είμαστε σε έναν νομό που τα’ χουν πάρει όλα, έχει μείνει ένα νοσοκομείο το οποίο υπολειτουργεί, καλούμε όλους τους αγανακτισμένους ρεθυμνιώτες να βγούμε στους δρόμους και να τους πούμε ότι δεν πάει άλλο. Το νοσοκομείο πρέπει να επανδρωθεί κανονικά και να παραμείνει εκεί που είναι και όχι να τρέχουμε στους γειτονικούς νομούς και να ζητάμε ελεημοσύνη στην υγεία. Το νοσοκομείο μας ανήκει».
Εκπροσωπώντας του συνταξιούχους του ΙΚΑ Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του σωματείου, Λευτέρης Κοτσαρίδης, τόνισε πως οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για την ακεραιότητα του νοσοκομείου. «Όταν λέμε ακεραιότητα εννοούμε να έχει πλήρες προσωπικό, σύγχρονα μηχανήματα και να πάψουν να μας ταλαιπωρούν. Μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και δεν χρειάζεται να μας επιβάλουν πρόσθετες ταλαιπωρίες», επισήμανε.
Η Ένωση Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση για θέματα υγείας. «Το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης πρέπει να μείνει αυτόνομο, λειτουργικό και να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες του Ρεθύμνου», αναφέρει.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ομόφωνα αποφάσισε τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να κλείσουν τα καταστήματα όπως είχε ζητηθεί από φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Τα καταστήματα θα παραμείνουν ΑΝΟΙΧΤΑ γιατί στις υπάρχουσες συνθήκες είναι μεγάλη πολυτέλεια το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων έστω και μία μέρα».
Τη συμμετοχή του στην πανρεθυμνιώτικη κινητοποίηση για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου  ανακοίνωσε χθες και ο Δήμος Ρεθύμνου και γι’ αυτό, σήμερα όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου (πλην των Βρεφονηπιακών και των Παιδικών Σταθμών), θα παραμείνουν κλειστές από τις 10 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δημοτικούς υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία το Δημαρχείο Ρεθύμνου. Οι δημοτικές υπηρεσίες  θα λειτουργήσουν κανονικά και θα εξυπηρετούν τους δημότες πριν τις 10 και μετά τη 13.00 μέχρι και τη λήξη του ωραρίου τους.    
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Δήμος Μυλοποτάμου, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο.                      
Γιατροί: Τα μικρά νοσοκομεία κινδυνεύουν
Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου και όλα τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, κινδυνεύουν, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, χαρακτηρίζοντας τα νέο νόμο «νομοθετικό τερατούργημα».
«Καταργούνται 50 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμβαίνει η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιου νοσοκομείου, του Ερυθρού Σταυρού.
Αυτήν την περίοδο, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν, θα δώσουμε το μήνυμα ότι το Ρέθυμνο δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Θα δώσουμε το μήνυμα στις χρεοκοπημένες πολιτικές φωνές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση ότι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ρεθυμνιώτες μην παρασύρεστε από τις φωνές χρεοκοπίας και αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα φροντίσουν άλλοι για εσάς. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, το νοσοκομείο μας όπως και όλα τα μικρά της περιφέρειας κινδυνεύει», είπε στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση.
Αναφερόμενος στην επικειμένη νέα μείωση δαπανών στο νοσοκομείο είπε: «μια νέα μείωση 17% που επιβάλλει η διοίκηση, θα δημιουργήσει προβλήματα μη αναστρέψιμα στη λειτουργία των τμημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες εξετάσεις να μην μπορούν να γίνουν, κάποια τμήματα να υπολειτουργούν. Θα έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και να αναζητήσει διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα και στην τσέπη του η οποία αδειάζει διαρκώς. Περιμένουμε επίσης να μας απαντήσουν γιατί ο μέσος όρος των περικοπών είναι 8% και στο Ρέθυμνο είναι υπερδιπλάσια η περικοπή όπως έγινε και στις εφημερίες. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών και πάλι, διότι δεν έχουν τα προσόντα να λειτουργήσουν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οραματίζεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου