Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για το δεύτερο δανειακό πακέτο

    tvxsteam tvxs.gr/node/85666

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δις ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.
Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ακόμη ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ. Θα υπάρξει παράλληλα ενισχυμένη μόνιμη παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, καθώς και ενισχυμένη παρουσία της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Για μακρόπνοη συμφωνία που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία άνευ προηγουμένου απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη» μίλησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Για σημαντικό βήμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, έκανε λόγο, ο Όλι Ρεν.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη συμφωνία και ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup στο Δ.Σ. του ΔΝΤ το οποίο θα συνεδριάσει τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», ανέφερε ενώ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου