Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στους δρόμους οι Τσέχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατά των μέτρων λιτότητας

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Τσεχία διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας.

Γιατροί, υπάλληλοι, δάσκαλοι και άλλοι κλάδοι του δημοσίου διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την μείωση κατά 10%
του μισθολογικού κόστους που αποφάσισε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα. Στη Τσεχία, στο δημόσιο τομέα εργάζονται περίπου 650.000 άνθρωποι, όταν ο πληθυσμός είναι 10,5 εκατομμύρια

«Περίπου 123.000 άνθρωποι παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτή την απεργία και 185.000 έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους», δήλωσε ο Γιάροσλαβ Ζαβαντίλ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των συνδικαλιστικών ενώσεων της Βοημίας-Μοραβίας (CMKOS) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Πράγα, στην οποία πήραν μέρος περίπου 600 άνθρωποι.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τσεχίας, όπως η Οστράβα, η Μλάντα Μπόλεσλαβ και το Παρντούμπιτσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός τη χώρας, Πετρ Νέτσας, έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.

Τα συνδικάτα και η αριστερή αντιπολίτευση παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που κινδυνεύει να «αποσταθεροποιήσει τη χώρα», δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2011, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ. Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να το μειώσει στο 2,9% το 2013.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου