Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο περιθώριο της εκπαίδευσης οι μειονότητες

Σχολική διαρροή κατά 75% κα αναλφαβητισμό κατά 90% παρουσιάζουν τα παδιά πληθυσμιακών ομάδων όπως οι μετανάστες, οι Ρομά και άλλες μειονότητες. Αυτό καταδεικνύουν τα ευρήματα ερευνητών στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο, μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.


Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, «στα σχολεία της Μακεδονίας φοιτούν περίπου 1.500 με 2.000 τσιγγανόπουλα, από τα οποία ποσοστό κάτω του 10% καταφέρνει να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ μόλις 3% έως 5% αποφοιτά από το Λύκειο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο».

Ανάμεσα στις αιτίες είναι κυρίως η οικονομική αδυναμία και η εξαθλίωση των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, με αποτέλεσμα ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης και αυξημένα ποσοστά παιδικής εργασίας.

Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τίθεται οικονομικό ζήτημα, επικρατούν φαινόμενα όπως «η βία, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις» στα ελληνικά σχολεία, λειτουργώντας αποθαρρυντικά στη σχέση παιδιών μεινοτήτων με το εκπαιδευτικό σύστημα.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου