Μετά το ψήφισμα 1973, του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και τις δηλώσεις του Ομπάμα, Σαρκοζί και Χίλαρης Κλίτον, ήταν αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει αυτές της ώρες στην Λιβύη.
Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde «Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Ηδη άρχισαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες αυτή την στιγμή.
Το είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα και ο Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι θύματα αμάχους στο όνομα της … «προστασίας αμάχων».
Αφού η Δύση τόσο καιρό άφησε τον Καντάφι να μακελέψει τους εξεγερμένους Λίβυους –που η ίδια είχε υποκινήσει- οι προχτεσινές δηλώσεις του Καντάφι ότι το πάρτι τέλειωσε για τις εταιρείες των ΗΠΑ και της Ε.Ε και ότι η Λιβύη θα παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης των πετρελαίων της στη Ρωσία και Κίνα ήταν αυτό που βάρυνε την απόφαση για την Νατοϊκή επέμβαση.
Εχουμε δηλαδή καθαρά ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό να κερδίσουν από αυτή την επέμβαση η Ε.Ε, οι αγγλοαμερικανικές «αδελφές» του πετρελαίου, Γουόλ Στριτ με τα δισ. κατασχεμένων λιβυκών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες, όπως επίσης και οι πολεμικές βιομηχανίες.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος για την συμμαχία των χωρών –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που θα κάνουν στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του.
Η εθελόδουλη κυβέρνηση του Παπανδρέου βάζει την χώρα μας σε περιπέτειες. Οχι μόνο με τις Νατοϊκές βάσεις που υπάρχουν στην χώρα μας, αλλά συμμετέχοντας στην επέμβαση στην Λιβύη και με 5 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ «Είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και τον διαμελισμό της Λιβύης, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».
VATHI KOKKINO
Σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στη Λιβύη
22:47 - Σάβ 19/03/2011, tvxs
Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη ενάντια στο καθεστώς του Κανταφι. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τις αποφάσεις της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι. Γαλλικά αεροπλάνα πετούν στον Λιβυκό ουρανό και εξαπολύουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι, αμερικανικό πλοίο εκτόξευσε πυραύλους κατά στόχων στην Τρίπολη, ενώ η κρατική Λιβυκή τηλεόραση αναφέρεται σε «σταυροφόρους του εχθρού» και ανώτατος λίβυος αξιωματούχος κάνει λόγο για «βάρβαρη επίθεση». Η Ρωσία και η Βενεζουέλα καταδικάζουν την επίθεση στη Λιβύη, με τον Τσάβες να τονίζει πως «όλα γίνονται για το πετρέλαιο».
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί στο τέλος της συνόδου του Παρισιού «Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, πως αποφασίσθηκε η έναρξη των στρατιωτικών δράσεων κατά της Λιβύης, γαλλικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τις πρώτες επιθέσεις κατά επίγειων δυνάμεων του Καντάφι. Ο Σαρκοζί, νωρίτερα, δήλωνε πως «ο Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Καντάφι ανακοίνωσε «κατάπαυση του πυρός», ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις θα υπάρξει επέμβαση και θα επιβληθεί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και σήμερα το πρωί επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών, κυρίως στη Βεγγάζη, που αποτελεί και το προπύργιό τους. Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται της επιθέσεις και τονίζει ότι από την πλευρά τηρήθηκε η «κατάπαυση του πυρός».
Από το Παρίσι οι μετέχοντες στη Σύνοδο του Παρισιού για τη Λιβύη δήλωσαν «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά» για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική», όπως σημειώνεται και στο τελικό κείμενο.
Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες , χώρες μέλη της ΕΕ , χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ , πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για την επιχείρηση.
Βρετανία, ΗΠΑ και Ιταλία ανακοίνωσαν με την λήξη της συνόδου πως είναι έτοιμες να επέμβουν «επειγόντως». Αντίθετα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι», αλλά τόνισε ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί». Προς αυτό τον σκοπό η γερμανία θα παραχωρήσει «αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη Βραζιλία, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν «περιορισμένη στρατιωτική δράση» στη Λιβύη και επισήμανε πως «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης». Επιπλέον, προειδοποίησε τον Καντάφι ότι «οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες».
Ανώτατος λίβυος αξιωματούχος, μετά τις πρώτες επιθέσεις, χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πάμπολλα θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Ακόμη σημείωσε ότι από την επίθεση κτυπήθηκε και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης. Την ίδια στιγμή, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε απόψε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος κτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης, ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι πρώτοι στόχοι των γαλλικών αεροσκαφών ήταν τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα τεθωρακισμένα που καταστράφηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι γαλλικά αεροσκάφη έχουν ήδη καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον ακριβή αριθμό. Την ίδια στιγμή, το CNN μεταδίδει πως αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ κατά της Λιβύης αργά το Σάββατο. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.
Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έπληξαν λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας». «Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα», τόνισε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως εκτός από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους κρούζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβοντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της δημιουργίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του», σημείωσε ο Κάμερον αιτιολογώντας τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του», τόνισε και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι «αναγκαία, νόμιμη και σωστή».
Επίσημες πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας αναφέρουν πως στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Τέλος, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σημείωσε ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή έκανε έκκληση για ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στους τραυματίες της πόλης της Βεγγάζης.
Η συμμετοχή της Ελλάδας...
Στην τελευταία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίσθηκε η Ελλάδα να μη συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να παρέχει βοήθεια στο ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση διαθέτει δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη. Όπως μετέδωσε το Mega η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F-16, ωστόσο, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν τα αεροσκάφη. Εάν χρειαστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία. Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη θα χρησιμοποιηθεί και η βάση στη Σούδα.
TVXS
Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde «Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Ηδη άρχισαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες αυτή την στιγμή.
Το είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα και ο Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι θύματα αμάχους στο όνομα της … «προστασίας αμάχων».
Αφού η Δύση τόσο καιρό άφησε τον Καντάφι να μακελέψει τους εξεγερμένους Λίβυους –που η ίδια είχε υποκινήσει- οι προχτεσινές δηλώσεις του Καντάφι ότι το πάρτι τέλειωσε για τις εταιρείες των ΗΠΑ και της Ε.Ε και ότι η Λιβύη θα παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης των πετρελαίων της στη Ρωσία και Κίνα ήταν αυτό που βάρυνε την απόφαση για την Νατοϊκή επέμβαση.
Εχουμε δηλαδή καθαρά ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό να κερδίσουν από αυτή την επέμβαση η Ε.Ε, οι αγγλοαμερικανικές «αδελφές» του πετρελαίου, Γουόλ Στριτ με τα δισ. κατασχεμένων λιβυκών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες, όπως επίσης και οι πολεμικές βιομηχανίες.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος για την συμμαχία των χωρών –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που θα κάνουν στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του.
Η εθελόδουλη κυβέρνηση του Παπανδρέου βάζει την χώρα μας σε περιπέτειες. Οχι μόνο με τις Νατοϊκές βάσεις που υπάρχουν στην χώρα μας, αλλά συμμετέχοντας στην επέμβαση στην Λιβύη και με 5 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ «Είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και τον διαμελισμό της Λιβύης, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».
VATHI KOKKINO
Σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στη Λιβύη
22:47 - Σάβ 19/03/2011, tvxs
Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη ενάντια στο καθεστώς του Κανταφι. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τις αποφάσεις της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι. Γαλλικά αεροπλάνα πετούν στον Λιβυκό ουρανό και εξαπολύουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι, αμερικανικό πλοίο εκτόξευσε πυραύλους κατά στόχων στην Τρίπολη, ενώ η κρατική Λιβυκή τηλεόραση αναφέρεται σε «σταυροφόρους του εχθρού» και ανώτατος λίβυος αξιωματούχος κάνει λόγο για «βάρβαρη επίθεση». Η Ρωσία και η Βενεζουέλα καταδικάζουν την επίθεση στη Λιβύη, με τον Τσάβες να τονίζει πως «όλα γίνονται για το πετρέλαιο».
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί στο τέλος της συνόδου του Παρισιού «Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, πως αποφασίσθηκε η έναρξη των στρατιωτικών δράσεων κατά της Λιβύης, γαλλικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τις πρώτες επιθέσεις κατά επίγειων δυνάμεων του Καντάφι. Ο Σαρκοζί, νωρίτερα, δήλωνε πως «ο Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Καντάφι ανακοίνωσε «κατάπαυση του πυρός», ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις θα υπάρξει επέμβαση και θα επιβληθεί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και σήμερα το πρωί επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών, κυρίως στη Βεγγάζη, που αποτελεί και το προπύργιό τους. Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται της επιθέσεις και τονίζει ότι από την πλευρά τηρήθηκε η «κατάπαυση του πυρός».
Από το Παρίσι οι μετέχοντες στη Σύνοδο του Παρισιού για τη Λιβύη δήλωσαν «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά» για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική», όπως σημειώνεται και στο τελικό κείμενο.
Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες , χώρες μέλη της ΕΕ , χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ , πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για την επιχείρηση.
Βρετανία, ΗΠΑ και Ιταλία ανακοίνωσαν με την λήξη της συνόδου πως είναι έτοιμες να επέμβουν «επειγόντως». Αντίθετα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι», αλλά τόνισε ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί». Προς αυτό τον σκοπό η γερμανία θα παραχωρήσει «αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη Βραζιλία, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν «περιορισμένη στρατιωτική δράση» στη Λιβύη και επισήμανε πως «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης». Επιπλέον, προειδοποίησε τον Καντάφι ότι «οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες».
Ανώτατος λίβυος αξιωματούχος, μετά τις πρώτες επιθέσεις, χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πάμπολλα θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Ακόμη σημείωσε ότι από την επίθεση κτυπήθηκε και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης. Την ίδια στιγμή, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε απόψε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος κτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης, ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι πρώτοι στόχοι των γαλλικών αεροσκαφών ήταν τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα τεθωρακισμένα που καταστράφηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι γαλλικά αεροσκάφη έχουν ήδη καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον ακριβή αριθμό. Την ίδια στιγμή, το CNN μεταδίδει πως αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ κατά της Λιβύης αργά το Σάββατο. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.
Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έπληξαν λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας». «Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα», τόνισε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως εκτός από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους κρούζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβοντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της δημιουργίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του», σημείωσε ο Κάμερον αιτιολογώντας τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του», τόνισε και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι «αναγκαία, νόμιμη και σωστή».
Επίσημες πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας αναφέρουν πως στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Τέλος, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σημείωσε ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή έκανε έκκληση για ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στους τραυματίες της πόλης της Βεγγάζης.
Η συμμετοχή της Ελλάδας...
Στην τελευταία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίσθηκε η Ελλάδα να μη συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να παρέχει βοήθεια στο ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση διαθέτει δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη. Όπως μετέδωσε το Mega η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F-16, ωστόσο, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν τα αεροσκάφη. Εάν χρειαστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία. Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη θα χρησιμοποιηθεί και η βάση στη Σούδα.
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου