Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σε κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών και... χημικών η Βουλή

tvxsteam 
Σε κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών βρέθηκε η Βουλή στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Υπό κατάληψη βρέθηκαν νωρίτερα, τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας.
 Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας έγιναν 11 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διαλύθηκε, μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν επίσης σε συλλαλητήρια στο Σύνταγμα το Σάββατο στις 11:00 και την Κυριακή στις 17:00.

Περίπου στις 15:00 δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή, αφού ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που παραμένουν στο σημείο, προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν διαδηλωτές που είχαν παραμείνει στο σημείο.

Νωρίτερα επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με πετροπόλεμο, ρίψη μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών. Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και ξύλα εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Φιλελλήνων.

Ακολούθησε ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην οδό Μητροπόλεως. Η ομάδα των νεαρών απωθήθηκε από το σημείο και ακολούθησαν οδομαχίες γύρω από την πλατεία Συντάγματος και αργότερα στα Προπύλαια. Λόγω των επεισοδίων και της εκτεταμένης χρήσης χημικών, διαλύθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ.
Ένταση σημειώθηκε και λίγο μετά τις 17:00 στην οδό Τοσίτσα κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού. Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Κατά την επίθεση τυλίχτηκε στις φλόγες ένα σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.


Στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας έγιναν 11 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Ένας από του τραυματίες έχει μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, ενώ δύο ειναι οι τραυματίες πολίτες.


Πολυπληθείς οι συγκεντρώσεις

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και διαδήλωσε ενάντια στα προς ψήφιση μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου μνημονίου. Το κάλεσμα των συνδικάτων βρήκε σε ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκριση, καθώς στο σημείο υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περίπου 10.000 άτομα.

«Οδηγούν το λαό μας σε ολοκαύτωμα, ταπείνωση και εξαθλίωση και τη χώρα μας σε αφανισμό», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης που παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. «Καλούμε», πρόσθεσε, «όλους και όλες σε παλλαϊκή εξέγερση γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ακροδεξιάς με την τρόικα και να τους «στείλουμε στα τσακίδια».

«Όταν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΔΝΤ και της τρόικας επιχειρούνται να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους, με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ, τότε ο αγώνας του ελληνικού λαού για την αποτροπή των βάναυσων μέτρων αποτελεί πολιτική υποχρέωση και καθήκον», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και από εκεί προχώρησε σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το οποίο κατέλαβαν νωρίτερα μέλη του.


Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαγραφή του χρέους».

Καταλήψεις

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Διαδηλωτές και εργαζόμενοι είχαν βγει με μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου του Υπουργείου.

Υπό κατάληψη βρέθηκε και το κτίριο του υπουργείου Υγείας από εργαζομένους σε αυτό, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη στο κτίριο της Νομικής στην οδό Σίνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στα νέα μέτρα πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ρης πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, η οποία ξεκίνησε σήμερα.
Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, έξω από το ΕΚΘ. Ακολούθησε πορεία στην Εγνατία, με κατεύθυνση το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Δαναϊδών.


Με την πορεία ενώθηκαν επίσης τα «πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έκαναν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα. Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία, μέσω των οδών Εγνατίας και Τσιμισκή, με κατάληξη τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζουν τα συνδικάτα και αύριο την ίδια ώρα, στα ίδια σημεία, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας. Επιπλέον, την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σε άλλα σημεία του κέντρου προγραμματίζονται πικετοφορίες και πορείες.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ Παρασκευή και Σάββατο

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνει την Παρασκευή και το Σάββατο η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη 48ωρο απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν έως την Κυριακή το μετρό, το τράμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός. Το μόνο μέσο που θα κυκλοφορεί αυτές τις μέρες θα είναι ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.

Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ και σήμερα θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων, τόσο στα τρένα όσο και στον προαστιακό, δεδομένου ότι η απεργία ισχύει από τα μεσάνυχτα.

Από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια Παρασκευή και το Σάββατο τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν «σταδιακά μετά τις 08:00 και έως τις 08:30, αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια».

Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), κατά συνέπεια δεμένα θα μείνουν τα πλοία, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου