Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΘ: Υπό κατάληψη η Νομική εν όψει των εκλογών


Alterthess.gr
Υπό κατάληψη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κτίριο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μέλη της Αριστερής Ενότητας, που βρίσκονται στην κατάληψη της Νομικής δήλωσαν στο alterthess
 "Τα συμβούλια διοίκησης είναι το πρώτο βήμα για την εξολοκλήρου εφαρμογή του νέου νόμου που διαλύει τον χαρακτήρα του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, καταστρέφει τα πτυχία μας και καταλύει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι ένας νόμος ενάντια στην θελήση της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιβλήθηκε από το υπ. Παιδείας και τα τρία κόμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τραπεζιτών και του κεφαλαίου για να κάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έναν ακόμη χώρο κερδοφορίας των λίγων στις πλάτες των πολλών. Εμείς μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας αποφασίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί και αυτό κάνουμε. Το αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι δικαίωμα όλων."
Αύριο έιναι προγραμματισμένες από την Οργανωτική επιτροπή του Ιδρύματος οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο κτίριο της ΝΟΠΕ.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνοντας την αντίθεση τους στην εφαρμογή του νόμου που όπως τονίζουν διαλύει κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.
Σε ανακοίνωση της η πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε την αναβολή των εκλογών "εκφράζοντας την ανησυχία της για το κλίμα πόλωσης και διχασμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είχε ζητήσει το «πάγωμα» της διαδικασίας εκλογής του Συμβουλίου, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης."
Η πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ έχει εκφράσει μέσω των αποφάσεων των συλλογικών της οργάνων την αντίθεση της στον νέο νόμο τονίζοντας πως  "Ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενισχύει την ιδεολογική χειραγώγηση, εντείνει την κρατική καταστολή, καταργεί το άσυλο, προχωράει σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Ο νόμος αυτός καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, δεν νομιμοποιείται στην συνείδηση των φοιτητών, των εργαζόμενων ολόκληρου του λαού. Ήδη ένα μέρος του νόμου, που αφορά κύρια την λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει μπει σε εφαρμογή από τις σημερινές διοικήσεις. Με την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου."



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου