Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη ημέρα κατάληψης στο δημαρχείο-Νέο συλλαλητήριο

GOODnet.gr
Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η κατάληψη του δημαρχείου Ρεθύμνου, καθώς χθες αργά το βράδυ η γενική συνέλευση αποφάσισε να παραμείνει κατειλημμένο το κτήριο.

Ακόμη και αν τα μέτρα ψηφίστηκαν, η πλειοψηφία του κόσμου που συμμετέχει στην κατάληψη, θεωρεί ότι η έντονη αντίδραση σε αυτά, πρέπει να συνεχίσει να περνάει ως μήνυμα στους κυβερνώντες.
Στο μεταξύ σήμερα στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο ενάντια στο νέο μνημόνιο, μετά από τη χθεσινή απόφαση του διευρυμένου συμβουλίου του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, με αφετηρία το δημαρχείο.
Δυναμική πορεία
Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η πορεία ενάντια στο νέο μνημόνιο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ρέθυμνο, ξεπερνώντας τα χίλια άτομα.
Η πορεία την Κυριακή ξεκίνησε από το υπό κατάληψη δημαρχείο και οι διαδηλωτές καινοτόμησαν, αφού έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μετά συνέχισαν από την οδό Μοάτσου, φτάνοντας μέχρι την περιοχή της Καλλιθέας, για να επιστρέψουν στο δημαρχείο. «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο τυραννίας επιλέγει ή τις αλυσίδες ή την αντίσταση», ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνθρωποι που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαδήλωση.

Λίγο πριν τελειώσει η διαδήλωση, μια ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα, πέταξε  βόμβες μολότοφ σε δυο τράπεζες στο Κολωνάκι, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές, αφού η φωτιά που ξέσπασε έσβησε γρήγορα, ενώ στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής.
Κόσμος παρέμεινε μέχρι τις 12 το βράδυ στο δημαρχείο όπου μάλιστα έξω από το κτήριο είχε τοποθετηθεί προτζέκτορας με τον συγκεντρωμένο κόσμο να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Αθήνα αλλά και τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Γ. Μαρινάκης: "Αν συνεχίσουν θα είναι απομονωμένοι κοινωνικά και πολιτικά"
Στο κτήριο του δημαρχείου δεν λειτούργησαν χθες  οι υπηρεσίες του δήμου λόγω της κατάληψης. Οι εργαζόμενοι πήγαν το πρωί στο δημαρχείο, αλλά ενημερώθηκαν ότι συνεχίζεται η κατάληψη και αποχώρησαν, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μανώλης Λίτινας επιχείρησε λίγο αργότερα να πάει στο γραφείο του, αλλά εμποδίστηκε από τους καταληψίες.
Χθες ωστόσο το πρωί ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε στην επιτροπή διαβούλευσης του δήμου, την οποία συγκάλεσε, τη θέση της δημοτικής αρχής σχετικά με την κατάληψη, δηλαδή όπως μας είπε : «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για γεωγραφικούς λόγους δημόσια κτήρια, επειδή είναι στο κέντρο της πόλης, και να παρεμποδίζεται η λειτουργία του δήμου. Δεν ψηφίστηκε το μνημόνιο στο δημαρχείο». Γενικά το κλίμα στην επιτροπή διαβούλευσης από τους συμμετέχοντες φορείς ήταν αρνητικό ως προς την συνέχιση της κατάληψης, χωρίς όμως να αποφασιστεί παρέμβαση με οιοδήποτε τρόπο.
Μάλιστα ερωτηθείς ο κ. Μαρινάκης, τι θα γίνει αν συνεχιστεί η κατάληψη και τι προτίθεται ο ίδιος να κάνει, απάντησε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, αλλά οι καταληψίες «θα είναι απομονωμένοι κοινωνικά και πολιτικά». Τόνισε, δε, πως  πρόκειται για «μια μικρή μειοψηφία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου