Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η Κρήτη απαντά στα ερωτήματα για την δημόσια υγεία. Όλες οι χθεσινές κινητοποιήσεις στο νησί.

GOODnet.gr
Δυναμική κινητοποίηση για την υγεία στο Ρέθυμνο
29/02/12 της Χαράς Βηλαρά
Διαβάστε ακόμη:
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
Περισσότερα από χίλια άτομα έδωσαν σήμερα το παρών στο πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα την αναβάθμιση του νοσοκομείου, την ουσιαστική αυτοτέλειά του και την απόσυρση της υπουργικής απόφαση για «συνεργασία» με το νοσοκομείο Χανίων.
Νέοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, ιδιοκτήτες ταξί και βέβαια γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα, δήλωσαν με την κινητοποίησή τους, ότι δεν εμπιστεύονται τα λόγια και τις επίσημες δηλώσεις, ανησυχούν για το μέλλον της δημόσιας υγείας, βλέποντας συνεχώς πως ακολουθείται πολιτική περικοπών, και είπαν «όχι» στην υποβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου από όπου και ξεκίνησε η πορεία μέχρι το νοσοκομείο. Εκεί για λίγη ώρα οι διαδηλωτές έφτιαξαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, μια κίνηση συμβολική, για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να το αποδυναμώσει.
Ακολούθως ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον προαύλειο χώρο του νοσοκομείου και αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο να πραγματοποιηθεί συνέλευση με θέμα τα προβλήματα του χώρου της υγείας.
Επίσης από αύριο, πολίτες που συγκρότησαν επιτροπές θα βρίσκονται στο νοσοκομείο κάθε πρωί προκειμένου να προχωρούν σε αποκλεισμό των ταμείων για να μην πληρώνουν οι επισκέπτες το εισιτήριο των 5 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι τοπικές αρχές, με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να είναι παρόντες, όπως επίσης το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος και αρκετοί κληρικοί.
   

Διαμαρτυρία φορέων και κατοίκων της Ιεράπετρας
29/02/12

Η Ιεράπετρα, «νέκρωσε» σήμερα από τους κατοίκους της, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης, αλλά και των δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής.
  
Οι Δημοτικές Υπηρεσίες, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέμειναν σήμερα κλειστές και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος, Σήφης Αναστασάκης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε πως «είμαστε σήμερα, όλοι εδώ για να πούμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση πως δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση του τόπου μας. Την υποβάθμιση της ζωής μας, την ακύρωση, όσων κατέκτησε η τοπική κοινωνία με πολύχρονες προσπάθειες».
  
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρώτο μας μέλημα είναι το νοσοκομείο μας. Το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, που κτίσθηκε από το υστέρημα των Ιεραπετριτών στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για δημόσια υγεία και αποτελεί κατάκτηση των αγώνων, της αγωνίας και της προσφοράς της κοινωνίας μας και του κάθε πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.
  
Στη συνέχεια, ξεκίνησε πορεία προς το Ηράκλειο, με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά και τους πολίτες να συμμετέχουν σ’ αυτήν. Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν στην 7η ΔΥΠΕ Κρήτης, στο Ηράκλειο, όπου και συναντήθηκαν με τον διοικητή της, Πανίκο Καρατσή, χωρίς, ωστόσο, να μείνουν ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις του για το νοσοκομείο της πόλης.
  
Ακολούθως μετέβησαν στην Λότζια, όπου και συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο, και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.
  
Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας ζητούν την ολοκληρωμένη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην πόλη, εξυπηρετώντας πραγματικές ανάγκες, καθώς και την ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου της πόλης, όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο.


Απεργούν σήμερα οι γιατροί-Νέες περικοπές στα νοσοκομεία
29/02/12
Απεργία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του εφαρμοστικού νόμου πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί όλης της χώρας, ενώ οι οδοντίατροι θα απέχουν και από την εργασία τους την Παρασκευή.
Οι γιατροί αντιδρούν στις ρυθμίσεις για το ΕΣΥ, τη δραστική ουσία, τα γενόσημα και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ασκείται στον τομέα της υγείας, εκτιμώντας ότι μοναδική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι η περικοπή των δαπανών υγείας, με κάθε τρόπο. Ειδικά το θέμα της αναγραφής της δραστικής ουσίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού ο γιατρός θα συνταγογραφεί την ουσία και όχι το φάρμακο και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φάρμακο που θα δίνει στον ασθενή, από τον κατάλογο των γενόσημων, τα αντίγραφα φαρμάκων δηλαδή που είναι πιο φτηνά. Όμως κάθε φάρμακο περιλαμβάνει και άλλες ουσίες εκτός της δραστικής που ενδεχομένως να έχουν παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου εξηγεί σε ανακοίνωσή της πως με τον νέο νόμο καταργούνται 50 Νοσοκομεία, περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17% και θα επακολουθήσουν σε μικρό διάστημα νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια στο 20% των τακτικών αποδοχών.
Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η μείωση είναι της τάξης του 17%, οι γιατροί θεωρούν ότι εγκαταλείπονται οι ασθενείς και «ακρωτηριάζεται» η περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Ακρωτηριάζει τη λειτουργία βασικών τμημάτων η νέα μείωση στα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου, ακρωτηριάζει την ιατρική πράξη, τα χειρουργεία, τη διαγνωστική διαδικασία, τη δυνατότητα για εργαστηριακές εξετάσεις, την ποιότητα του φαγητού για τον ασθενή, την καθαριότητα των χώρων ενός μολυσματικού περιβάλλοντος και πολλά άλλα άγνωστα κάτω από μια ταμπέλα λοιπές κατηγορίες.
Κατά 30% μείωση στα έξοδα για ορθοπεδικά υλικά, 30% στα αντιδραστήρια, 28% στο φαγητό, καθαριότητα και φύλαξη χώρων, άλλα 11% μείωση στη δαπάνη για τα υπόλοιπα υγειονομικά υλικά, κατά 10% στα φάρμακα όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια.
Μαζί με την εντολή μείωσης χρηματοδότησης έρχεται και η ''παράκληση'' να μην διαταραχθεί η λειτουργία των τμημάτων, λες και αυτό εξαρτάται από τον γιατρό και τον νοσηλευτή, όταν δεν θα υπάρχουν ούτε υλικά ούτε φάρμακα για να βοηθήσει τον ασθενή.
Όταν περικόπτεται η δαπάνη για τα ορθοπεδικά υλικά κατά το ένα τρίτο, οι ορθοπεδικοί μας θα χρησιμοποιήσουν οικοδομικά υλικά για τις αρθροπλαστικές των παπούδων, ώστε να μην καταλάβει κανείς ότι υπάρχει θέμα. Εναλλακτικά, δεν θα μπαίνουν στο χειρουργείο οι παπούδες πάνω από μια ηλικία. Ίσως, αν έχουν περάσει το προσδώκιμο, να μην χρειάζεται να τους περιθάλψουμε καν. Κυνισμός; Όχι βέβαια. Ονομάζεται οικονομία κλίμακας.
Όταν πάλι δεν φτάνουν τα χρήματα για εργαστηριακές εξετάσεις, δύο είναι οι λύσεις. Ή σταματά το νοσοκομείο να εκτελεί ένα μεγάλο αριθμό ειδικών εξετάσεων για όλους ή δεν αρκούν τα χρήματα για τις εξετάσεις όλου του χρόνου. Μέχρι τον Αύγουστο μόνο.
Αυτό πάλι ονομάζεται συμφέρον του κράτους και όχι ακρωτηριασμός κοινωνικών δαπανών και εγκατάλειψη του ασθενούς στην φυσική επιλογή και εξόντωση.
Ονομάζεται επίσης, ειρωνικά, διαδικασία ''ανάκτησης της χαμένης μας αξιοπρέπειας'', το ότι μας αφήνουν να πεθάνουμε αβοήθητοι από κάθε στοιχειωδη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
Θεωρούμε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να εφαρμόζει τέτοιες θανατηφόρες πολιτικές στην υγεία ενός λαού. Μια κυβέρνηση μη εκλεγμένη, ένας οικονομικός μηχανισμός που πριμοδοτεί την επιβίωση τραπεζών και οικονομικών μεγεθών και ακυρώνει κάθε πιθανότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής πρέπει να ανατραπεί με κάθε τρόπο και χωρίς καμία καθυστέρηση. Μια χώρα χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, με χιλιάδες άστεγους, στρατιές ανέργων και με κατεδαφισμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας το μοναδικό μέλλον πού έχει μπροστά της είναι η φυσική εξόντωση του πληθυσμού και η ακραία οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κηρύττει τον πόλεμο ενάντια σε κάθε εκπρόσωπο αυτής της πολιτικής και δεν αναγνωρίζει καμία εξουσία και καμία απόφαση που δεν πηγάζει από τον λαό και τις κοινωνικές ανάγκες.
Όλοι μαζί θα ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Θα βρεθούμε στο Πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 10.30 να αγκαλιάσουμε το νοσοκομείο πριν το καταπιεί το μνημόνιο και η ''συνεργασία'' με άλλα νοσοκομεία».
"Τα οδοντιατρεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ"
Ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος καλεί τους οδοντίατρους σε αποχή από τα ιατρεία τους στην Παρασκευή, στην οποία συμμετέχουν και οι οδοντίατροι του Ρεθύμνου. Επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους:
«Στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα παραδίδεται στα κεφαλαιουχικά συμφέροντα, τα οδοντιατρεία μεταβάλλονται σε supermarkets, οι οδοντίατροι χάνουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ανεξαρτησία, ο ασθενής μένει εντελώς απροστάτευτος και η δημόσια υγεία χωρίς κανένα εχέγγυο αφού, από δω και πέρα, όχι μόνο εταιρείες και νομικά πρόσωπα, αλλά ο οποιοσδήποτε κατά κυριολεξία, μπορεί να λειτουργήσει οδοντιατρείο.
Η Ομοσπονδία ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, από την πρώτη ημέρα ισχύος του Ν. 3919/11 (2.3.2011), ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς την εξαίρεση του οδοντιατρικού λειτουργήματος από ένα τόσο αόριστο και επικίνδυνο νομικό πλαίσιο, τους έθεσε προ των ευθυνών τους επιχειρηματολογώντας τεκμηριωμένα για τις διαστάσεις του λάθους τους, διαπραγματεύτηκε σκληρά μαζί τους, προσέφυγε τέλος, εξαντλώντας τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα της, στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την ακύρωση των ρυθμίσεων».
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Κάλεσμα στον αγώνα για ασφαλή περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας
29/02/12

Κάλεσμα στους γιατρούς να συμμετέχουν στην σημερινή πανελλαδική πανιατρική απεργία απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο οποίος παράλληλα συμμετέχει και στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το συντονιστικό των φορέων, διεκδικώντας αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Ο ΙΣΡ καλεί τους γιατρούς του νομού να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανιατρική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 29 /2 /2012 που προκηρύσσει ο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. 
Αντιδρούμε  στις ρυθμίσεις  του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίζεται στην Βουλή την ημέρα αυτή και την επικίνδυνη  πολιτική του Υπουργείου Υγείας με τις μεγάλες περικοπές, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τους πειραματισμούς και στην υποβάθμιση της  περίθαλψης του ελληνικού λαού. Αντιδρούμε επίσης στην απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος και την αποδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρών και ασθενών που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία    της περίθαλψης σε κάθε επίπεδο καθώς και στην πρωτοφανή επιχείρηση μετακύλισης της θεραπείας των ασθενών από τους ιατρούς σε τρίτους.
Σαν Ρεθυμνιώτες ιατροί την ημέρα αυτή συμμετέχουμε και στην προγραμματισμένη από τους φορείς και το συντονιστικό τους όργανο κινητοποίηση που έχει σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα της περίθαλψης στον νομό μας και  διεκδικούμε  δυναμικά την επίλυση τους.
Συγκεκριμένα, αγωνιζόμαστε για ένα αυτόνομο και αποτελεσματικά οργανωμένο νομαρχιακό νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας στον τόπο τους. Η υποχρηματοδότηση και η "διασύνδεσή" του είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μετατραπεί σε παράρτημα και δορυφορική μονάδα των μεγάλων νοσοκομείων του νησιού.
Αγωνιζόμαστε επίσης για την αλλαγή κατεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα, του ΕΟΠΥΥ, που ξεκίνησε πρόχειρα, βεβιασμένα, λανθασμένα αφήνοντας μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων της χώρας χωρίς κάλυψη αφού επέλεξε να στηριχθεί στο ήδη προβληματικό και ελλιπώς ανεπτυγμένο σύστημα περίθαλψης του ΙΚΑ σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στον νομό μας.
Η άποψη μας εκφρασμένη δημόσια κατ’ επανάληψη για μια πρωτοβάθμια περίθαλψη στα πρότυπα του πρώην ΟΠΑΔ, με τη συμμετοχή όλων των γιατρών μέσω συλλογικής σύμβασης, την επιλογή γιατρού και την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτόν για του ασφαλισμένους, θα ήταν η καλύτερη και πλέον ανώδυνη μετεξέλιξη του προηγουμένου παρωχημένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα του 2012 .
Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν με την παρουσία και την άποψή τους αυτήν την κινητοποίηση.
Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας να αφήσουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς, να αποσύρουν τις απαράδεκτες ρυθμίσεις και να εργασθούν από κοινού με όλους τους φορείς για να παράσχουμε ασφαλή περίθαλψη στον λαό με σεβασμό στην ιατρική λειτουργία και την προσωπικότητα κάθε ατόμου.
Καλούμε όλους τους ιατρούς να προασπίσουν την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού».

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
29/02/12

Στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο κατέληξαν σήμερα το μεσημέρι γιατροί και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Ιεράπετρας, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, το Θεραπευτήριο Αγίου Νικολάου, το Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.
Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία, με τις οποίες καταργούνται 50 νοσοκομεία και περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17%.

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου