Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

«Θεριεύει το κίνημα χωρίς μεσάζοντες»

Μετά τις πατάτες…λάδι, μέλι, αλεύρι και αμνοερίφια.
      Στον πόλεμο ενάντια στους κερδοσκόπους, που ξεκίνησαν οι πατατοπαραγωγοί Πιερίας, συστρατεύονται όλο και περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε τιμές παραγωγού. Έτσι, το κίνημα προϊόντα «χωρίς μεσάζοντες»
 εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως πατάτες, ρύζι, μέλι, όσπρια αλλά και αμνοερίφια, εν όψη του Πάσχα. Ενεργό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αθήνα
Στο «κίνημα της πατάτας» μετά τον Δήμο Παλλήνης, Καισαριανής, Ηλιούπολης και Αγίας Παρασκευής και Βύρωνα, προσχώρησε και ο Δήμος Κηφισιάς. Σήμερα και αύριο (10 και 11 Μαρτίου) οι πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου θα βρίσκονται από τις 08:00 το πρωί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στη Νέα Κηφισιά και στις οδούς Κηφισού, Ερυμάνθου, Αγραύλης και θα διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.
Ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους, αποφάσισε να οργανώσει τη διάθεση πατάτας Νευροκοπίου απευθείας από τον παραγωγό και καλεί τους κατοίκους να υποβάλλουν τις παραγγελίες τους είτε μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Δήμου είτε στο Δημαρχείο.
Την απόφαση να συμμετέχει στην εναλλακτική διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς πήρε και ο Δήμος Διονύσου ο οποίος μέχρι και την Δευτέρα, 12 Μαρτίου θα δέχεται παραγγελίες για πατάτες Νευροκοπίου συσκευασίες των 20 κιλών προς 6,40 ευρώ.
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου, σε συσκευασίες των 10, 20 και 30 κιλών προς 0,30 ευρώ το κιλό. Η διάθεση θα γίνει από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10.00 το πρωί.
Ο Δήμος Αμαρουσίου καθημερινά δέχεται καθημερινά παραγγελίες δημοτών του για τη διάθεση ελαιολάδου, μελιού και πατάτας τα οποία θα διανεμηθούν την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου.
Η Κοινοπραξία Αγροτικών συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, έχει συμφωνήσει με το δήμο Νέας Ιωνίας, να παραδώσει 20 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε συσκευασίες των πέντε λίτρων, έναντι 3,00 ευρώ ανά λίτρο. Η παράδοση, θα γίνει το επόμενο ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου.
Θεσσαλονίκη
Μέχρι και τις 21 του μήνα οι δημότες του Θερμαικού μπορούν να παραγγείλουν στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής πατάτες Νευροκοπίου, προς 0,30 ευρώ/κιλό, και ρύζι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, σε πεντάκιλες συσκευασίες, σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό, αναλόγως ποικιλίας. Παράλληλα, ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, μέχρι και τις 20 του μήνα θα δέχεται παραγγελείες καταναλωτών για ρύζι, φασόλια και πατάτες τα οποία θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, εκτός από ρύζι και πατάτες θα προσφέρει και παρθένο ελαιόλαδο από τη Λακωνία, ενώ όπως τονίζουν οι αρμόδιοι η προσπάθεια για διάθεση περισσότερων προιόντων θα συνεχιστεί.
Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι
Την ιδέα να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα, επεξεργάζονται τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Επειδή όμως τα σφάγια αποτελούν ευπαθή προϊόν που απαιτεί ειδική συντήρηση ψύξης και μεταφοράς, η απευθείας διάθεση τους γίνεται δυσκολότερη από ότι στα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων δηλώνει ότι θα επιδιώξει να διαθέσει φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου