Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Σε ειδικό δικαστήριο προσάγεται την Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας!

tsantiri.gr
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Γκέιρ Χάαρντε, οδηγείται ενώπιον ειδικού δικαστηρίου την Δευτέρα κατηγορούμενος ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.

Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν. Η ποινή που αντιμετωπίζει είναι δύο χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές.
Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.
Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι’ αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου