Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Έξι μήνες κατάληψη στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης

Το κίνημα Occupy Wall Street ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνεχίζει... ακάθεκτο
Εξακολουθεί να υφίσταται, δυναμικό και αποφασισμένο υπέρ του 1%, του φτωχότερου δηλαδή πληθυσμού στον πλανήτη, για ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Ο λόγος για το κίνημα Occupy Wall Street, που ξεκίνησε στο πάρκο Ζουκότι στο Μανχάταν, στην περιοχή όπου βρίσκονται τόσο το φημισμένο αμερικανικό χρηματιστήριο, όσο και οι μεγαλύτερες τράπεζες και πολυεθνικές του πλανήτη – το κέντρο του καπιταλισμού λένε κάποιοι. Σήμερα, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Vanity Fair, το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική και από ό,τι φαίνεται η δυναμική του παραμένει ακλόνητη.
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει το περιοδικό, ότι μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει την «οργανική του ακεραιότητα». Λίγα κινήματα του παρελθόντος μοιάζουν με αυτό, αναφέρει.
Η μορφή του εξάλλου το επιβεβαιώνει. Αντί για τη γνωστή μέχρι τώρα εικόνα με αφίσες και φυλλάδια, οι συμμετέχοντες μεταφέρουν το μύνημά τους και επικοινωνούν με λάπτοπ και κινητά, που μάλιστα φορτίζουν με ειδικό μηχανισμό από τα... ποδήλατά τους, καθώς τους έχει απαγορευτεί η τροφοδοσία με άλλο τρόπο.
Σε κάτι που διαφέρει αυτό το κίνημα, από εκείνο των χίπις του 1960 για παράδειγμα, σημειώνει, είναι ότι οι οργανωτές του λεγόμενου O.W.S. έχουν μια κοινή ταυτότητα, που αρνείται στα ΜΜΕ τη δημιουργία μιας επαναστατικής, ηγετικής «φιγούρας» μέσα από τους συμμετέχοντες, ένα celebrity του κινήματος δηλαδή, για το οποίο «διψούν» η τηλεόραση και ο Τύπος. Έτσι, και σε αυτό τον τομέα, το κίνημα παραμένει «αδιάφθορο»...
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου