Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέος "πόλεμος" γιατρών-ΔΥΠΕ–Διοίκησης νοσοκομείου

OODnet.gr 
της Χαράς Βηλαρά

Ως πολιτική δίωξη χαρακτηρίζει η Ένωση Γιατρών του Ν. Ρεθύμνου την «πρόσκληση» της ΔΥΠΕ Κρήτης προς τρεις γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου να απολογηθούν για την επεισοδιακή διαμαρτυρία πριν από ένα μήνα στο γραφείο του διοικητή.

Οι γιατροί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν αναγνωρίζουν εξουσία από τον κοινωνικό εχθρό και δηλώνουν πως δεν θα παρουσιαστεί σε ΕΔΕ στη ΔΥΠΕ κανείς γιατρός για να καταθέσει, παρά μόνο για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου για την κατάσταση της δημόσιας υγείας
Μάλιστα, χθες το πρωί στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου, κ. Μοσχοβάκη έγινε ένα ακόμη θερμό επεισόδιο, με πολύ ένταση, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί πήγαν στο γραφείο του και απαίτησαν να ζητήσει εγγράφως από τη ΔΥΠΕ να σταματήσει η δίωξη των τριών γιατρών, θεωρώντας υπεύθυνο κυρίως τον ίδιο για την υπόθεση.
Την ίδια στιγμή η λαϊκή συνέλευση του Ρεθύμνου για τα θέματα υγείας  που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο, κατέληξε στην απόφαση συντονισμού με την υπόλοιπη Κρήτη για μια κίνηση διαμαρτυρίας – κατάληψη στα γραφεία της ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο με πιθανή ημερομηνία την 21η Μαρτίου, με αιχμή τόσο το θέμα τη δίωξης των γιατρών, όσο και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Επίσης το Συντονιστικό των Φορέων αποφάσισε να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ώστε να θέσει υπόψη τα προβλήματα και να απαιτήσει λύσεις.
Ένωση Γιατρών: Κατεδαφίζονται οι δομές Δημόσιας Υγείας
Στην ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:
«Πριν δυο μήνες με την νέα τραγική περικοπή του κονδυλίου των εφημεριών προέκυψε σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στις εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Η διοίκηση πέταξε στα σκουπίδια την επίσημη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας τα μέλη του ''κλίκα και συντεχνία'' και θέλησε να επιβάλει πρόγραμμα εφημέρευσης προσαρμοσμένο στο διαθέσιμο κουρεμένο κονδύλι, παραμερίζοντας κάθε έννοια ασφάλειας του νοσηλευόμενου αρρώστου. Απαξιώνοντας τα εκλεγμένα επιστημονικά όργανα του ιατρικού σώματος, αναγορεύει τον εαυτό του σε ''εθνοσωτήρα'' που επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική των περικοπών στην υγεία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες πού έχουν στις ανθρώπινες ζωές.
Με φασιστικό τρόπο βάζει σε εφημερία από το σπίτι γιατρούς που νοσηλεύουν 25 ασθενείς μέσα στην κλινική. Η Ένωση αρνήθηκε να εφαρμοστεί πρόγραμμα που βάζει σε κίνδυνο ζωές και η απάντηση του διοικητή ήταν η απόπειρα επιβολής με προκλητικό τρόπο ελεγκτικού μηχανισμού εισόδου εξόδου, στους ίδιους εργαζόμενους που παράνομα, υποχρεώνει να εργάζονται διπλάσιες ώρες από τις ώρες που θεωρούνται ασφαλείς, τους εργαζόμενους που δεν τους πληρώνει τα δεδουλευμένα, που τους έχει εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά και συγχρόνως γελάει προκλητικά σε κάθε επισήμανσή τους.
Η Ένωση έκανε έφοδο στο γραφείο του με το ιατρικό σώμα του νοσοκομείου μετά από απόφαση συνέλευσης και συμβολικά του έκοψε τα καλώδια του υπολογιστή και πέταξε ένα αυγό στο γραφείο του. Ο συμβολισμός σκοπό είχε να απαξιώσει την ύπαρξη και τον ρόλο ενός ανθρώπου που υπηρετεί την λογιστική πάνω από τις ανάγκες του ανθρώπου και εφαρμόζει τις αντικοινωνικές πολιτικές του μνημονίου, που έφεραν το λαό μας σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
Αυτοί οι άνθρωποι όπως και ο υπουργός υγείας, για μας είναι εχθροί της κοινωνίας και δεν αναγνωρίζουμε καμία διοικητική ή άλλη εξουσία που προέρχεται από αυτούς.
Αυτή την στιγμή η Ένωση, εξαιτίας αυτής της κινητοποίησης και της πολιτικής που υπερασπίζεται για την υγεία στο νομό και την υγεία ως απαράβατο ανθρώπινο δικαίωμα, βρίσκεται σε πολιτική δίωξη, συγκαλυμμένη κάτω από τον μανδύα της ένορκης διοικητικής εξέτασης.
Μην αναγνωρίζοντας εξουσία από τον κοινωνικό εχθρό δεν έχει σκοπό να παρουσιαστεί σε ΕΔΕ. Δεν θα δώσει ούτε παρουσία αλλά ούτε και λόγο για τα πεπραγμένα της, σε κανέναν άλλο εκτός της κοινωνίας αυτού του νομού και της συνέλευσης των γιατρών που εκπροσωπεί.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση αλλά λέμε να έρθουμε μαζί με όλους τους κατοίκους αυτού του νομού πού είναι εξοργισμένοι με την πολιτική σας, πού απαξιώνει και κατεδαφίζει τις δομές της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο».
"Προσπάθεια ποινικοποίησης του Συλλογικού Αγώνα"
Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι ρεθυμνιώτες, σύμφωνα με το ψήφισμα  της λαϊκής συνέλευσης για την υγεία, που καταδικάζει μάλιστα την απόφαση για ΕΔΕ από τη ΔΥΠΕ:
«Η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης τραβάει για άλλη μια φορά το σκοινί με μια νέα, απροκάλυπτη προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα για την υγεία. Τρεις εβδομάδες μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή κ. Μοσχοβάκη, πραγματοποιείται ΕΔΕ και καλούνται σε απολογία μέλη της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ που συμμετείχαν σε αυτήν.
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν αποτέλεσε κάποια αυθαίρετη προσωπική επίθεση. Επρόκειτο για απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, και είχε ως στόχο την καταγγελία της μνημονιακής διοίκησης του νοσοκομείου, που προσβάλλει συστηματικά την τιμή και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών, επιβάλλοντας την πιο βάρβαρη πολιτική που γνώρισε η δημόσια υγεία στον τόπο μας. 
Οι πολίτες του Ρεθύμνου, με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης για την υγεία, δηλώνουν αλληλέγγυοι και στέκονται απέναντι σε κάθε ξεδιάντροπη προσπάθεια ποινικοποίησης του συλλογικού αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία. Κάθε προσπάθεια στοχοποίησης της φωνής μας θα πέσει στο κενό. Κάθε προσωπική επίθεση σε όσους αγωνίζονται για τα αυτονόητα, θα βρει μπροστά της τη λαϊκή οργή.
- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της πολιτικής δίωξης των γιατρών του νοσοκομείου.
- Απαιτούμε την άμεση επίλυση των ζωτικών προβλημάτων της δημόσιας υγείας στο νομό.
Στις κυβερνητικές πολιτικές απαξίωσης του αγώνα μας, θ’ απαντήσουμε άμεσα με νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ:
Επίσκεψη στο υπουργείο για απαντήσεις
Επίσκεψη στο υπουργείο προγραμματίζει το Συντονιστικό των φορέων:
“Οι πολίτες του Ρεθύμνου ανταποκρινόμενοι στο οργανωμένο κάλεσμα για την υγεία αποφάσισαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους  στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών υγείας.
Ο φορέας των επαγγελματιών που οργάνωσε τη διεκδίκηση αυτή,  προχωρώντας οργανωμένα και πάντα  με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ανέδειξε τα προβλήματα του νοσοκομείου και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ  καθώς και την επιθυμία των πολιτών για τη διαφύλαξη και αναβάθμιση αυτών.
Μετά λοιπόν το συλλαλητήριο της 29ής σε σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής και των επαγγελματικών σωματείων αποφασίστηκε η διεκδίκηση πλέον να μεταφερθεί στο κεντρικότερο επίπεδο εξουσίας, δηλαδή να συγκροτηθεί επιτροπή που θα επισκεφθεί τον Υπουργό Υγείας και θα απαιτήσει  απάντηση στο διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα.
Με δεδομένη τη πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου της βουλής των Ελλήνων με το άρθρο 137 στερείται από την αιρετή περιφέρεια η εποπτεία των Δ.Υ.Π.Ε , έτσι ο αγώνας μας εξαρτάται μόνο από εμάς.
Παράλληλα την 01/03/2012 στείλαμε προσωπική επιστολή στον υφυπουργό κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και του ζητήσαμε ενυπόγραφη διαβεβαίωση για τη μη συγχώνευση του νοσοκομείου και την παράλληλη ενίσχυση του. Στη σκέψη μας είναι να πραγματοποιήσουμε τη διεκδικητική μας επίσκεψη στον Υπουργό κ. Λοβέρδο στην Αθήνα. Μέχρι τότε είμαστε έτοιμοι και σε αναμονή για ό, τι συμβεί και ό, τι αποφασιστεί για το νοσοκομείο και τα θέματα υγείας.
Όποιες περαιτέρω κινητοποιήσεις αποφασιστούν, θα τις θέσουμε υπόψη των διοικήσεων των σωματείων μελών μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου