Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Χτίζεται" το αντιμνημονιακό μέτωπο στην Κρήτη

 Μεγάλη συμμετοχή στο διήμερο
 Του Γιάννη Ζωράκη
Με σύνθημα τους «Η υπόθεση του μετώπου, υπόθεση του λαού» πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο οι «Πολίτες κατά του χρέους» την πρώτη Παγκρήτια Συνάντηση Κινημάτων και Αντιμνημονιακών Δυνάμεων, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το εγχείρημα, το οποίο είχε πολύ μεγάλη απήχηση αναφορικά με την προσέλευση κοινού στη διημερίδα, έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα, αφού αποτελεί την πρώτη πανελλήνια δράση για τον συντονισμό των τριών μορφών οργάνωσης λαϊκών κινημάτων, που είναι τα συνδικάτα, τα κινήματα και τα κόμματα.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, έγινε μια πρώτη προσέγγιση συντονισμού των τριών αυτών συνιστωσών, αλλά και ανάλυση μέσα από διάλογο και πλούσιες παρεμβάσεις, της υφιστάμενης κατάστασης, των προτάσεων λύσεων, του τρόπου εξόδου από τις ως τώρα πολιτικές που βασίζονται στη λειτουργία και τήρηση του Μνημονίου.
Σκοπός των διοργανωτών της εκδήλωσης, ήταν μέσα από τη συζήτηση, τις παρεμβάσεις, αλλά και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο πολιτικό πρόπλασμα, το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει σταδιακά την εξουσία, μέσα από την εκλογική διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν οι «πολίτες κατά του χρέους», ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί το Μνημόνιο είναι οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να εισέλθουν στην εξουσία, μέσα από τους νόμιμους και δημοκρατικούς τρόπους ανάληψης της.
Η πρώτη παγκρήτια συνάντηση, έδειξε πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες πλέον, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις και επιδιώξεις, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, εναντιούμενοι στις ασκούμενες μνημονιακές πρακτικές.
Μέχρι στιγμής βέβαια, αυτή η ανεξάρτητη φωνή αντίδρασης δεν έχει «ομοιογενοποιηθεί» υπό την έννοια ένταξης της σ' ένα ενιαίο και μοναδικό πολιτικά εκφρασμένο, αλλά ανεξάρτητο πλαίσιο, ωστόσο γίνονται οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Χαρακτηριστικό του διημέρου εκδηλώσεων ήταν οι ποικιλία των θεματικών που αναλύθηκαν, καθώς και το πλήθος των διακεκριμένων ομιλητών που συμμετείχαν στη διημερίδα.
Προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Σκεύος Παπαϊωάννου, Γιώργος Νικολακάκης, Γιώργος Σταθάκης, Νικόλαος Σερντεδάκις, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βάρδακης, αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Πόπη Διακάκη, συμμετείχαν στην πρώτη θεματική της διημερίδας με τίτλο «Η κοινωνία και η οικονομία στη δίνη των Μνημονίων».
Εκπρόσωποι από την Κίνηση Πολιτών Μεσαράς, από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειόφορο ανάπτυξη της πεδιάδας, από την πρωτοβουλία Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον Χερσονήσσου, από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και από το Δίκτυο Οικοκρήτη, συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Κυριακής.
«Οι γειτονιές της Κρήτης αντιστέκονται σε μνημόνια και χαράτσια» ήταν ο τίτλος της τρίτης θεματικής όπου συμμετείχαν επιτροπές από το Ρέθυμνο, το Ακρωτήρι, το Βαρύπετρο, τα Χανιά και το Μεραμπέλο.
Τα εναλλακτικά δίκτυα οικονομίας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης θεματικής της Κυριακής, ενώ οι πρωινές εργασίες της διημερίδας χθες έκλεισαν με την θεματική «η Υγεία των πολιτών στο στόχαστρο των Μνημονίων» όπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι απ' όλη την Κρήτη.
«Η υπόθεση του αντιμνημονιακού μετώπου» συζητήθηκε στην απογευματινή συνεδρίαση χθες, όπου υπήρχε συμμετοχή από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πρασίνω, της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα, της Ανταρσύα, της ΕΠΑΜ, αλλά και της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου