Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Επεκτείνεται το κίνημα της πατάτας

  Pathfinger.gr
Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποστηρικτές του κινήματος της πατάτας, σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τη Δευτέρα, στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, διατέθηκαν 50 τόνοι πατάτας από τις Σέρρες, έναντι 25 λεπτών το κιλό, έπειτα από πρωτοβουλία του μεταπτυχιακού τμήματος της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο κίνημα φαίνεται πως μπαίνουν σιγά σιγά κι άλλα προϊόντα, όπως το λάδι, που θα διατεθούν στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς σε χαμηλότερες τιμές.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει πάντως η ανακοίνωση του ΚΚΕ που αναφέρει ότι «το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού».
Για παρερμηνεία κάνει λόγο σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΚΚΕ,στην οποία αναφέρει: Οι μορφές όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής τρόικας - ΕΕ - κυβέρνησης".
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το αποκαλούμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων. Εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων. Ως τέτοιο, η αριστερά δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες, και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου