Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙΠ-ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

 ΑΡΣΙ 7-3-2012

Απο ενημερωτικό ΕΙΝΑΠ

“Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και 3μελών, 5μελών Επιτροπών νοσοκομείων της Αθήνας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και παράστασης διαμαρτυρίας που είχε προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ.
Οι εκπρόσωποί μας έθεσαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα άκρως επείγοντα θέματα:
1.            Πληρωμή εφημεριών. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τη μέχρι τώρα δέσμευσή της, για επάνοδο στο καθεστώς που υπήρχε μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Καθιερώνεται μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία που θα σημάνει, πιθανότατα, μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών κάθε μήνα. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε προφορική δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί άμεσα ομαλοποίηση της κατάστασης, και ότι οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2011 θα αποζημιωθούν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι αδιαπραγμάτευτα επιμένουν στην επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε ως και το Νοέμβριο του 2011.2. Για το θέμα του χρονοεπιδόματος (όπου το υπουργείο Οικονομίας με παράλογο τρόπο θεωρεί ότι όποιος γιατρός αλλάζει νοσοκομείο μετά την 01/07/11 θεωρείται καινούρια πρόσληψη και λαμβάνει μηδέν χρονοεπίδομα), ο Γ. Γραμματέας αναγνώρισε το δίκαιο της θέσης μας και δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες που θα λύσουν το θέμα.”

Η ΑΡΣΙ σε ότι αφορά το ως άνω ενημερωτικο που εκδόθηκε από την ΕΙΝΑΠ έχει να προσθέσει τα εξής:
·      Αυτό που επιβεβαιώνεται από την συνάντηση με τον ΓΓ είναι ότι πλέον η διαδικασία καταβολής των εφημεριών είναι πλέον πιο γραφειοκρατική και χρονοβόρα και από πριν το νόμο Ξενογιαννακοπούλου καθώς χρειάζονται πλέον 2 εγκρίσεις (και όχι μία όπως παλιά): μία από την ΥΔΕ του υπ.Υγείας και τον αντίστοιχο Επίτροπο, και μία όταν φτάσει το ένταλμα στα νοσοκομεία από την ΥΔΕ του κάθε νοσοκομείου και από τον αντίστοιχο επίτροπο και από κει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (που ως γνωστόν πληρώνει στις 13 και 27 κάθε μηνός)!!!!
·      Οτι με το άρθρο 6 (παράγραφος 10) που ως γνωστόν προστέθηκε στο πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτή  η διαδικασία μέσω παρέδρων, κί όπως δημόσια πραδέχτηκε ο Πολύζος ο μόνος τρόπος πλέον είναι να καταργηθεί με νέο νόμο! Αρα όλα τα έγγραφα και οι διαρροές των προηγουμένων ημερών ήταν απλά φήμες με προφανή σκοπιμότητα να φρενάρουν τις κινητοποιήσεις.
·      Ο ΓΓ αναφέρθηκε σε εγκύκλιο που έχει αποστείλει από διημέρου στα νοσοκομεία , στην οποία επαναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από πιστοποιημένους ειδικευομένους ιατρούς των νοσοκομείων.
Στην συνάντηση εκπροσώπων από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ με τον κ. Κατακούση Γενικό Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ακολούθησε, προέκυψαν τα εξής:
·      Τα νοσοκομεία δεν παρεμβάλλονται πλέον στην διαδικασία και δεν είναι δυνατόν να παρεμβάλλονται για να στέλνονται οι μισθοδοτικές καταστάσεις. Η όλη ευθύνη της διαδικασίας είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΗ  του υπ. Υγείας.
·      SOS!!!!Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (όπου τελικά καταλήγουν τα εντάλματα) κο Παύλου η πιό πιθανή ημερομηνία για να πληρωθούν οι εφημερίες Δεκεμβρίου (και ίσως και Ιανουαρίου εάν εγκριθούν έγκαιρα) είναι η 27η Απριλίου!!!!!·      Η μόνη παρέμβαση που ίσως θα μπορούσε να γίνει είναι η έγκριση ταυτοχρόνως των εφημεριών Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και εν συνεχεία η ταυτόχρονη καταβολή τους αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Από όλα τα παραπάνω νεότερα δεδομένα προκύπτει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στο Υπ.Υγείας. Ο κος Λοβέρδος για μια ακόμη φορά συμπεριφέρθηκε σαν τον καλύτερο μαθητή της τρόικα πού όταν ζήτησε από που θα  υπάρξουν περικοπές σήκωσε πρώτος το χέρι.

Η ΑΡΣΙ έχοντας απόλυτη ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους ιατρούς που ζούν με αξιοπρέπεια και από τον μισθό τους και τον κόπο τους καλεί σε συνελεύσεις-αγωνιστικές κινητοποιήσεις-επισχέσεις εργασίας ΟΛΟΥΣ του ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ από ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου