Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο παρεξηγημένος.. Σωτήρας της Υγείας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υgeianet
Τελικά, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου για την υγεία, έγινε αντιληπτή σ` όλο της το μεγαλείο η παρεξήγηση και η πολεμική που υφίσταται ο υπουργός υγείας, κος Λοβέρδος.
Με ακατάσχετη ευφράδεια, ο υπουργός της αναβάθμισης της υγείας,
της πάταξης της υγειονομικής διαφθοράς και της εγκαθίδρυσης των μηχανισμών διαφάνειας στη λειτουργία του συστήματος υγείας, περιέγραψε τον πόλεμο που υφίσταται από τα οργανωμένα συμφέροντα των γιατρών, των φαρμακοποιών, των φαρμακοβιομηχάνων κτλ. που, όπως είπε λειτουργούν ως παρασιτικές συντεχνίες.
Είναι άξια θαυμασμού η ιώβεια υπομονή του κου Λοβέρδου, που εν μέσω αυτής της λασπολογικής και διαβολικής συντεχνιακής λαίλαπας, κατορθώνει και παραμένει σταθερός στην υλοποίηση του στόχου του, έναντι του όποιου τιμήματος.
Αξιοθαύμαστη είναι και η αξιοπρέπεια με την οποία στέκεται έναντι του αχάριστου Ελληνικού Λαού, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τον αγώνα του υπουργού να διασφαλίσει την υγεία του.
Γεννά, τουλάχιστον απορία η αναισθησία του μέσου Έλληνα πολίτη και σχεδόν του συνόλου των μελών των παρασιτικών συντεχνιών, η οποία επέβαλε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, να καταφύγει στην έγκυρη και πανάκριβη τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια, για την ποιοτική επάρκεια και αξιοπιστία των ανώνυμων και πάμφθηνων  φαρμακευτικών αντιγράφων, με τα οποία θα θεραπεύονται οι Έλληνες ασθενείς.
Ο πόνος ψυχής με τον οποίο ο υπουργός και ο Ε.Ο.Φ. διέθεσαν αυτό το σημαντικ;oχρηματικό ποσό για να «ενημερώσουν» τους πολίτες, στερώντας το, προφανώς, από την συνολική φαρμακευτική δαπάνη, δείχνει αν μη τι άλλο την υπέρμετρη ευαισθησία τους για την υγιή μακροημέρευσή μας.
Δεν είναι δυνατό οι παρασιτικές συντεχνίες να απεργάζονται σχέδια πολιτικού και προσωπικού καταποντισμού ενός ανθρώπου ο οποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «σωθεί» η Ελλάδα ως ανεξάρτητη εθνική υπόσταση.
Πως είναι δυνατό, έστω και να πέρασε από το μυαλό  αυτών των  παρασιτικών συντεχνιτών ότι θα μπορούσαν να διαβάλουν ένα αξιοθαύμαστο μεταρρυθμιστικό και αναδιαρθρωτικό έργο, που έχει αφήσει εμβρόντητη ολόκληρη την κοινωνία με την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων του.
Αυτοί οι παρασιτικοί συκοφάντες, δεν είναι δυνατό να αποπροσανατολίσουν την λαϊκή συνείδηση, που ξέρει να διακρίνει και να καταξιώνει τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα των ευεργετών της, που θυσιάζονται για την επίτευξη του κοινού συμφέροντος.
Το έργο του γίγαντα της αλτρουιστικής αυτοθυσίας και των συνεργατών του, θα πρέπει να γίνει κτήμα του κάθε Έλληνα, με τις συχνές, έστω και επιγραμματικές αναφορές σ` αυτό.
Από τις πλέον αξιοθαύμαστες και αποτελεσματικές νομοθετικές αναδιαρθρώσεις του υπουργείου υγείας:
o       Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, του ενοποιημένου ασφαλιστικού ταμείου, μέσω του οποίου διασφαλίσθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με ελάχιστη την συμμετοχή των γιατρών, κλινικών και εργαστηριακών, με μειωμένη την κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον στο μισό των προηγούμενων ετών, με τρεις λίστες φαρμάκων, εκ των οποίων, η μία περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει εξ` ολοκλήρου, και με ελλειμματικό προϋπολογισμό, εν τη γενέσει του.
o       Την μείωση, αρχικά, των οργανικών κλινών των νοσοκομείων, και την πρόσφατη λειτουργική διασύνδεση τους, με τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από το ένα υποστελεχωμένο τμήμα (κλινική) στο άλλο, επιτυγχάνοντας την σύμπτυξη κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων (κοινώς το κλείσιμό τους).
o       Το σύστημα προμήθειας των απαραίτητων για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ υλικών που οδηγούν, ούτε λίγο ούτε πολύ στην αναστολή, αν όχι στην ανυπαρξία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι σημειωτέον υποχρεώθηκαν σε αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους (μισθολογικών και συνταξιοδοτικών).
o       Την συρρίκνωση των προνοιακών και κοινωνικών δομών, σε ένα περιβάλλον, όπου η ανεργία αυξάνει με γεωμετρικούς ρυθμούς, με πρώτα θύματα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
o       Το ξεγύμνωμα των νοσοκομειακών μονάδων από ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, με την νομοθετική πρόβλεψη των μη προσλήψεων, που κτυπά στην ρίζα της την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τεμπελιά.
o       Την δραματική μείωση του χρόνου υπερωριακής απασχόλησης του νοσοκομειακού προσωπικού, άσχετα με τις ανάγκες εξασφάλισης ομαλής λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Η επιγραμματική αυτή αναφορά στα επιτεύγματα του υπουργού υγείας και των συνεργατών του καταδεικνύει με σαφήνεια ότι ο πατριωτικός αγώνας που καταβάλλεται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στο τέλος θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς: θα εξαλείψει από τον χάρτη τη λέξη ασθένεια και σε δεύτερο χρόνο και τους ασθενείς.
Στην επίτευξη αυτού ακριβώς του στόχου, σκοπεύει και το νέο μέτρο του εφαρμοστικού νόμου για την υγεία, που προβλέπει την υποχρεωτική συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, επιβάλλοντας στον φαρμακοποιό να χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα της αγοράς.
Το μέτρο, η επιβολή του οποίου προπαγανδίστηκε πανάκριβα στα ΜΜΕ, από τα ανύπαρκτα κονδύλια της δημόσιας υγείας, ενώ θα ήταν αρκετή για την διασφάλιση του πολίτη μια γραπτή και προφορική δήλωση του υπουργού ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, αυτός και οι συνεργάτες του, για την ποιοτική αξιοπιστία των «γενόσημων» φαρμάκων που θα εισάγονται και η χρήση τους θα επιβάλλεται ως θεραπευτική αγωγή.
Το ερώτημα, που γεννάται, δεν είναι το γιατί ο κος Λοβέρδος και οι συνεργάτες του δεν έπραξαν το αυτονόητο, αλλά το κατά πόσο έλαβαν υπόψη τους τις δημοσιευμένες μελέτες του AmericanEnterpriceInstituteγια την ποιοτική σύνθεση των «γενοσήμων» που προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως π.χ. η Ινδία.
Επίσης, ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα, μιας και διαρκώς ο υπουργός και συν αυτώ αναφέρονται στην εκτεταμένη χρήση γενοσήμων στις χώρες της Ε.Ε, είναι το αν έχουν λάβει γνώση για τις χώρες προέλευσης αυτών των φαρμάκων (σίγουρα δεν είναι η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κτλ). Τα επιπλέον ερωτήματα που γεννώνται από την δι επιβολής συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, είναι το γιατί στην Ιταλία κρίθηκε δικαστικά ως μη εφαρμόσιμο μέτρο και το γιατί στην Γαλλία για το 2011 η χρήση γενοσήμων φαρμάκων μειώθηκε σημαντικά.
Προφανώς, ο παρεξηγημένος και αδικημένος από τις «παρασιτικές συντεχνίες» υπουργός, δεν ασχολήθηκε με τέτοια ευτελή θέματα, αφού αυτός και οι προύχοντες της εξουσίας με τους οποίους συναναστρέφεται, ουδέποτε θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα που ο κακομοίρης Έλληνας θα καταπίνει κατά κόρον από `δω και μπρος, διερωτώμενος γιατί δεν «βρίσκει γιατρειά».
Όσο για τις «παρασιτικές συντεχνίες» κε υπουργέ, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας, ότι τα μέλη τους είναι εκείνα που καθημερινά στήνουν στην Ελλάδα Ιατρεία, Παντοπωλεία και Προνοιακές Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να καλύψουν το χάος που επέφερε η δική σας σωτήρια δράση.
Σταματήστε, λοιπόν τις μελοδραματικές εμφανίσεις σας, γιατί το μοναδικό ακροατήριό σας περιορίζεται στους εντός του «κοινοβουλίου» ομοτράπεζους σας και στους έχοντες κατ` αποκοπή αναλάβει να προβάλουν το «έργο» σας.
Εμείς, οι υπόλοιποι, ο Ελληνικός Λαός δηλαδή, απλά υπομένουμε στα αποτελέσματα των επιλογών σας και επιμένουμε να σας ανεχόμαστε, δέσμιοι της μαζοχιστικής ελπιδικής ματαιότητας.                       

* Ο Άγγελος Αγγελόπουλος είναι Ουρολόγος, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος ΔΣ του ΙΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου