Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Χανιά: Διεύρυνση δραστηριοτήτων από το Δίκτυο Ανταλλαγών

GOODnet.gr
  της Ελένης Φουντουλάκη Χανιώτικα Νέα
Διαβάστε ακόμη: 2ο Ανταλλακτικό παζάρι-Γιορτή αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Μέχρι μαθήματα στη... νοηματική, ανταλλάσσοντας μονάδες και όχι ευρώ, μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος μέσω του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων, κοντά στο οποίο έρχεται καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος.

Παράλληλα, το Δίκτυο προχωρά σε  δράσεις αλληλεγγύης προς ηλικιωμένους και ΑμΕΑ, όπως βοήθεια και υποστήριξη στους ηλικιωμένους του Δημοτικού Γηροκομείου, αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ κ.ά.
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί τα μέλη του Δικτύου επισκέφθηκαν το 1ο ΕΠΑ.Λ. στον πεζόδρομο της Κοραή προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για το τι είναι η ανταλλακτική οικονομία.
«Πριν λίγες μέρες έκανε εγγραφή για μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών ένα άτομο που διδάσκει μαθήματα στη νοηματική για κωφάλαλους. Στόχος είναι να οργανώσει ένα τμήμα δέκα ατόμων ή παραπάνω με άλλα μέλη του Δικτύου, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε παραπάνω αυτούς τους ανθρώπους για να συμμετάσχουν σε δράσεις και να μην νοιώθουν αποκομμένοι», επεσήμανε στα «Χ.Ν.» το μέλος του Δικτύου Γιάννης Μπουλέρος.
Ήδη τα εγγεγραμμένα μέλη του Δικτύου έχουν ξεπεράσει τα 450 άτομα, ενώ διοργανώνονται δράσεις - παζάρια και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.
«Κάθε δεύτερη Κυριακή, που πραγματοποιείται στα Χανιά το ανταλλακτικό παζάρι, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αύξηση σε ποσοστό 20% από τα μέλη που εγγράφονται. Υπολογίζουμε ότι παραπάνω από σαράντα άνθρωποι κάθε φορά, κάνουν εγγραφή στο Δίκτυο Ανταλλαγών», τόνισε ο κ. Μπουλέρος.
"Δίκτυο αλληλεγγύης"
Δείχνοντας έμπρακτα την κοινωνική του αλληλεγγύη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους κ.ά., το Δίκτυο Ανταλλαγών προχωρά σε μια σειρά από δράσεις. Επίσης, κατά τη διάρκεια του παζαριού κάθε δεύτερη Κυριακή, γίνεται συλλογή φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων, ρούχα για το Γηροκομείο Χανίων κ.ά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπουλέρος «πηγαίνουμε σε γηροκομεία για να δώσουμε βοήθεια και υποστήριξη στους ηλικιωμένους, αλλά και στο προσωπικό π.χ. του Δημοτικού Γηροκομείου. Προσφέρουμε κάποια υλικά πράγματα που θέλουν. Την επόμενη φορά που προγραμματίζουμε να πάμε, θα διασκεδάσουμε τους ηλικιωμένους με μουσική, επίσης θα φτιάξουμε φαγητό για να τους προσφέρουμε κ.ά.».
«Πήραμε και ένα αναπηρικό καροτσάκι που θα δοθεί -όπως σκεφτόμαστε- για τις ανάγκες των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ ή διαφορετικά σε κάποιον άνθρωπο που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να αποκτήσει δικό του αμαξίδιο, ώστε να κινείται μέσα στην πόλη», τόνισε το μέλος του Δικτύου.
Παράλληλα, μέλη του Δικτύου πραγματοποιούν ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία προκειμένου να μιλήσουν για την ιστορία της ανταλλακτικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν το 1ο ΕΠΑ.Λ.
«Μιλώντας στα παιδιά για την ανταλλακτική οικονομία θέλουμε να τους δείξουμε  πως μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς χρήματα. Ξέρουμε ότι πολλοί γονείς πιέζονται οικονομικά, τα χαρτζιλίκια και οι έξοδοι των παιδιών έχουν κοπεί και γι’ αυτό θέλουμε να τους δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλοι παράμετροι της οικονομίας, όπως η ανταλλακτική», σημείωσε ο κ. Μπουλέρος.
Επίσης, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες -μέχρι στιγμής- για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει μόνιμα το Δίκτυο Ανταλλαγών (καθώς τώρα φιλοξενείται κάθε Κυριακή στον χώρο του ΕΠΑ.Λ. στον πεζόδρομο της Κοραή), βρέθηκε κάποιος χώρος στα Δικαστήρια, τον οποίο παραχώρησε μέλος του Δικτύου προκειμένου να γίνονται συνελεύσεις και δράσεις, τρεις φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου