Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ακυρώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο

ΤΟ ΒΗΜΑ
 Με συνθήματα και συγκεντρώσεις οι παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Σέρρες, Ιόνια Νησιά
 Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σημειώθηκαν επεισόδια και πριν καν ξεκινήσει η παρέλαση στο Ηράκλειο, ενώ η ΕΛΑΣ έκανε και ρίψη χημικών με αποτέλεσμα αρκετοί Ηρακλειώτες που είχαν συγκεντρωθεί
για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν.
Στον χώρο της παρέλασης, συγκεντρώθηκαν πολλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες που έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια με αντιμνημονιακά συνθήματα πραγματοποίησαν την δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τονίζοντας πως «είμαστε όλοι αδέλφια» και ζήτησε απ' όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση.
Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι {λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».
Στα αίτια της ματαίωσης της παρέλασης στο Ηράκλειο αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ειχε συγκαλέσει σειρά συσκέψεων για την οργάνωση της παρέλασης, υπό τον κίνδυνο των επεισοδίων απο αγανακτισμένους πολίτες.
«Δεν μπορούσε να γίνει η παρέλαση κάτω από συνθήκες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Εάν επιμέναμε για τη διεξαγωγή μιας παρέλασης, υπό την προστασία της αστυνομίας και με δακρυγόνα, θα ήταν μια αστοχη πράξη» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για να στοχοποιούμε πρόσωπα».
Εξάλλου, απαντώντας στο αίτημα των διαμαρτυρομένων για την αποχώρηση των πολιτικών προσώπων από την παρέλαση, ο κ. Κουκιαδάκης είπε ότι ούτε η κυβέρνηση ήταν παρούσα, ούτε οι βουλευτές, ενώ για τη δική του παρουσία υποστήριξε ότι έχει την ευθύνη της διενέργεια της παρέλασης.
«Δεν έφυγα από τον χώρο γιατί ήμουν υπεύθυνος για την παρέλαση και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας που ήταν εδώ για να παρελάσουν» ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης.
Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.
Σημειώνεται,τέλος, ότι για πρώτη φορά ματαιώθηκε παρέλαση στο Ηράκλειο.
Επεισόδια στην Πάτρα
Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης στην Πάτρα, όταν κατά την ώρα της δοξολογίας ομάδα περίπου 200 ατόμων κατευθύνθηκε προς τον χώρο της παρέλασης, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αβγά και καφέδες.
Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 30 περίπου ατόμων.
Την παρέλαση στην Πάτρα δεν παρακολούθησε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε βουλευτής.
Συνθήματα κατά του Μνημονίου στη Θεσσαλονίκη
Στην πλατεία Αριστοτέλους ολοκληρώθηκε ειρηνικά, η πορεία που έκαναν περίπου χίλιοι διαδηλωτές, από τον χώρο της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ενταση και μικροεπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία πριν ακόμα αποχωρήσουν οι επίσημοι. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι, οπότε και απελευθέρωσε το δρόμο.
Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από το προξενείο της Γερμανίας, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα από το σημείο όπου στήνεται η εξέδρα των επισήμων.
Εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου διαμαρτυρήθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικαλιστές της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, εκπαιδευτικοί με πανό των ΕΛΜΕ, «αγανακτισμένοι», μέλη της Κίνησης ενάντια στον φασισμό, του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν ανέβηκαν στις θέσεις τους στην εξέδρα των αυτοδιοικητικών και παρακολούθησαν την παρέλαση όρθιοι στο οδόστρωμα, μπροστά από την εξέδρα.
Η δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και το νόημα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σε αυτές τις συνθήκες κυριάρχησαν στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ημέρα γεμάτη αναμνήσεις και συμβολισμούς. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη και ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό και για το έθνος μας η παρουσία των παιδιών, της νεολαίας-και της μαθητιώσας και της στρατευμένης-ήταν μια ανάσα. Και το ήθος και το παράστημα τους μας γεμίζουν όχι μόνο εθνική υπερηφάνεια, αλλά μας δημιουργούν κι ένα αίσθημα βαθυτάτης υποχρέωσης. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε ως Ελληνες τις επόμενες εβδομάδες, να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων αυτών των παιδιών και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μια Ελλάδα ισότιμη των μεγάλου αυτού του κόσμου, μια Ελλάδα της ελπίδας».
Σε ερώτηση για τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας ο κ. Βαρτζόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι η αστυνομία κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της, ώστε να μπορεί ο λαός και η νεολαία να εκφράζονται καλύτερα».
Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη θρησκευτική εορτή και παράλληλα μια σημαντική εθνική επέτειος για όλους τους Ελληνες. Το 1821 οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν μια επανάσταση που τους οδήγησε στην ελευθερία τους. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για τον τόπο να υπάρξει μια επανάσταση αξιών, μια αξιακή επανάσταση. Όχι μέσω μιας στείρας ισοπεδωτικής αντίδρασης, αλλά μέσω μιας δημιουργικής πανεθνικής, πατριωτικής δράσης. Μέσα στο πλαίσιο όμως πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Το στοίχημα για τον τόπο μας είναι πως το δύσβατο μονοπάτι που έχουμε να διαβούμε μπροστά μας να το μετατρέψουμε σε λεωφόρο και όχι να το καταστρέψουμε ολέθριες επιλογές που θα οδηγήσουν τη χώρας μας σε αδιέξοδο».
«Σε αυτή την τρομερά δύσκολη περίοδο που περνά ο ελληνισμός είναι πολύ σημαντικό να διδαχθούμε και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ δύσκολες ημέρες που έρχονται» επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας.
Ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης επειδή εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για μέτρα ασφάλειας κάνοντας σύγκριση με τη χούντα. «Κάποτε οι τριακόσιοι πέθαναν για την Ελλάδα, για την πατρίδα. Σήμερα κλώνοι, δούλοι, προσκυνητές, υπηρέτες, πεθαίνουν την πατρίδα, πεθαίνουν τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή για την κυβέρνηση να εκπροσωπείται με τον, κατά τα άλλα αγαπητό, υφυπουργό Υγείας και μάλιστα την ώρα που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της. Δεν θα μπορούσε να είναι παρών ο πληθωρικός και μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος μάλιστα αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή; Οσο για τα μέτρα, επί επταετίας ήταν πολύ λιγότερα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε: «Σε αυτή τη διπλή γιορτή, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, εμείς οι Θεσσαλονικείς σταθήκαμε σήμερα ενωμένοι και ειρηνικά παρακολουθήσαμε την παρέλαση. Γιατί σήμερα τιμούμε όχι μόνο αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, αλλά τιμούμε και το γεγονός ότι όποτε οι Ελληνες ήμασταν ενωμένοι καταφέρναμε πολλά. Και τώρα το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι επίκαιρο όσο ποτέ ακριβώς γιατί όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».
Καθιστική διαμαρτυρία καθυστέρησε την παρέλαση στο Ρέθυμνο
Με σαρανταπέντε λεπτά καθυστέρηση, λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών, ξεκίνησε η σημερινή παρέλαση στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλευρά των επισήμων και απαίτησαν να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στηθεί εξέδρα μετά από απόφαση αντιπεριφέρειας και δήμου.
Όσοι αντέδρασαν τόσο στην παρουσία των επισήμων όσο και στο μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πραγματοποίησαν αντιπαρέλαση από την περιοχή Κολωνάκι έως το κέντρο της πόλης, ενώ φέτος οι πολίτες που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση ήταν εμφανώς λιγότεροι από άλλες χρονιές, κυρίως λόγω φόβου για τυχόν επεισόδια.
«Χρέος όλων μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και ενεργοί δεν είναι μόνο όσοι φωνάζουν αλλά και εκείνοι που προσπαθούν να καθαρίσουν το ποτάμι μόνοι τους. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε την Ελλάδα ελεύθερη και δυνατή στα παιδιά μας. Οι 'Ελληνες όταν είναι όλοι μαζί μεγαλουργούν» δήλωσε η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.
Στην παρέλαση που τελικά πραγματοποιήθηκε, σε βαρύ κλίμα, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία δεν έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επίσημους, ενώ οι μαθητές από το μουσικό σχολείο του νομού έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη, από τους επίσημους πλευρά, προς τους πολίτες.
Μικροεντάσεις στα Χανιά
Mε έντονη την αστυνομική παρουσία και χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η παρέλαση, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Για πρώτη φορά, περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Έτσι όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση περνούσαν μόνο μπροστά από τους επισήμους και στη συνέχεια κατέληγαν στο Ηρώο της πόλης.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.
Mία γυναίκα που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τη λήξη της παρέλασης, ομάδα περίπου 200 ατόμων πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι τα τρία άτομα που είχαν προσαχθεί.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος, ενώ πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων.
Μία σύλληψη και παρατράγουδα στην Καλαμάτα
Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου απειλήθηκαν επεισόδια, όταν υπήρξε παρεξήγηση μιας ομάδας πολιτών, προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου και σημειώθηκε μικροσυμπλοκή, η οποία έληξε με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας.
Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.
Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρελάσεως, μόλις που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους οι επίσημοι, έκανε μια μεγάλη ομάδα από την "Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας'' και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε "ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ''.
Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.
Η κυβέρνηση στις παρελάσεις είχε χαμηλή εκπροσώπηση στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, από γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στην Καλαμάτα ήταν ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, στην Τρίπολη ο γγ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Γεωργαράκος και στην Κόρινθο η γγ Αγροτικής Πολιτικής Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη .
Σημειώνεται ότι οι παρελάσεις έγιναν με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρωτοφανή για την Πελοπόννησο, που από νωρίς είχαν πάρει θέση, με την απουσία πολλών βουλευτών, χωρίς εξέδρες επισήμων, εκτός από την Τρίπολη. Κατά την παρέλαση, ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους. Οι περισσότεροι κοιτούσαν μπροστά, ενώ πολλοί έστρεφαν το βλέμμα τους και απέναντι.
Χωρίς απρόοπτα η παρέλαση στα Τρίκαλα
Ομαλά και χωρίς απρόοπτα έγινε η παρέλαση στα Τρίκαλα, χωρίς την παρουσία στην εξέδρα των επισήμων, των βουλευτών του νομού και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Μάλιστα γύρω από τους επισήμους είχαν τοποθετηθεί από νωρίς σιδερένια κιγκλιδώματα, ενώ απετράπηκε η είσοδος στο κεντρικό σημείο της παρέλασης μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω» μετά από παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.
Στην εξέδρα των επισήμων βρισκόταν ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας και εκπρόσωποι στρατιωτικών και δικαστικών αρχών.
32 άτομα προσήχθησαν στη Βέροια
Προσαγωγές 32 ατόμων έγιναν στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης, για προληπτικούς λόγους, ενώ οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.
Σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.
Σέρρες: Δώδεκα οι προσαγωγές
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη η παρέλαση στις Σέρρες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού πάνω στην απομονωμένη εξέδρα των επισήμων.
Στη μεταφορά και απομόνωση της εξέδρας των επισήμων, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων, προέβησαν οι αρχές του τόπου στις Σέρρες, τοποθετώντας την για πρώτη φορά, από την πλατεία Κρονίου, στο περιφρουρούμενο από αστυνομικούς, προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε μόνο ένας εκ των επτά βουλευτών του νομού Σερρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης, ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής του τόπου και απόγονοι των Μακεδονομάχων, ενώ για πρώτη φορά δεν υπήρχε κυβερνητική εκπροσώπηση.
Νωρίς το πρωί, έγιναν οχτώ προσαγωγές ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς, προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.
Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δε έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.
Πέντε οι προληπτικές προσαγωγές στην Αλεξανδρούπουλη
Πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο κόσμος αποδοκίμασε τους πολιτικούς στη διάρκεια της παρέλασης για την 25η Μαρτίου.
Η δημόσια παρουσία των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, ήταν περιορισμένη, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ήταν αυξημένα.
Χωρίς επεισόδια διεξήχθη η παρέλαση στον Λαγκαδά
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Λαγκαδά. Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, οι Βουλευτές Β΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ κ.κ. Καράογλου Θεόδωρος και Αναστασιάδης Σάββας, ο Πολιτευτής με το ΛΑΟΣ κ. Καζαντζίδης, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι , αφού παρακολούθησαν την επίσημη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων της πόλης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των Ηρώων.
Η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητικής νεολαίας υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις σχολικές μονάδες των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Φιλαρμονικών του νέου Δήμου Λαγκαδά.
Αμέσως μετά την παρέλαση, η Δημοτική Αρχή παρέθεσε δεξίωση στους Δημότες στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνεορτάσουν με τον Δήμαρχο και τους επισήμους την Εθνική Επέτειο.
Μικρής έκτασης επεισόδια στη Λάρισα
Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα, η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και παρουσία των εκπροσώπων της αιρετής Διοίκησης, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.
Μικρής έκταση επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το χαράτσι και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης. Απωθήθηκαν από τι αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και δυο συλλήψεις, ενώ μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Όσον αφορά στους μαθητές, ορισμένοι από τους παρελαύνοντες δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους από την εξέδρα των επισήμων, ενώ ένας από αυτούς προέβη και σε άσεμνη χειρονομία.
Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων στην Κέρκυρα
Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρελαση στην Κέρκυρα. Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία, ενώ την παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου. Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας είχε ανακονώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στις εκδηλώσεις, ενώ απούσα ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ 'Αντζελα Γκερέκου.
Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματα και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολιτες.
Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσωπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων,παρέστησαν,όμως, ο μητροπολίτης κ.κ. Διονύσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Στ.Μποζίκης και ο αντιπεριφερειάρχης.
Στην Κεφαλλονιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τουρισμού Π. ΑΛιβιζάτος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφ.Τουρισμού Π.Αλιβιζάτος και παρέστη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ.Μοσχόπουλος. Και οι δύο παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση μαζί με τους πολίτες και όχι από την εξέδρα, όπου στάθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών.
Στην Λευκάδα, με λίγο κόσμο και έντονη αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ.Μαργιέλης.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου