Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα-χωρίς μεσάζοντες και στην Κρήτη

GOODnet.gr Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση.

Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.
Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Έθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.
«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο», δήλωσαν στο «Εθνος» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.
«Εγώ όπως και άλλοι παραγωγοί θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας από το χωράφι. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες. Με σωστή οργάνωση και θέληση, αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα νικήσουμε. Εδώ από το Διαδίκτυο έπεσαν πρόσφατα αυταρχικά καθεστώτα στη βόρεια Αφρική, οι μεσάζοντες δεν θα πέσουν;», επισημαίνει ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Χαιρέτης.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, εκτιμά ότι το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, που μπορούν να αποθηκευτούν.
«Η λύση είναι οι παραγωγοί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών να κλείνουν απευθείας μέσω Διαδικτύου παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα να είναι τυποποιημένα. Τέρμα το χύμα λάδι. Τέρμα οι μεγάλες αγορές των χονδρεμπόρων», λέει με έμφαση ο Γ. Ντισπυράκης και προσθέτει «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να το πληρώνεται από τον έμπορο 1.70 το κιλό!».
Μανόλης Κοκολάκης-ΕΘΝΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου