Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή (19/2): Όλες οι εξελίξεις στο enet.gr

Σε αναβρασμό παραμένουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η λαϊκή οργή κατά των καθεστώτων επεκτείνεται από χώρα σε χώρα. Ανυποχώρητοι είναι οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη, την Ιορδανία, την Υεμένη και την Αλγερία, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους προς τα καθεστώτα, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις που θα εκτονώσουν την κατάσταση. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις
.

Μπαχρέιν
 Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο
 
►13:54: ΛΙΒΥΗ: Δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ακροβολιστές πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο στο οποίο νωρίτερα είχαν οχυρωθεί.
►23:18: ΑΙΓΥΠΤΟΣ:  Στην απελευθέρωση 222 από τους 487 πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε φυλακές της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα προβεί σύντομα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμέντ Σαφίκ σύμφωνα με το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
►22:46: ΙΡΑΝ: Σε νέες διαδηλώσεις καλεί για αύριο η αντιπολίτευση το λαό προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των δύο διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Η πρόσκληση για τις αυριανές κινητοποιήσεις αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των ηγετών της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοσταφά Μοχάμαντ Νατζάρ, προειδοποιεί τους πολίτες να μη λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις και ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί με αυστηρότητα .
►22:05: ΜΠΑΧΡΕΙΝ: Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε το διάλογο με τις ομάδες της αντιπολίτευσης που απαιτούν μεταρρυθμίσεις.
"Ξεκίνησε η διαδικασία έναρξης διαλόγου μεταξύ του πρίγκηπα και διάδοχο του θρόνου Σαλμάν Μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα και των πολιτικών ομάδων" ανακοίνωσε με μήνυμα στο Twitterη η αρχή Ενημέρωσης της χώρας.
►21:40: ΛΙΒΥΗ: Νέες  συγκρούσεις αναφέρονται από τα διεθνή πρακτορεία στη Βεγγάζη με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 15 νεκρούς από τα πυρά ακροβολιστών.
►20.34 ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις σημερινές κινητοποιήσεις στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Ο στρατός σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αποσύρθηκε σε οχυρό σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των πιο σφοδρών ταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία ο Μοαμάρ Καντάφι. Σε 84 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες μέρες σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.
►20.28 ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Τη λήψη άμεσων μέτρων από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας ενάντια στους απεργούς προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων της Αιγύπτου. Στον αντίποδα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συμβούλεψαν τη στρατιωτική ηγεσία, που έχει απαγορεύσει τις απεργίες, να προσέλθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους και να δεσμευθεί για την άμεση βελτίωση των μισθών τους.
►20.16 ΚΑΤΑΡ: Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera ανακοίνωσε ότι ερευνά καταγγελίες για παρεμβολές στη μετάδοσή του στη Μέση Ανατολή. Το σήμα του ειδησεογραφικού καναλιού, που εδρεύει στο Κατάρ, διακόπηκε σποραδικά καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας μεταξύ άλλων στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Ο σταθμός έχει δώσει μεγάλο βάρος στη μετάδοση των πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και παρακολουθείται ευρέως στον αραβικό κόσμο.
►20.12 ΙΡΑΚ: Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ζητώντας την υιοθέτηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα τη βελτίωση των δικαιωμάτων για τις χήρες και τα ορφανά.
►20.02 ΤΥΝΗΣΙΑ: Γενική αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων υπέγραψε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Φουάντ Μεμπάζα σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί το κλίμα για τις επικείμενες εκλογές. Εν τω μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας ζητώντας την απομάκρυνση του νέου πρέσβη της Γαλλίας κατηγορώντας τον για προσβλητική συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού απέναντι στη χώρα που τον φιλοξενεί.
►18:30: ΚΟΥΒΕΪΤ: Χρήση δακρυγόνων έκανε σήμερα η  αστυνομία του Κουβέιτ χρησιμοποίησε προκειμένου  να διαλύσει διαδήλωση που πραγματοποίησαν 300 άραβες, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί υπηκοότητα σε χωριό έξω από την πόλη του Κουβέιτ, δήλωσε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μάχα αλ-Μπαργιάς της Οργάνωσης του Κουβέιτ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι.
►16:40: ΛΙΒΥΗ: Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα τη Λιβύη να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών, και ζήτησε από τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή να ανταποκριθούν στις "νόμιμες προσδοκίες» των λαών τους. "Καταδικάζω τη βία στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τη χρήση πυρών βαρέων όπλων και μιας μονάδας ελεύθερων σκοπευτών κατά των διαδηλωτών...είναι απαράδεκτο και τρομακτικό" δήλωσε ο ίδιος. Επίσης ο Χέιγκ είπε ότι οι αρχές του Μπαχρέιν, το οποίο ήταν βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1971, θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για το θάνατο των διαδηλωτών.
►16:35: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: "Περιορισμένος" ανασχηματισμό της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης" ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύντομα, στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. "Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια περιορισμένη αλλαγή τριών ή τεσσάρων υπουργών στη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αχμαντ Σαφίκ", επισήμανε ο ίδιος.
►16:42: Μπαχρέιν: Χιλιάδεςδιαδηλωτές έχουν εισέλθει, έπειτα και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, στην πλατεία Μαργαριταριού. Νωρίτερα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προέβη σε πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των τραυματιών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία. Ο πρίγκηπας και διάδοχος του θρόνου στο Μπαχρέιν, Σαλμάν Μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, έκανε έκκληση για ηρεμία και συνοχή του έθνους προκειμένου να ορίσουν "ημέρα πένθους για τους χαμένους αδελφούς".
►15:33 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές περίπου 60-80 άτομα μεταφέρθηκαν με προβλήματα στα μάτια και το αναπνευστικό από τα δακρυγόνα και τραύματα από σφαίρες καουτσούκ. Όπως δήλωσε ένας γιατρός από το νοσοκομείο Salmaniya, το νοσοκομείο δεν διαθέτει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά και δεν μπορεί να δεχθεί άλλους τραυματίες.
►15:22 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Πλατεία του Μαργαριταριού, μετά την επίθεση αστυνομικών σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές απομάκρυναν τα συρματοπλέγματα που περιέβαλαν την πλατεία. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από την περιοχή, ενώ η αστυνομία νωρίτερα  έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων ασφυξιογόνων αερίων σε έναν από τους άξονες που οδηγούν στην πλατεία. 
►15:08 ΑΛΓΕΡΙΑ Επεισόδια σημειώθηκαν στο Αλγέρι κατά τη διάρκεια πορείας που διοργάνωσε η αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του κόμματος Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD) Ταχαρ Μπέσμπες τραυματίστηκε ύστερα από επίθεση της αστυνομίας. "Δέχτηκε ένα χτύπημα στο στομάχι από έναν αστυνομικό. Πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχσέν Μπελαμπάς, εκπρόσωπος του RCD. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο βουλευτής έχει πέσει σε κώμα, ενώ σύμφωνα με τον Δρ. Ραφίκ Χάσαν του νοσοκομείο Mustepha, ο Μπέσμπες έχει υποστεί κρανιακό τραυματισμό.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από την πλατεία της 1ης Μαΐου έως την πλατεία των Μαρτύρων, σε απόσταση περίπου 4 μιλίων. Από το ξημέρωμα, οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν την πλατεία της 1ης Μαΐου και εμπόδιζαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την περίμετρο που είχε απομονωθεί με μεταλλικές μπαριέρες.
►14:13 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση του Μπαχρέιν απηύθυνε έκκληση για απεργία από την Κυριακή. Σύμφωνα με μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης αεροπορικής εταιρείας: "Το συνδικάτο της αεροπορικής εταιρείας Gulf Air δήλωσε στα μέλη του ότι η Γενική Ένωση Εργαζομένων του Μπαχρέιν απηύθυνε έκκληση για απεργία από τις 20 Φεβρουαρίου".
►13:40 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Δικαστήριο του Καΐρου ενέκρινε τη δημιουργία του κόμματος Ουασάτ, που εδώ και 15 χρόνια προσπαθούσε να εξασφαλίσει επίσημη άδεια. Το Κόμμα Ουασάτ (Κεντρώο Κόμμα), από το 1990, έχει ζητήσει τέσσερις φορές να του χορηγηθεί επίσημη άδεια και η σημερινή απόφαση θα του επιτρέψει να λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές. Το κόμμα ιδρύθηκε από ένα πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
►13:24 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την απόσυρση όλων των στρατιωτικών  από τους δρόμους του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διέταξε ο διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν. "Η Αυτού Υψηλότης ο διάδοχος του θρόνου Σάλμαν Μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων διέταξε την απόσυρση όλων των στρατιωτικών από τους δρόμους του Μπαχρέιν--με άμεση ισχύ. Η αστυνομική δύναμη του Μπαχρέιν θα συνεχίσει να επιβλέπει την τήρηση του νόμου και της τάξης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
►13:00 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Επεισόδια στη πλατεία του Μαργαριταριού. Η αστυνομία επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μανάμα, που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την πλατεία μετά την αποχώρηση του στρατού. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων καπνού, ενώ χτύπησαν τους διαδηλωτές.
►12:12 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Πολλά από τα τεθωρακισμένα οχήματα που έλεγχαν την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν, αποσύρθηκαν σήμερα. Ο στρατός ξεκίνησε να ελάγχοι την κυκλοφορία την Πέμπτη, μετά την επίθεση της αστυνομίς σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, προκαλώντας τον θάνατο 4 διαδηλωτών και τον τραυματισμό 231.
►12:05 ΥΕΜΕΝΗ Τουλάχιστον ένας φοιτητής σκοτώθηκε και άλλοι 5 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σαναά με υποστηρικτές του καθεστώτος.  Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο φοιτητής πυροβολήθηκε την ώρα των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν όταν υποστηρικτές του προέδρου Σάλεχ προσπάθησαν να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο.Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σημειώνεται στη Σαναά από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ.
►11:35 ΛΙΒΥΗ Τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων διέταξε ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, "Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες".
►10:45 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την έναρξη του διαλόγου άμεσα ζήτησε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Κάθριν Άστον.  "Ο διάλογος που ανακοινώθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα για να ανταποκριθεί στα αιτήματα και στις προσδοκίες του λαού πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση" τόνισε.
►09:14 ΛΙΒΥΗ Στους 84 ανέρχονται οι διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού της Λιβύης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). "Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι πυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα" δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. 
►08:46 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την απόσυρηση του στρατού από τους δρόμους και την παραίτηση της κυβέρνησης έθεσε η αντιπολίτευση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διάλογο, που ξεκίνησε ο πρίγκιπας της χώρας. "Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή βούληση για διάλογο επειδή ο στρατός είναι στους δρόμους. Για να εξετάσουμε τον διάλογο, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και ο στρατός να αποσυρθεί από τους δρόμους της πρωτεύουσας" δήλωσε ο Ιμπραήμ Ματάρ, ανώτρος αξιωματούχος του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Wefaq.  Σύμφωνα με τον ίδιο, 95 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς του στρατού, ενώ "τρεις εξ αυτών είναι κλινικά νεκροί".
►07:51 ΛΙΒΥΗ Οι αρχές της χώρας μπλόκαραν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επιχειρώντας να εμποδίσουν την οργάνωση νέων διαδηλώσεων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία συστημάτων ασφαλείας, Arbor Networks, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, "Η Λιβύη διέκοψε απότομα την πρόσβαση στο ίντερνετ στις 02:15 ώρα Ελλάδος και Λιβύης".
►05:42 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Πυρκαγιά ξέσπασε σε πυκνοκατοικημένη συνοικία του Καΐρου που φέρει το όνομα της Σούζαν Μουμπάρακ, συζύγου του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 40 οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ αρκετοί κάτοικοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Στις φλόγες παραδόθηκαν τουλάχιστον 7 κτίρια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.
►04:21 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τον σεΐχη του Μπαχρέιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκοί Οίκου, ο Ομπάμα "επανέλαβε την καταδίκη της βίας που ασκείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε έντονα την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη βία στην δικαιοσύνη". Ο Ομπάμα τόνισε στο βασιλιά του Μπαχρέιν ότι η σταθερότητα της χώρας "εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα του λαού του Μπαχρέιν και από μια διαδικασία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα εκπληρώνει τις προσδοκίες όλων των πολιτών του Μπαχρέιν".
Ο στρατός του Μπαχρέιν είχε κάνει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών σε πλατεία στην Μανάμα. Πληροφορίες έκαναν λόγο για 26 τραυματίες, ένας εκ των οποίων είναι κλινικά νεκρός. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 230 τραυματίστηκαν την Πέμπτη.
►00:44 ΛΙΒΥΗ: Στους 46 ανήλθαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 3 ημέρες στη χώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές ότι έδωσαν εντολή στην αστυνομία να ανοίξει αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την οργάνωση τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο. Όπως ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη πηγές από το νοσοκομείο της αλ Τζάλα, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης στη Βεγγάζη και πάνω από 110 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής. Τουλάχιστον 15 άλλοι σκοτώθηκαν επίσης την Πέμπτη στην αλ Μπάιντα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά την "ημέρα της οργής" εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.
►21:58 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που έχει τον έλεγχο της χώρας ανακοίνωσε ότι "δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιοτέρων απεργιακών κινητοποιήσεων", τονίζοντας ότι βλάπτουν την αιγυπτιακή οικονομία.
► 21:32 ΛΙΒΥΗ Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοσταθμού στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου. "Η έδρα του ραδιοσταθμού καίγεται. Οι διαδηλωτές μπήκαν στη συνέχεια στην έδρα του ραδιοσταθμού και την πυρπόλησαν", ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Βεγγάη έφτασαν τους 20, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στις κηδείες των νεκρών, που μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος
►21:27 ΜΠΑΧΡΕΙΝ: Σε διάλογο καλεί το καθεστώς του Μπαχρέιν. Ο βασιλιάς της χώρας, σεΐχης αλ Χαλίφα έδωσε εντολή στον πρίγκιπα "να ξεκινήσει, αμέσως, εθνικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη", ώστε να "αποτραπεί αυτή η κρίση, που συγκλονίζει το βασίλειο".
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς το Μπαχρέιν, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και για τη Λιβύη.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου