Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

3.500 επισκέψεις έχει δεχθεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης!

 της Χαράς Βηλαρά
Υπάρχουν πολλές ζωές στο περιθώριο, πολλοί «αόρατοι» άνθρωποι ανάμεσά μας, αφού η πολιτεία κλείνει τα μάτια να μη βλέπει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Άνθρωποι ανασφάλιστοι, κυρίως μετανάστες, και άρα αποκλεισμένοι από το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τους ίδιους αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Το ευτύχημα είναι ότι στο Ρέθυμνο από το 2008 υπάρχει μια δομή στην οποία μπορούν να απευθύνονται για να έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα δωρεάν. Μια δομή που λειτουργεί χάρη στην ευαισθητοποίηση γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, εργαζόμενων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περάσει την πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Συνολικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία  του Ιατρείου, 3531 επισκέψεις έχουν δεχθεί οι γιατροί που βρίσκονται στο ιατρείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ παρακολουθούνται σταθερά 1121 ασθενείς ενήλικες και παιδιά.
Έγκυες, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.ά., παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό ή φοβούνται να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του ότι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο λειτουργεί Παθολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό ιατρείο, Οδοντιατρείο και φαρμακείο.
Η προσέλευση μάλιστα αυξήθηκε σχεδόν κατά 100% το 2010 σε σχέση με το 2009, κάτι που αποδεικνύει πως το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει ασφάλεια εμφανίζει μεγάλη αυξητική τάση και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος όγκος ασθενών.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συνολικά 1000 εμβόλια έγιναν πέρυσι σε παιδιά, το 20% των ασθενών που επισκέφθηκαν το παθολογικό ιατρείο έχει χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρταση, καρδιοπάθειες, παρακολουθούνται 126 γυναίκες από τους γυναικολόγους, ενώ το οδοντιατρείο σε 4 μόνο μήνες λειτουργίας έχει δεχθεί 61 επισκέψεις.
Η δημιουργία του Ιατρείου

Πώς οδηγήθηκαν οι άνθρωποι που έστησαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης  στη δημιουργία του;
Οι ίδιοι λένε:
«Όσον αφορά στην πρόσβαση των «παράνομων» μεταναστών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ο νόμος είναι σαφής. Τους παρέχεται η άμεση βοήθεια για το επείγον πρόβλημά τους, αλλά δεν προβλέπεται τίποτα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων Υγείας, όπως είναι η παρακολούθηση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιοπάθειες. 
Στη χώρα μας ισχύει ένα νομικό καθεστώς που προστατεύει τα παιδιά ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας ή αν είναι ασφαλισμένα ή όχι, δίνοντάς τους πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο παροχής υγείας και δωρεάν εμβολιασμού. Στην πράξη αυτό δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.
Όσον αφορά στις εγκύους, μπορεί ο νόμος να τις προστατεύει και να τους δίνει το δικαίωμα σε δωρεάν παρακολούθηση της εγκυμοσύνης τους, όμως η κατάσταση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, εφόσον τόσο οι εξετάσεις όσο και τα φάρμακα της εγκυμοσύνης δεν είναι δωρεάν.
Όσον αφορά στην πρόληψη είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αλλά και καμία δυνατότητα, εφόσον τα τεράστια κενά στην αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων υγείας καθιστούν αυτό το θέμα «πολυτέλεια» για αυτούς του ανθρώπους.
Είναι αυτονόητο, πως όταν ένας πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, ζώντας σε κακές συνθήκες υγιεινής  προερχόμενος από χώρες που ενδημούν νοσήματα όπως η φυματίωση, τίθενται σοβαρά προβλήματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας. Η Δημόσια Υγεία είναι αγαθό και η σημερινή πολιτική υγείας ρισκάρει να τη χάσει, κλείνοντας τα μάτια σε ένα μέρος του πληθυσμού, ίσως αυτό που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με αυτά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο σκοπός του Ιατρείου είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια η ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρος του πληθυσμού από βασικές παροχές Υγείας όσο και σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας».

GOODNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου