Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΟΔΕΥΕΙ ...Τ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ

Μας ήθελαν καπνιστές για να κερδίζουν οι βιομηχανίες τσιγάρων. Μας ήθελαν φαγάδες για να καταναναλώνουμε, ότι κατασκεύαζαν. Τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες ανακάλυψαν ότι καπνιστές και στρουμπουλοί τους κοστίζουμε περισσότερο, δεν συμφέρουμε. Μη φανταστείτε ότι ενδιαφέρονται για την υγεία μας. Πρέπει να μπούμε σε δίαιτα για να αποδίδουμε περισσότερο κέρδος στον εργοδότη. Ανασκουμπωθείτε. Πως θα ζήσουν και  οι ασφαλιστικές;


Μερικά άρθρα που θα βοηθήσουν.


Διπλασιάστηκαν οι παχύσαρκοι παγκοσμίως
 Παρ 04/02/2011, tvxsteam
Παχύσαρκοι είναι ένας στους δέκα ενήλικες στον κόσμο, ενώ μέσα σε τριάντα χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός τους, σύμφωνα με βρετανοαμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Lancet».

Το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν δεδομένα από τον δείκτη μάζας σώματος, την χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά το χρονικό διάστημα από το 1980 έως το 2008. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη εντοπίζονταν περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες την ώρα που η παχυσαρκία αυξανόταν παγκοσμκίως.
Οι Βρετανοί έχουν το έκτο μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος στην Ευρώπη, ενώ οι Βρετανίδες τον ένατο.
Η παχυσαρκία, η χοληστερίνη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
Το 2008, το 9,8% των ανδρών και το 13% των γυναικών στον κόσμο ήταν υπέρβαροι, είχαν δηλαδή μάζα σώματος 30kg/m2. Αντιστοίχως, το 1980 τα ποσοστά αυτά ανέρχονταν στο 4,8% για τους άνδρες και στο 7,9% για τις γυναίκες.
Οι κάτοικοι των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού έχουν κατά μέσο όρο μάζα σώματος 34 - 35kg/m2, δηλαδή είναι 70% υψηλότερος από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής.
Η μάζα σώματος αυξήθηκε και στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία στις γυναίκες και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία στους άνδρες.
Παρ' όλα αυτά, όσο αυξάνεται η παχυσαρκία σε πολλές χώρες του κόσμου, τοσο οι πλουσιότερες χώρες κατορθώνουν να μειώσουν αμφότερες την χοληστερίνη και την υψηλή πίεση.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, παραδείγματος χάρη, σημειώθηκαν στις Αυστραλές και τους Βορειοαμερικανούς.
Οσον αφορά την Ευρώπη, την πίεσή τους μείωσαν περισσότερο οι Βρετανοί.
Τα υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης εντοπίζονται στις χώρες της Βαλτικής και της Δυτικής Αφρικής. Η συστολική πίεση φτάνει τα 135 mm/Hg για τις γυναίκες και στα 138mmHg για τους άνδρες στις χώρες αυτές.


Το πιο διαδεδομένο πρόβλημα υγείας στα βιομηχανικά κράτη η παχυσαρκία
Σάβ 25/09/2010, tvxsteam
Στο πιο διαδεδομένο πρόβλημα υγείας στα βιομηχανικά κράτη αναδεικνύεται η παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Oικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τις κυβερνήσεις να δράσουν για να το αντιμετωπίσουν.
Από το 1980, όταν λιγότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν παχύσαρκοι, τα ποσοστά έχουν διπλασιαστεί, ενώ σε πολλές χώρες έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα στο Παρίσι ο οργανισμός.
«Αν η τωρινή τάση συνεχιστεί περισσότεροι από 2 στους 3 ανθρώπους θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τουλάχιστον σε κάποιες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις» αναφέρεται στην έκθεση υπό τον τίτλο «Παχυσαρκία και η Οικονομία της πρόληψης» του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, παχύσαρκος θεωρείται κάποιος του οποίου ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) είναι πάνω από 30. Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται αν κανείς διαιρέσει το βάρος του σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των παχύσαρκων ανθρώπων περιλαμβάνουν: την αλλαγή στην παραγωγή τροφίμων, την αλλαγή του τρόπου ζωής και εργασίας που έχει οδηγήσει στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, τα αυξημένα επίπεδα στρες και οι αυξημένες ώρες εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Προς το παρόν το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων είναι γυναίκες, όμως τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους άνδρες αυξάνονται πιο γρήγορα απ' ότι στις γυναίκες στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Επιπλέον η παχυσαρκία παρατηρείται πιο συχνά στους φτωχούς και λιγότερο συχνά στους μορφωμένους. Αυτές οι κοινωνικές διαφορές είναι εμφανείς και στα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά, επισημαίνει ο οργανισμός.
Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στις ΗΠΑ, όπου το 2008 περίπου 3 στις 4 γυναίκες και 2 στους 3 άνδρες ήταν υπέρβαροι και περίπου το 1/3 όλων των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία υπολογίζεται ότι στοιχίζει στις ΗΠΑ το 5 με 10% των συνολικών τους εξόδων για την υγεία, σε σύγκριση με το 1 με 3% που κοστίζει στις περισσότερες χώρες.
Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν ώστε «να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής». Μία τέτοια συνολική στρατηγική θα απέτρεπε 155.000 θανάτους το χρόνο από χρόνιες παθήσεις στην Ιαπωνία, 75.000 στην Ιταλία, 70.000 στη Βρετανία και 40.000 στον Καναδά.



Επιδημία παχυσαρκίας στα ζώα διαπιστώνεται για πρώτη φορά
Πέμ 25/11/2010, tvxsteam
Τάση παχυσαρκίας στα θηλαστικά, κυρίως τα θηλυκά, διαπιστώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, υπό τον βιο-στατιστικολόγο Ντέηβιντ Άλισον του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα πολλά ζώα, από ποντίκια μέχρι οικιακά ζώα και πίθηκοι-πειραματόζωα στα εργαστήρια, αλλά και άγρια ζώα που ζουν κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, εμφάνιζαν βάρος-ρεκόρ. Ωστόσο, παραδέχονται ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν απόλυτα αυτό το φαινόμενο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, τονίζει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τις διαχρονικές μεταβολές στο βάρος διαφόρων ζώων, από τη στιγμή που δεν τρώνε σνακ ή άλλα πρόχειρα φαγητά χαμηλής ποιότητας, ούτε συνήθως μπορούν να κατηγορηθούν για ανάλογη έλλειψη σωματικής άσκησης, όπως οι άνθρωποι.
Οι ερευνητές μελέτησαν με στατιστικές μεθόδους περισσότερα από 20.000 ζώα από 12 διαφορετικά είδη, όπως μαϊμούδες, χιμπατζήδες, ποντίκια, αρουραίους, σκύλους κ.α. Ενδεικτικά, η έρευνα έδειξε, για παράδειγμα, ότι το βάρος των θηλυκών μακάκων αυξάνεται κατά 7,9% και των αρσενικών κατά 7,7% ανά δεκαετία, ενώ των αρσενικών ποντικών κατά 10,% και των θηλυκών κατά 11,8% ανά δεκαετία. Επίσης, οι θηλυκές γάτες αυξάνουν το βάρος τους κατά 13,6% και οι γάτοι κατά 5,7% ανά δεκαετία κατά μέσο όρο. Οι σκύλοι παχαίνουν 2 - 3% ανά δεκαετία.
Η ανθρώπινη παχυσαρκία αποδίδεται σε δύο κυρίως παράγοντες, στην ελλιπή σωματική άσκηση και στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων. Αν και η ανθρώπινη παχυσαρκία ορίζεται όταν ο δείκτης σωματικής μάζας (BMI) ξεπερνά το 30, στα ζώα δεν υπάρχει αντίστοιχος ορισμός.
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν αναμενόμενη εν μέρει την αυξανόμενη παχυσαρκία στα οικιακά ζώα, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, καθώς δεν κινούνται πολύ και, παράλληλα, συχνά τρώνε ό,τι παχυντικό τρώνε και οι ιδιοκτήτες τους, ενώ ακόμα και για τους ποντικούς μπορεί να υπάρχει μια ανάλογη εξήγηση, καθώς τρώνε συχνά από τα σκουπίδια των ανθρώπων. Όμως δεν μπορεί να ερμηνευτεί εξίσου η αύξηση βάρους στα πειραματόζωα των εργαστηρίων που κάνουν προσεκτικά ελεγχόμενη διατροφή. «Κάτι συμβαίνει σίγουρα. Πρέπει να υπάρχουν άλλοι παράγοντες (για την παχυσαρκία) που δεν έχουμε εντοπίσει», δήλωσε ο Άλισον.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν να παίζει ρόλο για την αυξανόμενη παχυσαρκία η δράση κάποιων παθογόνων μικρο-οργανισμών, όπως οι ιοί. Για παράδειγμα, ο αδενοϊός AD36 έχει ήδη συσχετιστεί με την εμφάνιση παχυσαρκίας τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Από την άλλη, διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που διασπείρονται στο περιβάλλον, διαταράσσουν τις ορμόνες και φαίνεται να επιδρούν στην παχυσαρκία. Άλλοι παράγοντες, που προέρχονται από τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως η διάχυτη φωτο-ρύπανση και η συνεπακόλουθη διαταραχή του ύπνου των ζώων, μπορεί να παίζουν ρόλο, σύμφωνα με τον Άλισον.


ΗΠΑ: «Οι παχύσαρκοι εργαζόμενοι στοιχίζουν 73 δισ. δολάρια ετησίως στους εργοδότες»
Παρ 08/10/2010, tvxsteam
Στο στόχαστρο βρίσκονται όλο και περισσότερο οι παχύσαρκοι πολίτες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, οι αμερικανοί εργαζόμενοι που είναι παχύσαρκοι στοιχίζουν στους εργοδότες τους περίπου 73 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας που οφείλεται στην εύθραυστη υγεία τους.
Όπως επισημαίνει ο Ερικ Φίνκελστάιν, ερευνητής του Πανεπιστημίου Ντιουκ-Νάσιοναλ της Σιγκαπούρης που διεξήγαγε την έρευνα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην πρόσληψη "1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο με ετήσιο μισθό 42.000 δολάρια", ποσό που προέκυψε από τα ιατρικά έξοδα, τη μειωμένη παραγωγικότητα και τις απουσίες των παχύσαρκων εργαζομένων από την εργασία τους.
Συνδυάζοντας αυτούς τους τρεις παράγοντες, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι «κόστος» της παχυσαρκίας φτάνει τα 16.900 δολάρια ετησίως για τις γυναίκες που έχουν 45 κιλά παραπάνω ή περισσότερο και 15.500 δολάρια για τους άντρες συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Occupational and Environmental Medicine, η μειωμένη παραγωγικότητα των παχύσαρκων είναι αυτό που κοστίζει περισσότερο. Η απώλεια παραγωγικότητας μετρήθηκε υπολογίζοντας το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη στιγμή που ο εργαζόμενος φτάνει στον τόπο εργασίας και στο πότε αρχίζει να δουλεύει. Στα δεδομένα αυτά προστίθεται ο χρόνος που περνά χωρίς ο εργαζόμενος να κάνει αυτά που του έχουν ανατεθεί, λόγω της έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης, της κούρασης, αλλά και της αφηρημάδας.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η παχυσαρκία στοιχίζει κάθε χρόνο στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 215 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τεράστιο αυτό ποσό περιλαμβάνονται ιατρικά έξοδα, αλλά και έμμεσες απώλειες κυρίως λόγω της μειωμένης αποδοτικότητάς τους στην εργασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η παχυσαρκία στοιχίζει κάθε χρόνο στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 215 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικά έξοδα, αλλά και έμμεσες απώλειες κυρίως λόγω της μειωμένης αποδοτικότητάς τους στην εργασία.
ΟΟΣΑ: Έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι
Οι Αυστραλοί παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έξι στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι και η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση των κρατών με τους περισσότερους υπέρβαρους πολίτες: το 58,9% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά των παχύσαρκων Αυστραλών είναι τα πλέον αυξανόμενα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. Η έκθεση, που ανέλυσε 33 χώρες, ανάμεσα τους κι η Ελλάδα, αναφέρει πως ένας στους δυο Αυστραλούς είναι υπέρβαροι και το ποσοστό τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% στα επόμενα δέκα χρόνια.
Στο Μεξικό ανήκει ο τίτλος του πιο υπέρβαρου έθνους στον πλανήτη, με ποσοστό που φτάνει το 69,5% του πληθυσμού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ελλάδα, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πριν από το 1980, τα ποσοστά δεν ξεπερνούσαν το 10% του πληθυσμού. Από τότε, οι παχύσαρκοι έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, ενώ υπέρβαρο είναι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, τουλάχιστον στα μισά κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.
Δυο στα πέντε ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα
Δύο στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, με τα ποσοστά να σημειώνουν έντονα αυξητική τάση. Το 50% έως 80% θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
Οι ειδικοί αποδίδουν τη δυσμενή αυτή εικόνα στον τρόπο ζωής. Από μελέτη της ίδιας κλινικής φάνηκε ότι τα παιδιά έχουν γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμα, καθώς παρακολουθούν εξωσχολικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, φροντιστήριο) 6,5 ώρες την εβδομάδα. Η μελέτη έδειξε ότι οι γονείς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία των παιδιών τους, αν αλλάξουν οι ίδιοι διατροφική συμπεριφορά. Καθοριστική παρέμβαση είναι και η διάταξη των αντικειμένων στο σπίτι με τρόπο που να μην ενθαρρύνεται η παρακολούθηση τηλεόρασης.
TVXS

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΝΤΩΣ

Ο Ποπάι είχε δίκιο!
Αν κανείς τρώει ένα πιάτο σπανάκι τη μέρα, οι μύες του θα γίνουν πιο αποδοτικοί και άρα πιο δυνατοί, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει… τον Ποπάι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Έντι Βάϊτσμπεργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Cell Metabolism” (Μεταβολισμός Κυττάρου), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά μειώνει έως 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κανείς ασκείται σωματικά.
Η ωφέλεια του σπανακιού «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να ‘τρέχουν’ πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο Βάιτσμπεργκ.
Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετριόταν το οξυγόνο τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.
Ο ναυτικός«Ποπάι», δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη στην αγάπη του στο σπανάκι, το οποίο θεωρούσε το μυστικό «όπλο» για τη δύναμή του. Αρχικά ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, θεωρήθηκε ότι παρέχει την ωφέλεια για την μυϊκή ενδυνάμωση, όμως τώρα οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι τα νιτρικά άλατα είναι αυτά που το καθιστούν «σούπερ-τροφή». Και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν αυτά τα άλατα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούντο ότι δεν έχουν θρεπτική αξία.
Οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Από την άλλη, τα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπως όλες οι «μηχανές», χάνουν ενέργεια λόγω θερμικών απωλειών, όμως τα νιτρικά άλατα φαίνεται πως σταματούν αυτές τις απώλειες και κάνουν τα κύτταρα -συνεπώς και τους μυς- πιο αποδοτικά.

GOODNET

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου