Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πορεία αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας στο Ρέθυμνο

09/02/11
Πορεία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στα 8 άτομα τα οποία διώκονται με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μετά από τη βοήθεια που προσέφεραν στους μετανάστες τις μέρες που εξελίσσονταν τα γεγονότα στη Νομική σχολή Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο.



Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων Ρεθύμνου, του Συντονιστικού Αντιρατσιστικών Κινήσεων Ρεθύμνου, της Νεολαίας του Συνασπισμού, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κόντρα Μπάντα, η πρωτοβουλία ατόμων από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι για αλληλεγγύη στους μετανάστες καθώς και αρκετοί Ρεθυμνιώτες.
Υπενθυμίζουμε πως η πορεία επρόκειτο να γίνει την περασμένη Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής.
Οι διαδηλωτές, μετά από συγκέντρωση στο Δημαρχείο, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας κείμενα σχετικά τόσο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας, όσο και ενάντια στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση σε γενικότερα επίπεδα.
Στο κείμενό της η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι μετανάστες ζητούν το αυτονόητο, να μην είναι σκλάβοι εργάτες χωρίς δικαιώματα και να μην ζουν σαν κυνηγημένα ζώα». Επίσης υπερασπίζεται το άσυλο, κατακρίνοντας τη στάση των ΜΜΕ και της κυβέρνησης κατά τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως «η νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά δεν ωφελεί μόνο τους ίδιους αλλά κάθε εργαζόμενο που πλήττεται από την επίθεση της κυβέρνησης του Μνημονίου και της Τρόικας».
Από την πλευρά της η Νεολαία Συνασπισμού Κρήτης ξεκαθαρίζει πως «οι μετανάστες ουσιαστικά ζητούν να μην είναι αόρατοι» καλώντας τους νέους και τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν τον αγώνα των μεταναστών και την απεργία πείνας που κάνουν σαν δικό τους αγώνα. «Με την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη μας οι μετανάστες μπορούν να νικήσουν και μαζί τους να νικήσει και το σύνθημα “Έλληνες και Ξένοι Εργάτες Ενωμένοι”» τονίζει τέλος η Νεολαία του Συνασπισμού.
«Οι άνθρωποι αυτοί μετά από χρόνια δουλειάς, καταπίεσης και εκμετάλλευσης στη χώρα, διεκδικούν αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: να εργάζονται, να σπουδάζουν, να έχουν νοσοκομειακή περίθαλψη, να ζουν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε κείμενό της η Κόντρα Μπάντα καταδικάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει τις άδειες παραμονής που είχε δώσει το 2008 σε 15 μετανάστες απεργούς πείνας, στα Χανιά.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αναφέρεται στο κείμενό της και η Πρωτοβουλία ατόμων από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι για αλληλεγγύη στους μετανάστες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «εκτός από τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τον κοινωνικό ρατσισμό και την περιθωριοποίηση αλλά και με συνεχόμενες επιθέσεις και τραμπουκισμούς από ακροδεξιές οργανώσεις και δήθεν αγανακτισμένους πολίτες με την ανοχή της αστυνομίας».
ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου