Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η αγωνιστικότητα, η μόνη «ασθένεια» των μεταναστών απεργών πείνας

Την Κυριακή 13/2, και ενώ οι 300 μετανάστες εργάτες βρίσκονταν στην 20η μέρα απεργίας πείνας, «επισκέφτηκε» το χώρο όπου πραγματοποιείται ο αγώνας τους  στην Αθήνα κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, από την υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτελούμενο από γιατρό, ψυχολόγο και κοινωνικό
λειτουργό, με αιτιολογία την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών «ψυχολογικής βοήθειας και αποφόρτισης»… Λίγο αργότερα, και μετά την άρνηση απεργών και αλληλέγγυων να δεχτούν αυτές τις «υπηρεσίες» ο υπουργός Υγείας, αναμασώντας κινδυνολογίες για επιδημία της γρίπης των χοίρων δήλωσε ότι « οι απεργοί πείνας μετανάστες της Υπατίας αποτελούν την μεγαλύτερη βόμβα για τη δημόσια υγεία». Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αν οι απεργοί «δε συνεργαστούν θα εισηγηθούμε την απομάκρυνσή τους».
Την απάντηση την έλαβαν από τη συνέλευση των ίδιων των απεργών: «Για τις ιατρικές υπηρεσίες έχουμε να πούμε ότι υπάρχουν γιατροί που είναι δίπλα μας από την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας και μας παρακολουθούν σε 24ωρη βάση. Για την «ψυχολογική βοήθεια» θεωρούμε απαράδεκτη και προσβλητική αυτή την αναφορά. Δεν είμαστε ψυχολογικά διαταραγμένοι. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα μέσα από δικές μας συνειδητές διαδικασίες. Το ηθικό μας και η ψυχολογία μας είναι πολύ ψηλά και δεν έχουμε ανάγκη από καμιά ψυχολογική βοήθεια. Η ενότητά μας και η συλλογικότητά μας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος.» Την ανακοίνωση αυτή συμπληρώνει και η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ότι ο ίδιος ο Λοβέρδος «γνωρίζει καλά ότι οι απεργοί πείνας δεν έχουν λοιμώδη νοσήματα και επιπλέον βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση γιατρών που έχει ορίσει η ΟΕΝΓΕ, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη της νοσηλείας τους αν κάτι τέτοιο χρειαστεί και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μεταναστών.»
Είναι λοιπόν ξεκάθαρες οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Από τη μία να ψυχιατρικοποιήσει την απεργία πείνας, να την απογυμνώσει από το περιεχόμενό της ως αγώνα, να επιχειρήσει να εμφανίσει για άλλη μια φορά τους μετανάστες ως εξαθλιωμένους, μη βρισκόμενους σε θέση να σκέφτονται και να λαμβάνουν αποφάσεις και άρα καθοδηγούμενους (όπως πίσω από κάθε κοινωνικό αγώνα όσοι τον κάνουν βρίσκονται «υποκινούμενοι»). Και από την άλλη, να εγείρει, μέσω της επιδημιολογίας, όλα τα συντηρητικά αντανακλαστικά του φόβου που προκύπτει μπροστά σε μια κατάσταση που δήθεν απειλείται η υγεία. Άλλωστε είναι  ο ίδιος που είχε μιλήσει για το κόστος των 150.000.000 ευρώ ετησίως στο σύστημα υγείας από τους μετανάστες ξεχνώντας ότι οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι που παράγουν και θα έπρεπε να έχουν «ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα» με τους ντόπιους, όπως οι ίδιοι απεργοί πείνας ζητούν. Επίσης ξεχνάει πως το ίδιο το καθεστώς παρανομίας τους αναγκάζει να είναι ανασφάλιστοι και έτσι τα αφεντικά να γλιτώνουν τις εισφορές. Προσπαθεί έτσι να απεμπολήσει τις ευθύνες για τις περικοπές στη δημόσια υγεία ρίχνοντας (και για αυτό το θέμα…) το φταίξιμο στους μετανάστες. Αυτό έρχεται παράλληλα με την επιβολή αντιτίμου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, κάτι που στρέφεται ευθέως ενάντια στους μετανάστες αλλά και στους έλληνες εργαζόμενους, και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως οι διαιρέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων μόνο το κεφάλαιο και το κράτος εξυπηρετούν.
Για αυτούς τους λόγους προχωράμε σε συμβολική κατάληψη του παραρτήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι που επιχειρήθηκε να στηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Για εμάς, το μόνο «μικρόβιο» που μπορούν να μεταδώσουν αυτοί οι αγωνιστές μετανάστες είναι αυτό της αξιοπρέπειας, της αγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης.
Η απεργία πείνας θα νικήσει!
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 Μετανάστες Απεργούς Πείνας στην Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου