Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 ''Alterthess.gr''

Με προσανατολισμό το ανεξάρτητο σινεμά
Γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Το στίγμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Δημήτρης Εϊπίδης στη σημερινή (Τρίτη 25/11) συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής 52ης διοργάνωσης.
Η αναφορά του στο πλούσιο πρόγραμμα το οποίο έχει προσανατολισμό στο ανεξάρτητο σινεμά, έδωσε αυτό το στίγμα. Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε πως «το Χόλιγουντ δεν έχει θέση στο φεστιβάλ, άλλωστε προβάλλεται αρκετά στις αίθουσες».
Με ταινίες από όλον τον κόσμο, σημαντικές παρουσίες και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις
 το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρά τη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού του δε φαίνεται να χάνει τίποτε από τα ενδιαφέρον του.
Με την προβολή της ταινίας «Οι απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν, και παρόντος του σκηνοθέτη, θα γίνει η επίσημη έναρξη στις 4 Νοεμβρίου στο Ολυμπιον.
Τιμώμενα πρόσωπα, θα είναι η Σάρα Ντράιβερ, συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρτμους και μία από τις πιο σημαντικές σκηνοθέτιδες του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά, ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος στο δανέζικο σινεμά, ο Ούρλιχ Ζάιντλ, ο προκλητικός αυστριακός δημιουργός και ο Ερντέν Κιράλ, ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Τουρκίας, «μαθητής» του Γιλμάζ Γκιουνέι.
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 13 Νοεμβρίου ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου. Στη λήξη θα προβληθεί η ταινία του Σον Ντέρκιν «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν», η οποία τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό
Δέκα πέντε ταινίες, πρώτες και δεύτερες μεγάλου μήκους των σκηνοθετών, θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και δύο ελληνικές: «J.A.C.E.» του Μενάλαου Καραμαγγιώλη (συμπαραγωγής με Πορτογαλία, Τουρκία, ΠΓΔΜ και Ολλανδία) και «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη. Οι υπόλοιπες ταινίες είναι:
«Ο πωλητής» (Σεμπαστιάν Πιλκότε-Καναδάς), «Ογδόντα γράμματα» (Βάκλαβ Κάντρνκα-Τσεχία), «Το σπίτι» (Ζουζάνα Λιόβα-Σλοβακία), «Η πλημμύρα» (Γκάι Νατίβ-Ισραήλ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία), «Διόδια» (Τολγκά Καρατσελίκ-Τουρκία), «Γάιδαροι» Οντίν Σαλαζάρ Φλόρες-Μεξικό), «Ιδού ο αμνός» Τζον Μακίλντουφ-Ηνωμένο Βασίλειο), «Πορφίριο» (Αλεχάντρο Λάντες-Κολομβία, Ισπανία, Ουρουγουάη, Αργεντινή Γαλλία), «Χωρίς» (Μαρκ Τζάκσον-ΗΠΑ), «Πορτρέτο στο λυκόφως» (Ανγκελίνα Νικόνοβα-Ρωσία), «Αλόις Νέμπελ» (Τόιμας Λούνβακ-Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία), «Η χώρα της λήθης» (Μισέλ Μογκανίμ-Γαλλία, Γερμναί, Πολωνία, Ουκρανία), ¨Η φωτιά» (Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε-Γερμανία).

Οι ελληνικές ταινίες
Περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες φιλοξενούνται στις επιμέρους ενότητες του φεστιβάλ. Εκτός από τις δύο που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν οι εξής:
«Σωτηρία» (Ιάσων Τζαβέλλας), «F.L.S.» (Θάνος Τσαβλής), «Η πόλη των παιδιών» (Γιώργος Γκικαπέππας), «Magic hour» (Κώστας Καπάκας), «Σούπερ Δημήτριος» (Γιώργος Παπαϊωάννου), « Η Αφροδίτη στην αυλή» (Τηλέμαχος Αλεξίου-συμπαραγωγή με τη Γερμανία), «Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια» (Αλέξης Τσάφας-συμπαραγωγή με το Πράσινο Ακρωτήριο). ΣΕ ειδικές προβολές θα προβληθούν οι ταινίες «Man at sea» (Κωνσταντίνος Γιάνναρης) και «Άδικος κόσμος» (Φίλιππος Τσίτος).
Στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη θα προβληθεί η ταινία «Ηλέκτρα» η οποία αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του αξέχαστου δημιουργού.
Αφιερώματα
Με ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο Κωνσταντίνο Γιάνναρη, το φεστιβάλ τιμά έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους έλληνες σκηνοθέτες. Θα προβληθούν 5 μεγάλου, 10 μεσαίου και όλες οι μικρού μήκους ταινίες του.
Το αφιέρωμα στον Πάολο Σορεντίνο, ένα σημαντικό σκηνοθέτη από τη γειτονική Ιταλία, περιλαμβάνει τόσο τις λιγότερο γνωστές μικρού μήκους ταινίες του όσο και τις πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας. Πρεμιέρα θα κάνει και η τελευταία ταινία του Σορεντίνο, ¨Αυτές πρέπει να είναι ο τόπος» με πρωταγωνιστή το Σον Πεν.
Υπάρχουν ακόμη τα αφιερώματα, που αναφέρονται παραπάνω στη Σάρα Ντράιβερ, τον Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και τον Ούρλιχ Ζάιντλ.
Ανοιχτοί Ορίζοντες
Με ταινίες που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος για μια ακόμη χρονιά δίνουν το παρών οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, το αγαπημένο τμήμα του κοινού. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες δημιουργών όπως οι Μισέλ Οσελό, Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό, Εμανουέλε Κριαλέζε, αλλά και Κρίστοφερ Μπόε.
Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, «Το παιδί με το ποδήλατο», αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Φάουστ»  Επίσης οι ταινίες των  Ματιέ Κασοβίτς, «Η τάξη και το ηθικό» και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ, «Έλενα» καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε  5ετή ποινή φυλάκισης.

Ματιές στα Βαλκάνια
Οι κινηματογραφιστές που εκπροσωπούν τη βαλκανική χερσόνησο χτίζουν χρόνο με το χρόνο ένα συμπαγές κινηματογραφικό σύνολο με τις εθνικές αλλά και τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες ο κάθε ένας. Έτσι οι Ματιές στα Βαλκάνια δυναμώνουν χρόνο με το χρόνο αποκτώντας όλο και περισσότερους φίλους οι οποίοι ενδιαφέρονται για το σινεμά της γειτονιάς τους.  Φέτος το τμήμα προτείνει τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό.
Στο πλαίσιο του τμήματος αυτού εντάσσεται και το αφιέρωμα στον τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, το οποίο περιλαμβάνει 9 ταινίες.

Τα υπόλοιπα
Όμως εκτός από όλα τα παραπάνω το φεστιβάλ περιλαμβάνει κι άλλες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον προβλέπεται το Πειραματικό Φόρουμ, το οποίο είναι βασισμένο στην ιδέα ο Μύθος της Εξαφάνισης/η Εξαφάνιση του Μύθου.
Υπάρχουν ακόμη εκθέσεις («Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη, ¨Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες-φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική», έκθεση του τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), εργαστήρια (Ούρλιχ Ζάιντλ), συζητήσεις (Νέος κινηματογράφος, νέες προοπτικές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου