Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


 20/10/2011
Θέματα που συζητήθηκαν

Θέμα 1: Λήξη της κατάληψης στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.
Απόφαση
Μετά από έντονη συζήτηση αποφασίστηκε η λήξη της κατάληψης εφόσον το θέλουν οι καταληψίες εργαζόμενοι της Αντιπεριφέρειας.

Προτάσεις
  • Να λήξη η κατάληψη εφόσον το θέλουν οι καταληψίες εργαζόμενοι της Αντιπεριφέρειας.
  • Να συνεχιστεί η κατάληψη εάν υπάρχει διαθεσιμότητα ατόμων να την κρατήσουν .
  • Πρώτα να πάρει απόφαση η εδώ συνέλευση και μετά να δούμε τι διάθεση έχουν οι εργαζόμενοι. Προτείνουμε στους εργαζόμενους της αντιπεριφερειας να κάνουν στο σωματείο τους νέα συνέλευση με αίτημα να συνεχιστεί η κατάληψη. Αν πάρουν αρνητική απόφαση, μετά θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.
  • Να λήξη η κατάληψη, και εφόσον το επιθυμεί η συνέλευση να γίνει καινούρια συνέλευση αύριο για να αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει επανακατάληψη .


Τοποθετήσεις
Νίκος (Φοιτητής ΤΕΙ): Σήμερα υπάρχει νεκρός από τα δακρυγόνα. Θα πρέπει να απαντηθεί συνεχίζοντας την απεργία. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η κατάληψη. Αποδείχτηκε ότι είναι κέντρο αγώνα και συντονισμού δράσεων. Η κατάληψη θα πρέπει να κρατηθεί. Είναι υποχώρηση να σταματήσουμε. Η απάντηση είναι να συνεχίσουμε με απεργίες και καταλήψεις.
Έκανε αναφορά στην συνάντηση της πορείας του ΠΑΜΕ με την πορεία όλων των υπολοίπων (σωματεία κ.λ.π.) στο Δημαρχείο. Υπήρξε λεκτική σύγκρουση. Τους καλούσαμε για ενότητα με το σύνθημα «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».
Για τα χαράτσια: Δεν πρέπει να τα πληρώσουμε. Είναι στο χέρι μας. Να επιβληθεί με απεργίες στη ΔΕΗ, στις τράπεζες, στις εφορίες. Είμαστε δύναμη και πρέπει να συνεχιστεί με συνεχόμενες απεργίες και καταλήψεις.

Ομιλητής (εργαζόμενος Αντιπεριφέρειας): Είναι σημαντικό αυτό που γίνεται εδώ. Η κατάληψη βοήθησε. Οι άνθρωποι επικοινώνησαν. Αλλά αύριο οι περισσότεροι πρέπει να πάμε στη δουλειά μας. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους. Θα εκφυλιστεί. Να βρούμε εναλλακτικές μορφές πάλης.

Ομιλητής (εργαζόμενος Αντιπεριφέρειας): Είμαι εργαζόμενος εδώ. Αύριο κάποιοι συνάδελφοι θέλουν να εργαστούν. Να τους σεβαστούμε και στο μέλλον να βρεθούμε πάλι μαζί.

Ομιλητής: Αύριο είναι Παρασκευή και μετά Σαββατοκύριακο. Οπότε μπορούμε να αποφασίσουμε πιο άνετα εναλλακτικές λύσεις.

Νικόλας: Κινηματική κατάκτηση η συνύπαρξη, επικοινωνία και η συσπείρωση κατά τις μέρες της κατάληψης. Υπέρβαση του κινήματος στο Ρέθυμνο.
Για τη συνέχιση ή όχι. Δημόσια έχει ανακοινωθεί ότι συνεχίζεται ο αγώνας και προτείνω συνέχιση της κατάληψης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα ατόμων. Η κατάληψη απελευθερώνει τον εργαζόμενο από τα δεσμά της εργασίας – μισθωτής σκλαβιάς. Αν υπάρξουν ευρύτερα κινηματικά κομμάτια με διαθεσιμότητα έμπρακτη, θα στηρίξουμε.

Ομιλητής: Είναι ελπιδοφόρο ότι ενώθηκαν τμήματα αλλότρια αλλά με κοινό στόχο. Να βρούμε ότι μας ενώνει. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να υπάρχει κίνημα είτε εδώ, είτε αλλού έξω στην κοινωνία.
Να βρούμε τον αρχιεπίσκοπο να ενισχύσει τα συσσίτια.

ΕΛΜΕ: Απόφαση Ρεθύμνου. Στηρίζουμε την κατάληψη με την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι της Αντιπεριφέρειας αποφασίσουν ότι θέλουν να την συνεχίσουν. Αν δεν θέλουν να συνεχιστεί, να προχωρήσουμε σε καταλήψεις άλλων δημόσιων χώρων τις οποίες θα τις κρατήσουν εκ περιτροπής τα πρωτοβάθμια σωματεία ,τα οποία δύναται να προκηρύξουν 4ωρες στάσεις εργασίας.

Νίκος: Να περιφρουρηθεί η ενότητα. Για την κατάληψη να υπακούσουμε στην απόφαση των εργαζομένων της Αντιπεριφέρειας. Έχει λήξει η αιτία της κατάληψης, εφόσον ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Να κρατήσουμε δυνάμεις. Σύνεση στις αποφάσεις.

Φωτεινή: Ιστορικά αυτό που έγινε με την συμμετοχή του κόσμου στην 48ωρη απεργία στο Ρέθυμνο, και στο Σύνταγμα δεν έχει ξαναγίνει. Σήμερα η κρατική καταστολή δολοφόνησε ένα διαδηλωτή. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία. Χρειάζεται επιμονή στο να πέσει η κυβέρνηση. Δεν φεύγουμε μέχρι να φύγουν.
Πρόταση. Άμεσα συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματίων και απεργίες ώστε να στηριχθεί και η κατάληψη της Νομαρχίας με αίτημα «Γενική απεργία μέχρι να πέσει η κυβέρνηση».

Ανδρέας Οικονόμου: Κριτήριο να έχουμε. Υπάρχει ασταθής ισορροπία. Το υπάρχων πολιτικό σύστημα δεν έχει διέξοδο και εφεδρεία. Ο κόσμος, όμως, δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα και να τους διώξει. Είναι σοφή η απόφαση της ΕΛΜΕ. Αν ξεσηκωθούν και άλλες ομοσπονδίες, όπως οι ΟΤΑ θα δούμε τι θα κάνουμε. Να μην ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Να δοθεί η μάχη πάνω και σε αυτό. Πρέπει να πέσει αυτή η κυβέρνηση.
Για την κατάληψη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και συναίνεση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της Αντιπεριφέρειας.
Βασικό το πολιτικό κυρίαρχο θέμα με το ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση. Αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα δεν έχουμε λύσει το βασικότερο.

Άκης (Εκπρόσωπος εργαζομένων Αντιπεριφέρειας): Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση. Η απόφαση μας είναι η κατάληψη να τελειώσει απόψε.

Νίκος: Όσες φορές έχει υπάρξει νεκρός, το κίνημα απάντησε με κλιμάκωση. Είναι πιθανόν το ΠΑΜΕ και η ΓΕΝΟΠ να προκηρύξουν απεργία. Η κατάληψη έπαιξε σοβαρό προωθητικό ρόλο. Ήταν δυνατή λόγω της προεργασίας των προηγούμενων εβδομάδων στους εργασιακούς χώρους. Χρειαζόμαστε τους κοινωνικούς χώρους των εργαζομένων. Οι φοιτητές πρέπει να κάνουν το αντίστοιχο στο πανεπιστήμιο, αν θέλουμε να συνεχίζεται το κίνημα. Να γίνονται γενικές συνελεύσεις. Ζωντανό το κύτταρο της συνέλευσης για κίνημα διαρκείας. Στο πανεπιστήμιο να δοθεί μάχη για γενική συνέλευση του φοιτητικού κινήματος.

Ανδρέας Ξανθός: Συνιστά εκτροπή η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης, εκβιάζοντας τις συνειδήσεις των βουλευτών της. Η εκτροπή παράγει σύγκρουση. Στη σύγκρουση απαντάμε με ενότητα και συλλογικότητα.
Σήμερα είχαμε τραγική εξέλιξη, έχουμε νεκρό από ένταση που προκλήθηκε μεταξύ διαδηλωτών.
Για την κατάληψη. Έπαιξε σημαντικό ρόλο γιατί υπήρξε συναίνεση των εργαζομένων και απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Δεν είναι θέμα (η συνέχιση της ) διαθεσιμότητας. Δεν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για την συνέχιση. Προέχει να γυρίσουμε στο αρχικό σημείο δηλ. στις συνελεύσεις όπου θα συζητήσουμε πως θα συνεχίσουμε με όρους, όμως, μαζικούς και ένταξη στο κίνημα όλων όσων πλήττονται.

Αλέκος: Οι χώροι εργασίας χρειάζονται χρόνια για να φτάσουν ως εδώ και να γίνει κατάληψη. Θυμίζω ότι παραλίγο να σπάσουμε την πόρτα για να μπούμε εδώ μέσα και να υλοποιήσουμε την κατάληψη.

Στέλλα: Η συναίνεση και ο συντηρητισμός σας, μας έφερε ως εδώ. Πρέπει να μπορούμε να αντιστεκόμαστε. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα. Εργάζομαι 8 χρόνια στο Ρέθυμνο και δεν μου έχουν βάλει ένα ένσημο.

Μανώλης: Αισθάνομαι δύσκολα μετά από αυτό που έγινε σήμερα. Ο διοικητής της αστυνομίας με κάλεσε ως δήθεν αρχηγό για να με ρωτήσει τι θα κάνουμε στην συνέχεια. «Δεν υπάρχει αρχηγός, άλλος, εκτός από την assablea» απάντησα. «Θα αποφασίσει η Συνέλευση». Οι Γενικές Συνελεύσεις να είναι το κυρίαρχο όργανο για την αντιμετώπιση της σημερινής συγκυρίας. Έγινε συνείδηση η ανάγκη της λειτουργίας χωρίς εκπροσώπηση αλλά με συμμετοχή.
Οι εργαζόμενοι εδώ, δεν έχουν σύλλογο και δεν νομιμοποιούνται για αποφάσεις. Το παρακάμψαμε και πήραμε απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
Να μην διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους εργαζομένους στην Αντιπεριφέρεια. Εχθές το πρωί δώσαμε μάχη με συναδέλφους που προσπάθησαν να σπάσουν την κατάληψη. Γι αυτό βρήκατε την πόρτα κλειστή. Προσωπικά είμαι υπέρ της κατάληψης. Αλλά πολιτικά σωστό θεωρώ το να κρατηθεί η ενότητα και να σεβαστούμε την απόφαση των συναδέλφων.

Κατερίνα: Οι πλατείες έφεραν το αίτημα της Δημοκρατίας και έφεραν την ενότητα. Αγώνας παρατεταμένος είναι η απάντηση. Όχι το αν θα συνεχιστεί η κατάληψη ή όχι.

Γιάννης: Μια παρτίδα σκάκι μου έρχεται στο μυαλό. Όπου για να κερδίσεις τη μάχη πρέπει να θυσιάσεις πιόνια. Ακόμα και σημαντικά.
Μάχη σε ένα ταξικό πόλεμο, που πρέπει να τελειώσει. Ο νικητής είναι πάντα ένας.
Αγώνας= μορφή + περιεχόμενο. Η κατάληψη είναι μορφή αγώνα. Κι έτσι δεν πρέπει να συνεχιστεί αφού δεν υπάρχει απεργία. Το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση είναι η πρώτη μας μάχη. Όχι ο αυτοσκοπός. Όχι ξανά στην ίδια λούμπα του δικομματισμού. Η οικονομική κρίση απειλεί τη φυσική μας παρουσία. Η ανεργία είναι μπροστά μας.
Η προοπτική να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύεται από την ανατροπή της πολιτικής που πρεσβεύει. Είναι φτωχή σαν σκέψη για το κίνημα, το αν θα συνεχιστεί η κατάληψη ή όχι, αφού δεν έχει λήξει σημαντικότερα ζητήματα .
Για την κατάληψη το κύριο επιχείρημα είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν πάρει απόφαση να μην συνεχιστεί η κατάληψη και τους εργαζομένους αυτούς τους θέλουμε μαζί μας.

Τζίμης: Το πρώτο λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι για το αν συνεχιστεί η κατάληψη. Αυτό το διήμερο λειτούργησε η άμεση δημοκρατία κι αυτό είναι η παρακαταθήκη για το αύριο. Συλλογική κουζίνα, μοίρασμα, να έρθει ο κόσμος κοντά με πράξεις αλληλεγγύης.

Εβελίνα: Περίμενα οι ομιλητές να πουν πως αισθάνονται για το ότι ξεπουλιέται η χώρα και για αυτό που έγινε σήμερα στην Αθήνα. Νομίζω ότι με κάθε θυσία πρέπει να συνεχίσει η κατάληψη. Πρώτα να πάρει απόφαση η εδώ συνέλευση και μετά να δούμε τι διάθεση έχουν οι εργαζόμενου. Τους καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με αίτημα να συνεχιστεί η κατάληψη. Αν είναι αρνητική, μετά θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.

Κούλα: Ενημέρωση: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο επί των άρθρων. Δεν ψήφισε η Κατσέλη και διαγράφτηκε. Υπενθύμιση του αγώνα των υπαλλήλων του Δήμου με κατάληψη από τον Αύγουστο ως τον Ιανουάριο και απεργίας πείνας 3 ατόμων.
Η κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν αορίστου χρόνου όλοι οι συμβασιούχοι και αυτό ξεκίνησε από εδώ. Δεν μπορούμε να μην σεβαστούμε την απόφαση των εδώ εργαζομένων. Άλλες μορφές δράσης ενωμένοι.

Νίκος Χ.: Διαφωνεί ότι ο θάνατος δεν ήταν από αστυνομική καταστολή. Όταν γίνεται χρήση χημικών σε τέτοια μάζα διαδηλωτών είναι φυσικό ότι μπορεί να γίνει το κακό.
Για την κατάληψη είναι δική τους απόφαση, των εργαζομένων, το αν θα την συνεχίσουν. Συμφωνώ με την πρόταση της Εβελίνας. Δεν πρέπει να σταματήσει η κατάληψη. Μορφή και πλαίσιο πηγαίνουν μαζί. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Ξέρει ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και ότι ο καπιταλισμός φταίει για τα δεινά του.

Ανδρέας Οικονόμου: Αύριο το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων έχει συνάντηση για το το πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν πάμε για αποκλιμάκωση. Θα δούμε πως θα κλιμακωθεί. Ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει. Όχι τι θέλει.

Νικολία: Στόχος να πέσει η Κυβέρνηση και να ακολουθήσει αίτημα σοσιαλισμού.

Μανώλης: Να γίνει ψηφοφορία για την συνέχιση ή όχι της κατάληψης. Ο πρώτος λόγος είναι στους εργαζομένους της Αντιπεριφέρειας.

Ομιλήτρια: Ναι συμφωνώ ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατάληψη. Αλλά... Από την στιγμή που την κατάληψη την αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Αντιπεριφέρειας με Γενική τους Συνέλευση και εμείς τους υποστηρίζουμε, και τώρα πήραν απόφαση να την σταματήσουν, και παίζεται το δικό τους κεφάλι, δεν νομίζω ότι πρέπει να υφίσταται θέμα η συνέχιση της κατάληψης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την κατάληψη όταν παίζεται το κεφάλι άλλου.
Θέλετε κατάληψη; Να λήξει η κατάληψη σήμερα και αύριο με απόφαση της συνέλευσης, δική μας, να έρθουμε να επανακαταλάβουμε το κτίριο. Έτσι η ευθύνη θα είναι δική μας και θα παίζεται το δικό μας κεφάλι. Όχι των εργαζομένων της Αντιπεριφέρειας.
Αλέκος: Συγνώμη για την ένταση. Ενοχλήθηκα που οι εργαζόμενοι, έξω από τον χώρο της κατάληψης συζήτησαν και πήραν αποφάσεις.


Θέμα 2: Οργάνωση δράσεων μετά την λήξη της κατάληψης.
Αποφάσεις
Δεν πάρθηκε καμία απόφαση αφού οι περισσότεροι αποχώρησαν.

Προτάσεις
  • Να συνεχίσουμε με απεργίες και καταλήψεις.
  • Να επιβληθεί η μη πληρωμή των χαρατσιών με συνεχιζόμενες απεργίες και καταλήψεις στη ΔΕΗ, στις τράπεζες, στις εφορίες.
  • Να βρούμε τον αρχιεπίσκοπο να ενισχύσει τα συσσίτια.
  • Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις άλλων δημόσιων χώρων με την συμμετοχή εργασιακών σωματείων και 4ωρες στάσεις εργασίας.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματίων και απεργίες με αίτημα «Γενική απεργία μέχρι να πέσει η κυβέρνηση».
  • Να ξεσηκωθούν και άλλες ομοσπονδίες , όπως οι ΟΤΑ, και να προκηρύξουν στάσεις εργασίας και απεργίες.
  • Να δοθεί μάχη ώστε να μην ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Να βρεθεί λύση στο βασικό κυρίαρχο θέμα με το ευρώ και την ΕΕ.
  • Να διατηρηθούν ενεργείς οι Γενικές Συνελεύσεις.
  • Να δοθεί μάχη για Γενική Συνέλευση του φοιτητικού κινήματος.
  • Να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις όπου θα συζητήσουμε πως θα συνεχίσουμε με όρους, όμως, μαζικούς και ένταξη όσων πλήττονται.΄
  • Να δημιουργηθεί Συλλογική Κουζίνα, μοίρασμα ώστε να έρθει ο κόσμος κοντά με πράξεις αλληλεγγύης.
  • Αύριο στις 8:00μμ στο Στέκι των Καθηγητών, να βρεθούμε με το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων σωματείων και να συζητήσουμε για το πως θα συνεχιστεί ο αγώνας.
  • Να γίνει κατάληψη του Εργατικού Κέντρου και να γίνει αυτό κέντρο αγώνα.
  • Να γίνει νέα Συνέλευση.
  • Να καθόμαστε κάθε μέρα στο Δήμο απέξω και ίσως να κάνουμε και κατάληψη του χώρου.
  • Να δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα διοικητικά θέματα και τις αποφάσεις του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων σωματίων που θα αναρτά σε πίνακες ανακοινώσεων οι οποίοι θα βρισκότανε σε Νομαρχία, Δήμο και στο Κέντρο.


Θέμα 3: Ορισμός νέας ανοιχτής συνέλευσης για περαιτέρω συζήτηση των δράσεων
Απόφαση
Να οριστεί νέα ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα, 7:00μμ στο Εργατικό κέντρο εφόσον μας δώσουν την αίθουσα. Αν δεν την δώσουν, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι των πολιτιστικών ομάδων. Ο τόπος και το κάλεσμα για την ανοιχτή συνέλευση θα αναρτηθεί στο blog των Αγανακτισμένων της Πλατείας Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.
www.aganaktismenoirethymno.wordpress.com και θα σταλεί και με e-mail.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου